Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 469. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:25]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 7. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:25. Kahovkas hidroelektrostaciju (HES) varēja uzspridzināt tikai no iekšpuses, jo tā bija būvēta tā, lai izturētu ārkārtīgi jaudīgus triecienus no ārpuses, trešdien pavēstīja Ukrainas projektēšanas uzņēmuma "Ukrhidroprojekt" galvenais inženieris Mikola Kaļiņins. Ņemot vērā, kā šī HES ir projektēta, nav nekāda pamata runām, ka tā kaut kā varēja sabrukt pati, intervijā izdevumam "Teksti" sacīja Kaļiņins.

Viņš uzsvēra, ka "Ukrhidroprojekt" ir ukraiņu iestāde, kas specializējusies enerģētikas objektu projektēšanā vēl kopš 20.gadsimta pirmās puses. Uz jautājumu, kā spēkstaciju varēja sagraut, viņš atbildēja: "Vajadzēja būt vairākiem sprādzieniem, kas tika veikti vienlaicīgi."

21:00. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien atsevišķās telefonsarunās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu piedāvājis izveidot starptautisku komisiju Kahovkas HES iznīcināšanas izmeklēšanai. Erdogans sarunā ar Zelenski sacīja, ka "varētu izveidot komisiju, kurā piedalītos eksperti no karojošajām pusēm, ANO un starptautiskās sabiedrības, tostarp Turcijas, lai veiktu detalizētu sprādziena izmeklēšanu," paziņoja viņa birojs.

Zelenskis pavēstīja, ka telefonsarunā ar Erdoganu runājis par Kahovkas HES iznīcināšanas "humānajām un ekoloģiskajām sekām". Zelenskis arī paziņoja, ka viņš Erdoganam nosūtījis sarakstu ar Ukrainas steidzamajām vajadzībām katastrofas seku likvidēšanai. Erdogans izteica tādu pašu priekšlikumu atsevišķā sarunā ar Putinu, paziņojot, ka Turcija ir gatava dot savu ieguldījumu.

Erdogans norādīja Putinam, ka "ir svarīgi veikt visaptverošu izmeklēšanu par sprādzienu Kahovkas aizsprostā tādā veidā, kas neatstāj vietu aizdomām". Putins telefonsarunā Erdoganam sacījis, ka HES iznīcināšana ir "barbarisks akts, kas izraisījis plaša mēroga vides un humāno katastrofu", teikts Kremļa paziņojumā. Kahovkas HES atradās Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta saspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā. Lielāki applūšanas draudi pastāv upes kreisajam krastam.

19:02. Rīgas domes finanšu komiteja 8.jūnijā lems par 300 000 eiro piešķiršanu atbalstam Ukrainai saistībā ar Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas radītajiem postījumiem, aģentūrai LETA apliecināja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA).

Krievijas karaspēks otrdien no rīta Hersonas apgabalā uzspridzināja Kahovkas HES, sagraujot tās aizsprostu. Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūda teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā. Ratnieks uzsvēra, ka ir svarīgi solidarizēties ar Ukrainu un izturēties ar izpratni.

Tuvākajā laikā sagaidāms arī Ukrainas vēstniecības oficiāls lūgums, kurā būs norādītas konkrētas vajadzības. Arī Ārlietu ministrija gatavo rīkojuma projektu par 200 000 eiro piešķiršanu Ukrainai radīto plūdu seku likvidēšanai, ņemot vērā, ka sprādzienā Kahovkas HES ir daļēji iznīcināta.

17:49. Šveices parlamenta augšpalāta atbalstījusi labojumu, kas ar zināmiem nosacījumiem ļauj pārdot Šveices ieročus citām valstīm, cita starpā arī tām, kas pēc tam šos ieročus reeksportē uz karojošām valstīm, teikts paziņojumā parlamenta tīmekļa vietnē.

17:14. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien atsevišķās telefonsarunās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu piedāvājis izveidot starptautisku komisiju Kahovkas HES iznīcināšanas izmeklēšanai.

Erdogans sarunā ar Zelenski sacīja, ka "varētu izveidot komisiju, kurā piedalītos eksperti no karojošajām pusēm, ANO un starptautiskās sabiedrības, tostarp Turcijas, lai veiktu detalizētu sprādziena izmeklēšanu," paziņoja viņa birojs. Erdogans izteica tādu pašu priekšlikumu atsevišķā sarunā ar Putinu, paziņojot, ka Turcija ir gatava dot savu ieguldījumu.

