Ukrainas kara 470. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:34]

© Dmitrijs Suļžics/F64

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 8. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:34. Kahovkas ūdenskrātuve vairs nespēj piegādāt ūdeni Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) reaktoru dzesēšanai, ceturtdien pavēstīja Ukrainas hidroenerģijas uzņēmuma "Ukrhidroenerho" vadītājs Ihors Sirota. Ūdens līmenis ūdenskrātuvē ir noslīdējis zem kritiskās 12,7 metru atzīmes, sacīja amatpersona. Dzesēšanas dīķus pie AES un citviet vēl kādu laiku var izmantot, lai dzesētu reaktorus un izlietotās degvielas rezervuārus reaktoru ēkās, sacīja Grosi.

21:55. Ceturtdien, 8. jūnijā, pulksten 20:24 visos Ukrainas reģionos izsludināta gaisa trauksme.

20:52. Rumānijas valdība pieprasījusi Maskavai samazināt darbinieku skaitu Krievijas vēstniecībā par 51 cilvēku, pavēstīja Rumānijas Ārlietu ministrija.

20:14. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba ceturtdien vienojies ar ANO humānās palīdzības koordinatori Ukrainā Denīzi Braunu par cietušo cilvēku evakuāciju no applūdušajām teritorijām krievu okupētajā Dņepras kreisajā krastā.

19:00. Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta izpostīšanas rezultātā Hersonas apgabalā būtiski mainījusies frontes līnijas ģeogrāfija un ainava, un tam ir liela ietekme uz Krievijas armijas pozīcijām Dņepras kreisajā krastā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. Spriežot pēc satelītattēliem, ūdens straumes iznīcina nocietinātās Krievijas armijas aizsardzības pozīcijas, īpaši Hola Pristaņas un Olešku rajonā.

18:00. Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ceturtdien atbalstīja priekšlikumu piešķirt 300 000 eiro atbalstu Ukrainai pēc krievu okupantu izraisītās Kahovkas dambja katastrofas, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

17:10. Krievijas karaspēks ceturtdien apšaudījis Hersonu iedzīvotāju evakuācijas laikā, vairākus ievainojot, pavēstīja Ukrainas amatpersonas. Vēl četri cilvēki ievainoti, krieviem apšaudot ciemu Hersonas rajonā. Krievijas armija Hersonu apšaudīja laikā, kad no teritorijas, kas applūdusi pēc Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprosta uzspridzināšanas, tiek evakuēti mierīgie iedzīvotāji, pavēstīja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

16:10. Indija neplāno aicināt Ukrainu uz G20 valstu līderu samitu septembrī, ceturtdien paziņojis Indijas ārlietu ministrs Subrahmanjams Džaišankars.

15.10. Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta saspridzināšanas dēļ Dņepra uz leju no Zaporižjas ilgu laiku nebūs kuģojama, pavēstīja Ukrainas Kuģniecības administrācijas vadītājs Jevheņijs Ihnatenko.

"Krievijas teroraktam būs katastrofiskas sekas kopumā visam reģionam un konkrēti arī attiecībā uz kuģniecības atjaunošanas nākotni," sacīja Ihnatenko.

"Teritoriju straujas applūšanas dēļ izpostīta un izsista no darba kārtības ostu un termināļu infrastruktūra, kas atrodas apgabalā, ir daudz nogrimušu kuģu," skaidroja amatpersona.

Pirms Zaporižjas Dņepras HES upe arī turpmāk būs kuģojama, bet uz leju pa tecējumu - vēl ilgu laiku nebūs. Pēc ūdenslīmeņa krišanās kuģi tur nonāks uz sēkļiem, norādīja Ihnatenko.

Problēmas būs arī uzreiz aiz Kahovkas slūžām, viņš piebilda.

14.51. Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūra (FRA) aicinājusi ES dalībvalstu valdības sagatavoties ukraiņu bēgļu integrācijai uz pastāvīgu dzīvi.

Aģentūra savā ikgadējā ziņojumā norādījusi, ka pašreizējie palīdzības pasākumi būtu vairāk jāorientē uz sievietēm un bērniem, kas veido lielāko daļu no Ukrainas bēgļiem.

14.03. Rīgas dome sniegs atbalstu Hersonas reģionam saistībā ar postījumiem, kas radušies pēc okupantu veiktās Kahovkas HES dambja iznīcināšanas. Par to ceturtdien, 8.jūnijā, Rīgas domes vadība vienojusies ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Anatoliju Kucevolu.

Tāpat plānots piešķirt finansējumu Čerņihivas apgabalam - skolu patvertņu atjaunošanai un jaunu patvertņu uzstādīšanai, kā arī skolēnu autobusu nodrošināšanai. Kopējā palīdzība plānota 300 tūkstošu eiro apmērā.

12.49. Eiropas Savienības sūtņiem trešdien, 8.jūnijā, nav izdevies panākt vienošanos par vienpadsmito sankciju paketi pret Krieviju. Viņi gatavojas turpināt sarunas nākamnedēļ, ziņo pravda.com.ua.

11.53. Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis ceturtdien apmeklējis Hersonas apgabalu, kur piedalījies sanāksmē par Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas izraisīto plūdu likvidēšanu.

"Darba brauciens uz Hersonas apgabalu. Koordinācijas sanāksme par Kahovkas HES aizsprosta uzspridzināšanas seku likvidēšanu," sociālajos tīklos ierakstījis Zelenskis.

Viņš norādījis, ka jārisina daudz svarīgu jautājumu, kuru vidū ir cilvēku evakuācija, ārkārtējās situācijas likvidēšana, vitāli svarīgo funkciju nodrošināšana, ekosistēmas atjaunošana un operatīvā militārā situācija tehnogēnās katastrofas rajonā.

