Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 468. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:31]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 6. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:31 "Bahmutā tika iznīcināts 21 000 vāgneriešu, 60 000 tika ievainoti. Tas ir, 81 000 vāgneriešu tika zaudēti. Diemžēl arī mums bija zaudējumi, taču tos pat nevar salīdzināt," tiekoties ar žurnālistiem, sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pēc viņa teiktā, ukraiņu aizstāvji Bahmutas virzienā saņem labākos un jaunākos ieročus, ko Rietumu partneri sūta uz Ukrainu.

20:51 Amerikas Savienotās Valstis deklasificē izlūkošanas datus, kas liecina, ka tieši Krievijas Federācija ir atbildīga par Kahovkas hidroelektrostacijas sagraušanu un izraisītu liela mēroga katastrofu. Par to ziņo NBC News, atsaucoties uz avotiem.

Pēc divu amerikāņu un vienas rietumvalstu amatpersonas teiktā, Savienoto Valstu valdības rīcībā ir izlūkdienestu ziņojumi, kas norāda uz Krieviju kā dambja spridzināšanas vainīgo.

Prezidenta Džo Baidena administrācija ir strādājusi, lai deklasificētu daļu izlūkdatus un izplatītu tos jau otrdienas pēcpusdienā.

19:42 Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta saspridzināšana ir "kārtējās postošās sekas Krievijas iebrukumam Ukrainā", otrdien sacīja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

ANO "nav pieejama neatkarīga informācija par apstākļiem, kas noveda pie dambja sapostīšanas", atzina Gutērrešs, vienlaikus notikušo dēvējot par "monumentālu cilvēcīgu, ekonomisku un ekoloģisku katastrofu".

ANO līdz ar humāno misiju partneriem nekavējoties sūta palīdzību, arī dzeramo ūdeni un ūdens attīrīšanas tabletes, pavēstīja ANO ģenerālsekretārs, piebilstot, ka šīm kravām ir jāgarantē drošs ceļš.

"Šodienas traģēdija ir vēl viens piemērs baisajai kara cenai, kāda tā ir cilvēkiem. Ciešanu slūžas pārplūst jau vairāk nekā gadu. Tas ir jāizbeidz," uzsvēra Gutērrešs.

Atbilstoši Ukrainas izlūkdienesta datiem krievu okupanti otrdien plkst.2.50 uzspridzināja Kahovkas HES dambi. Pēc provizoriskas informācijas Kahovkas HES dambja spridzināšanu veica Krievijas armijas 205.motorizēto strēlnieku brigāde.

19:03 Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis nosūtījis vēstuli Starptautiskās krimināltiesas (SKT) virsprokuroram Karimam Hanam saistībā ar Baltkrievijas sniegto palīdzību Krievijai kara noziegumu pastrādāšanā.

Lai par saistībā ar Krievijas agresijas karu Ukrainā pastrādātajiem kara un citiem smagiem noziegumiem pie atbildības tiktu saukti visi atbildīgie, "ir jāņem vērā arī Krievijas līdzzinātāju, kas palīdz un atbalsta Krieviju kara noziegumu pastrādāšanu, rīcība, un ir jāizgaismo viņu iesaiste šo noziegumu pastrādāšanā", vēstulē uzsvēris Lietuvas ārlietu ministrs.

18:35 Krievijas Federācijas karš pret Ukrainu pēc Kahovskas hidroelektrostacijas dambja sagraušanas ir sasniedzis jaunu līmeni.

Ar šādu paziņojumu nācis klajā ES Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Joseps Borels, ziņo Reuters. "Krievijas uzbrukumi Ukrainas civilajai kritiskajai infrastruktūrai šodien ir sasnieguši nepieredzētu līmeni līdz ar Kahovkas hidroelektrostacijas dambja iznīcināšanu," teikts Borela paziņojumā. "ES stingri nosoda šo uzbrukumu. Tas atspoguļo jaunu Krievijas zvērību līmeni un var būt starptautisko tiesību pārkāpums."

Kā uzsvēra Borels, dambja iznīcināšana apdraud tūkstošiem civiliedzīvotāju dzīvības un drošību Zaporožjes atomelektrostacijā (ZAES).