17:05. Tūlīt jeb ļoti neilgi pēc kara beigām Ukrainai ir jābūt pilntiesīgai NATO loceklei, jo atstāt Ukrainu ārpus NATO garantijām nozīmē to, ka pēc dažiem gadiem būs garantēts nākamais karš, trešdien preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents uzsvēra, ka tiklīdz beigsies karš, būs jāizmanto laiks, lai uzņemtu Ukrainu NATO, kas tādējādi novērstu nākamo karu, kas būtu iespējams brīdī, kad Krievija atkoptos. Vienlaikus prezidents uzsvēra, ka šī pozīcija atspoguļo NATO austrumu flanga prezidentu pozīciju.

16:52. Ņemot vērā, ka sprādzienā Ukrainā, Hersonas apgabalā, esošā Kahovkas hidroelektrostacija ir daļēji iznīcināta, Ārlietu ministrija gatavo rīkojuma projektu par 200 000 eiro piešķiršanu Ukrainai radīto plūdu seku likvidēšanai, mikroblogošanas vietnē "Twitter" informē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

16:26. Latvija apsveic Ukrainas kļūšanu par potenciālo Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsti, šodien Parīzē ikgadējā OECD Ministru padomes sanāksmē sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Sanāksmes laikā tika apspriesta OECD un plašākas starptautiskās sabiedrības loma Ukrainas reformu programmas atbalstam, jo īpaši OECD Ukrainas valsts programmas uzsākšana.

16:01. Hersonas apgabalā pēc Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta saspridzināšanas applūdušas 29 apdzīvotas vietas - 19 Ukrainas kontrolētajā, bet desmit - Krievijas okupētajā apgabala daļā, evakuēti vairāk nekā 1560 cilvēki, trešdien pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

"Naktī Hersonā ūdens līmenis pacēlies par metru, sagaidāms, ka tas dienas laikā turpinās pieplūst," teikts ministra paziņojumā. Klimenko arī apliecināja, ka devis rīkojumu veikt ekoloģisko draudu izvērtējumu.

15:47. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atklājot konferenci "Riga StratCom Dialogue 2023", uzsvēra, ka ilgstošs miers Eiropā iestāsies vien tad, kad Ukraina pievienosies NATO pēc uzvaras karā.

"Tikai tad, kad visi, ieskaitot Ukrainu, būsim aiz šī kolektīvā drošības vairoga, varēsim būt droši - Krievija nemēģinās gūt revanšu," konferences atklāšanā uzsvēra Kariņš.

15:30. Tiesa Krievijas pilsētā Rostovā pie Donas Krimas māksliniekam un politiskajam aktīvistam Bohdanam Zizam, kas ar dzeltenu un zilu krāsu okupētajā Ukrainas pussalā aplēja Eipatorijas "administrācijas" ēku, piespriedusi 15 gadus cietumā, vēsta Ukrainas tīmekļa izdevums "Grati".

14:53. Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs trešdien nodēvējis Kahovkas HES iznīcināšanu par vienu no lielākajām vides katastrofām Eiropā pēdējās desmitgadēs.

Krievija otrdien uzspridzināja Kahovkas HES aizsprostu Hersonas apgabalā, izraisot ļoti plašas teritorijas applūšanu.

14:16. Poļu zemnieki vienā no kontrolpunktiem bloķējuši kravas automašīnu caurbraukšanu no Ukrainas, vēsta pravda.com.ua.

13:56. Hersonā izpostītas galvenās ūdens ņemšanas vietas. No pulksten 9 no rīta ūdens līmenis turpina celties. Pastāv vēl vienas ūdens sūkņu stacijas applūšanas draudi. Applūdušas un atslēgtas arī 6 kanalizācijas sūkņu stacijas, tostarp tā, kas nodrošināja pilsētas centra kanalizāciju (gandrīz 100 000 cilvēkiem), vēsta pravda.com.ua.

12:40. Tehnogēnā katastrofa apturēs ūdens piepgādi 31 lauku apūdeņošanas sistēmai Dņipropetrovskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalos. 2021.gadā šīs sistēmas nodrošināja apūdeņošanu 584 tūkstošiem hektāru, kur tika novākti apmēram četri miljoni tonnu graudaugu un eļļas augu aptuveni 1,5 miljardu ASV dolāru vērtībā, bet 2023.gadā Dņepras labajā krastā darbojas tikai 13 apūdeņošanas sistēmas.