11.10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 212 760 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 730 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3891 tanku, 7576 bruņutransportierus, 3668 lielgabalus, 595 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 355 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 299 helikopterus, 3234 bezpilota lidaparātus, 1171 spārnoto raķeti, 6384 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 500 specializētās tehnikas vienības.

10.51. Krievijas artilērijai trešdienas vakarā apšaudot Doneckas apgabala Ukrainskas pilsētas dzīvojamo rajonu, nogalināti trīs vienas ģimenes locekļi, ceturtdien paziņoja Doneckas apgabala kara administrācija. Nogalinātie ir četrus gadus vecs zēns, viņa tēvs un vectēvs. Ievainoti vēl četri bērni trīs līdz 13 gadu vecumā, kā arī 27 gadus vecs vīrietis.

09.49. Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas dēļ Hersonas apgabalā applūdušās teritorijas kopējā platība ir 600 kvadrātkilometri, ceturtdien paziņoja Hersonas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

Viņš norādīja, ka 32% šīs teritorijas ir Ukrainas kontrolētajā Dņepras labajā krastā, bet 68% - Krievijas okupētajā kreisajā krastā.

08.31. Krievijas armijai nav skaidri politiskās vadības mērķi pret Ukrainu sāktajā karā, šorīt intervijā TV3 vērtēja Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns.

Krievijas armija ir apjukusi, kādi ir kara mērķi, ko valsts politiskā vadība ir iecerējusi sasniegt. Virsniekiem ir grūti izskaidrot saviem karavīriem, par ko notiek cīņas, uzskata Pudāns, atzīmējot, ka Ukrainas pusē situācija ir pretēja - tur visiem ir skaidrs, ka karots tiek par valsts teritoriju atgūšanu.

07.43. Rīgas domes finanšu komiteja šodien lems par 300 000 eiro piešķiršanu atbalstam Ukrainai saistībā ar Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas radītajiem postījumiem, apliecina Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA).

Krievijas karaspēks otrdien no rīta Hersonas apgabalā uzspridzināja Kahovkas HES, sagraujot tās aizsprostu.

07.05. Ukrainas Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšana ievērojami apgrūtinās mīnu atrašanās vietu noteikšanu plūdu skartajā reģionā, trešdien brīdinājis Sarkanais Krusts.

"Mēs zinājām, kur ir apdraudējums. Tagad mēs nezinām. Mēs zinām tikai to, ka tās ir kaut kur lejup pa straumi," sacīja Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas Ieroču piesārņojuma nodaļas vadītājs Ēriks Tollefsens. "Tas rada lielas bažas, jo tas ietekmēs ne tikai iedzīvotājus, bet arī visus tos, kas nāk palīgā," viņš piebilda.

05.46. Okupanti Hersonas apgabalā pēc Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas kavē iedzīvotāju evakuāciju un ierīko uguns pozīcijas uz namu jumtiem, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

"Krievijas Federācija nenodarbojas ar vietējo iedzīvotāju problēmām sagrābtajās teritorijās, [bet] ir spējīga uz jebkādiem noziegumiem un apjomīgiem postījumiem. Pēc tam, kad Krievijas teroristi saspridzināja Kahovkas HES aizsprostu, Kozači Laheru ciema iedzīvotāji, kas bija nonākuši applūšanas zonā, nesagaidīja palīdzību no okupācijas varas un centās patstāvīgi izbraukt no daļēji applūdušās apdzīvotās vietas. Tomēr Krievijas karavīri, esot alkohola reibuma stāvoklī, nobloķēja visus iespējamos pilsētas atstāšanas ceļus un aizliedza evakuāciju," teikts Ģenerālštāba paziņojumā.

03.33. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien paziņoja, ka ir šokēts par ANO un Sarkanā Krusta palīdzības trūkumu pēc Krievijas īstenotās Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšanas.

"To tur nav," Zelenskis sacīja intervijā Vācijas laikrakstam "Bild". "Esmu šokēts, jo uzskatu, ka tie ir spēki, kuriem tur jābūt, lai glābtu cilvēku dzīvības," viņš piebilda.

00.10. Ukrainas karaspēks pagaidām nav sācis pretuzbrukumu, bet, kad tas sāksies, par to zinās visi, intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Krievijas Aizsardzības ministrijas nesenais paziņojums par Ukrainas pretuzbrukuma atvairīšanu neatbilst patiesībai, sacīja amatpersona. "To, ka viņi tur paši no izbīļa stāsta par mūsu darbībām vienos vai citos virzienos un uzskata, ka tas ir pretuzbrukums, - komentēt šos slimos cilvēkus es neredzu nekādu jēgu," paziņoja Daņilovs.

"Kad mēs sāksim pretuzbrukumu, par to zinās visi. Viņi to redzēs," viņš norādīja. Izsakoties par Krievijas puses apgalvojumiem, ka Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) saspridzināšanā esot vainojama Ukraina, Daņilovs uzsvēra, Ukrainas karavīriem šādu spridzināšanu īstenot būtu "fiziski neiespējami".

"Apšaudes šajā laikā fiksētas netika. Mūsu karavīru, mūsu, teiksim, pilsoņu klātbūtnes šajā teritorijā nebija. Šo teritoriju par lielu nožēlu kopš pagājušā gada marta okupējuši Krievijas teroristi," turpināja Daņilovs. "Un tieši Krievijas teroristi tur atradās, tieši viņi kontrolēja šo mūsu zemes gabalu. Tāpēc teikt, ka mēs to izdarījām, viņiem klātesot, vispār ir pilnīgākais absurda teātris," rezumēja padomes sekretārs.