17:45. Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuve var izzust trīs līdz četru dienu laikā, otrdien prognozēja uzņēmuma "Ukrhidroenerho" ģenerāldirektors Ihors Sirota.

Atbilstoši pamata scenārijam nākamo trīs līdz četru dienu laikā Kahovkas ūdenskrātuves ūdens aizplūdīs pilnībā un būs redzama līdzšinējās ūdenstilpnes grunts, skaidroja amatpersona. To iespējams noteikt pēc ūdens tecēšanas ātruma. Ūdens līmenis sarūk par 15-20 centimetriem stundā, tomēr tas var arī notikt ātrāk. Savukārt ja aizsprosta lejasdaļa būs saglabājusies, ūdenskrātuvē ūdens var palikt līdz trīs metru līmenim, norādīja Sirota.

Vienlaikus gan Ukrainas, gan Krievijas eksperti brīdina, ka ūdenskrātuves izzušana var novest pie ekoloģiskas katastrofas. "Visbriesmīgākais, ja pēc ūdenskrātuves pilnīgas aizplūšanas atsegsies toksiskās nogulas, kas sāks putēt. Tā, lūk, ir īsta ķīmiskā bumba," brīdināja Krievijas ekologs Maskavas Valsts universitātes docents Aleksejs Medvedkovs.

16:20. Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta uzspridzināšana pagaidām tiešus draudus Zaporižjas atomelektrostacijai (AES) nerada, otrdien apliecināja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi. "Ūdens trūkums svarīgākajās dzesēšanas sistēmās ilgā laika posmā var novest pie problēmām ar degvielu un izraisīt avārijas dīzeļģeneratoru darba apstāšanos. Tomēr mūsu patlabanējais situācijas izvērtējums liecina, ka AES drošībai tiešu draudu nav," teikts Grosi paziņojumā.

Kahovkas HES aizsprosta sagraušana novedīs pie būtiska ūdens līmeņa krituma rezervuāros, kas tiek izmantoti Zaporižjas AES sistēmu dzesēšanai, skaidroja IAEA vadītājs.

Pagaidām atbilstoši IAEA speciālistu vērtējumam ūdenslīmenis krītas par aptuveni par pieciem centimetriem stundā. Tomēr ūdens saņemšana no pamata avota var vēl turpināties vairākas dienas, norādīja Grosi. Šobrīd Zaporižjas AES cenšas maksimāli iesūknēt ūdeni stacijas dzesēšanas sistēmās. Tomēr ir arī alternatīvi ūdensapgādes avoti. "Mans brauciens uz Zaporižjas AES bija plānots jaunnedēļ, un tas šobrīd ir ārkārtīgi svarīgs. Es braukšu," rezumēja Grosi.

Atbilstoši Ukrainas izlūkdienesta datiem krievu okupanti otrdien plkst.2.50 uzspridzināja Kahovkas HES dambi. Pēc provizoriskas informācijas Kahovkas HES dambja spridzināšanu veica Krievijas armijas 205.motorizēto strēlnieku brigāde.

15:12. Valdība šodien nolēma šogad iemaksāt 2 miljonus eiro NATO Visaptverošajā atbalsta pakotnē Ukrainai un apstiprināja līdzvērtīgas iemaksas divos turpmākajos gados. NATO Visaptverošā atbalsta pakotne tika izveidota 2016.gadā, lai sniegtu centralizētu neletālu atbalstu Ukrainas bruņoto spēku noturības stiprināšanā, veicinātu aizsardzības reformu procesu un Ukrainas tuvināšanos NATO standartiem.

Reaģējot uz Krievijas plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, NATO valstu un valdību vadītāji 2022.gada NATO samitā Madridē vienojās par nepieciešamību ievērojami paplašināt NATO sniegto neletālo atbalstu, pielāgojot to aktīvas karadarbības apstākļiem. Ministru kabineta pieņemtais lēmums paredz, ka Latvija trīs gadu periodā veiks ikgadējas nacionālās granta iemaksas Visaptverošajā atbalsta pakotnē 2 miljonu eiro apmērā no 2023. līdz 2025.gadam.

