Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Par Kara-Murzas ieslodzīšanu ES piemēro sankcijas vairākām Krievijas amatpersonām

© AP/Scanpix/Leta

Eiropas Savienība (ES) piemērojusi sankcijas deviņām Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar Kremļa kritiķa Vladimira Kara-Murzas ieslodzīšanu.

41 gadu vecais Kara-Murza aprīlī tika notiesāts uz 25 gadiem stingra režīma cietumā par nodevību un "nepatiesas informācijas" izplatīšanu par Krievijas sākto karu pret Ukrainu.

Tas ir garākais cietumsods, kāds pēdējo gadu laikā piespriests kādam Krievijas opozīcijas pārstāvim.

Šis "skandalozi bargais cietumsods skaidri parāda Krievijas tiesu sistēmas politisko ļaunprātīgo izmantošanu, lai apspiestu pilsonisko sabiedrību un neatkarīgas balsis, kas iebilst pret Krievijas nelikumīgo agresijas karu pret Ukrainu", pirmdien paziņoja ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Sankcijas piemērotas tieslietu ministra vietniekam Oļegam Sviridenko, tiesnešiem un citiem tiesu sistēmas darbiniekiem, kā arī augsta ranga cietuma amatpersonai, kas "ir atbildīga par pazemojošu izturēšanos, kuras rezultātā ievērojami pasliktinājās Kara-Murzas veselības stāvoklis", teikts Borela paziņojumā.

Sankcijām pakļauto personu aktīvi ES ir iesaldēti, un viņiem ir aizliegts ceļot uz ES valstīm vai caur tām.

Jau ziņots, ka tūlīt pēc Kara-Murzas notiesāšanas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļāva desmit personas, kas līdzatbildīgas par Kremļa kritiķa vajāšanu.

Arī Lietuva un Lielbritānija ir noteikušas sankcijas pret augsta ranga Krievijas amatpersonām saistībā ar Kara-Murzas ieslodzīšanu.