12:03. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 212 030 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 880 iebrucēji.

11:03. Ukrainas ziemeļos, Sumu apgabalā, Krievijas drons trešdien ietriecies privātmājā, nogalinot divu cilvēkus, paziņoja Sumu apgabala prokuratūra. Irānā ražotais trieciendrons "Shahed" sagrāvis māju Junakivkas ciemā. Nogalinātie ir 60 gadus veca sieviete un 41 gadu vecs vīrietis. Uzbrukumā arī ievainots vīrietis, kurš nogādāts slimnīcā.

10:03. Okupanti pametuši likteņa varā iedzīvotājus Dņepras kreisā krasta teritorijās, kas applūdušas pēc tam, kad Krievijas karaspēks uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostaciju (HES), trešdien ziņo Krievijas opozīcijas medijs "Astra".

09.16. Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs nācis klajā ar paziņojumu, ka viņam neesot iebildumu pret to, ka viņa vadīta valsts pārdod munīciju starpniekiem, kas to pēcāk nosūta uz Ukrainu, ziņo pravda.com.ua.

08.20. Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē šodien paredzēts spriest par pasākumiem, kas veicinātu Ukrainas civiliedzīvotāju iekļaušanos Latvijas sabiedrībā.

07.05. Ukraiņi Eiropas Savienībā (ES) bieži strādā darbos, kam ir pārāk kvalificēti, paziņojusi Eiropas Komisija (EK). ES daudzi cilvēki no Ukrainas strādā darbos, kas neatbilst viņu kvalifikācijai, jo bieži vien viņiem traucē valodas barjera vai arī viņu kvalifikācija netiek atzīta, otrdien noradīja ES nodarbinātības un sociālo tiesību komisārs Nikolass Šmits.

Šmits sacīja, ka ES kopumā ar ukraiņiem parakstīti vairāk nekā 1,3 miljoni darba līgumu.

05.44. Kahovkas HES iznīcināšana novedīs pie tā, ka lauki Ukrainas dienvidos jau nākamgad var pārvērsties par tuksnesi, prognozē Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija. Ministrija lēš, ka pēc Krievijas veiktās Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas Hersonas apgabalā applūdīs 10 tūkstoši hektāru lauksaimniecības zemju Ukrainas kontrolētajā Dņepras labajā krastā, kā arī vairākas reizes plašākas teritorijas okupētajā Dņepras kreisajā krastā.

Tehnogēnā katastrofa apturēs ūdens piepgādi 31 lauku apūdeņošanas sistēmai Dņipropetrovskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalos. 2021.gadā šīs sistēmas nodrošināja apūdeņošanu 584 tūkstošiem hektāru, kur tika novāktas apmēram četras tonnas graudaugu un eļļas augu aptuveni 1,5 miljardu ASV dolāru vērtībā, bet 2023.gadā Dņepras labajā krastā darbojas tikai 13 apūdeņošanas sistēmas.

04.42. Krievijas diversantu grupas mēģina nokļūt Dņepras labajā krastā, izliekoties par civiliedzīvotājiem, kas tiek evakuēti pēc Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas, brīdināja Ukrainas Nacionālās pretošanas centrs.

"Krievijas karavīri pārģērbjas civilā apģērbā un cenšas iejukt starp vietējiem iedzīvotājiem, kas evakuējas uz Dņepras labo krastu. Tādējādi okupanti plāno izmantot Kahovkas HES saspridzināšanu, lai pārsviestu diversiju un izlūkošanas grupas uz atbrīvotajām Hersonas apgabala teritorijām," teikts centra paziņojumā.

00.10. Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Oleksijs Kuleba sacīja, ka okupanti likteņa varā pametuši cilvēkus no apdzīvotajām vietām okupētajā Hersonas apgabala kreisajā krastā, kuras ir applūdušas Kahovskas hidroelektrostacijas dambja sprādziena rezultātā.

Pēc viņa teiktā, situācija okupētajā kreisajā krastā ir kritiska.

Prezidenta kancelejas priekšsēdētāja vietnieks atzīmēja, ka okupanti palīdzību cilvēkiem nesniedz.