Ņemot vērā Ukrainas bruņoto spēku akūtās vajadzības, pretojoties Krievijas agresijai, pietiekama finansējuma nodrošināšana Visaptverošajai atbalsta pakotnei ir viena no jūlijā gaidāmā NATO valstu un valdību vadītāju samita Viļņā prioritātēm. NATO sabiedrotie līdz šim snieguši Ukrainai nepieredzētu atbalstu un ir apņēmības pilni to uzturēt tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, norāda Ārlietu ministrijā. Latvijas militārais atbalsts Ukrainai, iekļaujot pēdējo militārā atbalsta paketi Ukrainai, kas sastāvēja no pretgaisa aizsardzības sistēmām "Stinger", pārsniedzis 1% no valsts iekšzemes kopprodukta.

13:40. Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta uzspridzināšana nerada Krievijai militāras priekšrocības, aģentūrai LETA šī rīta notikumus Ukrainā vērtēja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Maklakovs. Patlaban nav zināms, kāpēc aizsprosts uzspridzināts, taču tas nevar krieviem dot priekšrocību, jo visplašākie postījumi būs Krievijas okupētajā Ukrainas teritorijā. Šajā teritorijā noteikti bija krievu ierakumi un citas fortifikācijas būves. Ja ukraiņi izvēlēsies šajā rajonā uzbrukt, tad ukraiņiem tagad pat būs vieglāk veikt operācijas, jo mīnu lauki un fortifikācijas būves būs applūdušas, lēsa Maklakovs.

Šāda aizsprosta uzspridzināšana apliecina kara mērogu, jo ļoti spēcīgi tiek aizskarta ekoloģiskā joma, atzīmēja eksperts. "Redzam, ka šis karš kļūst arvien briesmīgāks ar katru dienu. Ja līdz šim vērojām uzbrukumus iedzīvotājiem, tad tagad jau redzam plašas ekoloģiskās sekas," uzsvēra eksperts. Krievijas karaspēks otrdien Hersonas apgabalā uzspridzinājis Kahovkas HES aizsprostu, paziņojis apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

Ukrainas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka jāevakuējas Hersonas Korabelas mikrorajona un desmit ciemu iedzīvotājiem. Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā. Ukrainas Bruņoto spēku dienvidu pavēlniecība pavēstījusi, ka, pēc tās rīcībā esošās informācijas, evakuācija tiek organizēta arī Krievijas okupētajās teritorijās.

Saistībā ar aizsprosta uzspridzināšanu Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sasaucis valsts Drošības un aizsardzības padomes ārkārtas sēdi. Savukārt Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba norādījis, ka Kahovkas HES uzspridzināšana, iespējams, ir lielākā tehnoloģiskā katastrofa Eiropā pēdējās desmitgadēs, kas apdraud tūkstošiem civiliedzīvotāju.

12.52. Ukraina centīsies panākt Krievijas saukšanu pie atbildības par Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanu, otrdien pēc Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes ārkārtas sanāksmes paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zeenskis.

"Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdē tika saskaņots starptautisko un drošības pasākumu komplekss, lai sauktu Krieviju pie atbildības par šo terora aktu. Pie stingras atbildības," platformā "Telegram" pavēstīja Zelenskis.

12.42. Latvijas valdība otrdien atbalstīja apropriācijas pārdali 1 735 922 eiro apmērā Labklājības ministrijai, lai segtu izdevumus, kas radušies, izmaksājot Ukrainas bēgļiem valsts sociālos pabalstus no šī gada 1.janvāra līdz 30.aprīlim.

12.35. Valdība otrdien apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavoto rīkojumu projektu, kas paredz Ukrainai ziedot piecus ugunsdzēsības transportlīdzekļus, kas atrodas Valsts meža dienesta īpašumā.

Transportlīdzekļus paredzēts nododot bez atlīdzības Ukrainas Nacionālajai policijai, Ukrainas Aizsardzības ministrijai un Ukrainas Nacionālās Gvardes uzdevumu vienībai. Rīkojuma projekta anotācijā teikts, ka Ukrainai paredzēts ziedot vienu 1979.gada "ZIL 131" markas automašīnu, vienu 2000.gada "GAZ 3308" markas automašīnu un trīs "GAZ 66" markas automašīnas, kas ražotas no 1986.gada līdz 1995.gadam.

