Latvija pārtrauc dalību operācijā Bosnijā un Hercegovinā

Šodien svinīgā ceremonijā Sarajevā tika nolaists Latvijas valsts karogs, tādējādi apliecinot faktu, ka 9. oktobrī Latvija pārtrauks dalību Eiropas Savienības (ES) militārajā operācijā Bosnijā un Hercegovinā "ALTHEA", no operāciju rajona atsaucot divus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīrus, kuri dienesta pienākumus pildīja operatīvo spēku "Ziemeļi" sastāvā.

Dažādās operācijās Bosnijā un Hercegovinā Latvijas karavīri piedalījās kopš 1996. gada aprīļa.

Operācija "ALTHEA" tika uzsākta 2004.gada 2. decembrī, pārņemot to no NATO vadītās operācijas "Stabilisation Force" (NATO SFOR) un aizvietojot NATO spēkus ar Eiropas Savienības spēkiem (EUFOR). Vairāk nekā 20 valstis ir sniegušas ieguldījumu EUFOR veidošanā, tostarp arī piecas valstis, kas nav ES dalībvalstis.

Jau ziņots, ka šā gada 14.augustā NBS savu vienību atsauca arī no Kosovas, kur dienesta pienākumus NATO vadītajā daudznacionālās spēku kaujas grupas "Centrs" sastāvā pildīja 17 Latvijas karavīri.

Kopš 1996.gada, kad Latvijas karavīri uzsāka dalību starptautiskajās operācijās, tajās ir dienējuši jau 2869 karavīri, pildot dienesta pienākumus Bosnijā un Hercegovinā, Albānijā, Kosovā, Afganistānā, Irākā, Maķedonijā un Gruzijā.