11.54. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 211 150 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 800 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3860 tankus, 7543 bruņutransportierus, 3603 lielgabalus, 590 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 351 zenītartilērijas iekārtu, 313 lidmašīnas, 299 helikopterus, 3212 bezpilota lidaparātus, 1171 spārnoto raķeti, 6332 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 489 specializētās tehnikas vienības.

11.10. Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta uzspridzināšana atstās lielāku ietekmi uz Krievijas kontrolē esošo krastu, bet vienlaikus tas kavētu iespējamu upes forsēšanas operāciju, sociālajos medijos norādījis NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Lai arī abas karojošās puses aizsprosta uzspridzināšanā apvaino viena otru, tomēr Sārts uzskata, tas ir Krievijas roku darbs.

10.19. Krievijas karaspēka uzspridzinātais Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprosts apdraud vairākas teritorijas Ukrainas kontrolētajā Dņepras labajā krastā, kurās mīt aptuveni 16 000 iedzīvotāju, vēsta apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

Ukrainas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka jāevakuējas Hersonas Korabelas mikrorajona un desmit ciemu iedzīvotājiem.

10.06. Eiropas Savienība līdz 15.septembrim pagarinās Ukrainas graudu importa ierobežojumus, ko noteikušas piecas dalībvalstis, lai aizsargātu savus lauksaimniekus, paziņojusi Eiropas Komisija.

Ierobežojumi, kas attiecas uz Ukrainas kviešiem, kukurūzu, rapša sēklām un saulespuķu sēklām, tika pieņemti Polijā, Slovākijā, Ungārijā, Rumānijā un Bulgārijā.

09.19. Saistībā ar Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta uzspridzināšanu Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sasaucis valsts Drošības un aizsardzības padomes ārkārtas sēdi. "Krievijas teroristi. Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšana tikai apliecina visai pasaulei, ka viņi jāpadzen no ikviena Ukrainas zemes stūrīša," tviterī ierakstījis Zelenskis.

Šobrīd vairākas apdzīvotās vietas jau applūdušas.

08.33. Krievijas karaspēka otrdien Hersonas apgabalā uzspridzinātais Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosts atrodas Krievijas armijas kontrolē, taču pēc aizprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

08.01. Krievijas karaspēks otrdien Hersonas apgabalā uzspridzinājis Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprostu, paziņojis apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

Viņš informējis, ka ūdens līmenis sasniegs kritisko atzīmi piecu stundu laikā un aicinājis apdraudēto rajonu iedzīvotājus evakuēties.

07.04. Krievijas armija naktī uz otrdienu veica raķešu triecienu Kijivai, tomēr Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki iznīcināja vairāk nekā 20 raķetes un to trāpījumi netika pieļauti, paziņoja Kijivas pilsētas militārā administrācija.

Okupanti veica forsētu raķešu uzbrukumu ar H-101/555 tipa spārnotajām raķetēm. Tās tika palaistas no stratēģiskajiem bumbvedējiem "Tu-95MS" Kaspijas jūras rajonā.

03.45. Eiropas Savienības (ES) valstu skolās mācās apmēram 450 tūkstoši ukraiņu bērnu, kas bija spiesti atstāt Ukrainu kara dēļ, Ukrainas radio paziņoja ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone. Komisāre atzīmēja, ka vēl viena daļa ukraiņu skolēnu, kas pašlaik atrodas Eiropā, mācās tiešsaistē.

02.47. Krievu Brīvprātīgo Korpuss (RDK), kas cīnās pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu, pirmdien paziņoja, ka ir ieņēmis Novaja Tavolžankas ciemu Belgorodas apgabalā.

Tā kā Krievijas amatpersonām neinteresē šī apgabala liktenis un tās vairs nekontrolē situāciju, RDK karotāji tagad ir pārņēmuši lietas savās rokās, teikts RDK paziņojumā.

00.10. Iebrucēji sabojājuši amonjaka cauruļvadu Harkovas apgabala Kupjanskas rajonā - notikusi noplūde, telegrammā ziņo OVA vadītājs Oļegs Sinegubovs.

"Kupjanskas apgabalā Krievijas iebrucēji sabojāja cauruļvadu ar amonjaku. Ienaidnieka triecienu rezultātā cauruļvadā tika samazināts spiediens," sacīja Sinegubovs.

Situācijas seku likvidēšanai reģionā ir izvietots štābs. Visi attiecīgie dienesti ir uz vietas.