Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 467. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:18]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 5. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:18 Ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba sacīja, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir pietiekami daudz ieroču, lai sāktu pretuzbrukumu, un šī operācija dos valstij nepieciešamo uzvaru, lai pievienotos NATO, viņš sacīja intervijā aģentūrai Reuters.

Dalība aliansē, visticamāk, kļūs iespējama tikai pēc aktīvās karadarbības beigām, piebilda ministrs.

Uz jautājumu, vai ir sākusies pretuzbrukums, Kuļeba neatbildēja. Tomēr viņš uzsvēra, ka svarīgākais ir nevis tas, kad sākas pretuzbrukums, bet gan tas, ka tā beidzās ar ukraiņu uzvaru.

20:48 Iebrucēju ofensīvās darbības četros virzienos - Limanskis, Bahmutskis, Avdejevskis un Maryinskis - cieta neveiksmi, liecina Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba vakara kopsavilkums.

Tiek atzīmēta RF bruņoto spēku uzbrukuma neveiksme Belogorovkas rajonā, Luhanskas apgabalā, Ivanovskas virzienā pie Bahmutas un pie Nevelskojes Avdejevkas virzienā.

Turklāt visi astoņi ienaidnieka uzbrukumi Marinkas apgabalā tika atvairīti. Tajā pašā laikā ienaidnieks apmetnes robežās veica gaisa triecienus.

19:49 Krievijas Federācijas Belgorodas apgabala Novaja Tavolžankas ciemā, kuru ieņēma Ukrainas pusē karojošā "Krievijas brīvprātīgo korpusa" kaujinieki, tika likvidēts 52 gadus vecais pulkvedis Andrejs Stesevs. Viņš bija operatīvās grupas "Belgorod" vecākais, informē Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direktorāts.

19:34 Krievijas-Ukrainas kara kauju epicentrs, pretēji Krievijas puses apgalvojumiem, joprojām ir Bahmutas rajons, un tur Ukrainas karavīri izvērsuši uzbrukumu plašā frontē, pirmdien apliecināja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

"Dažos virzienos mēs pārejam pie uzbrukuma darbībām. Cita starpā, kaujas darbību epicentrs joprojām ir Bahmutas virziens. Tur mēs virzāmies samērā plašā frontē. Ir panākumi. Ieņemam dominējošās augstienes," norādīja ministra vietniece.

Šādi viņa atbildēja uz Krievijas Aizsardzības ministrijas un citu Krievijas avotu apgalvojumiem, ka Ukrainas armija svētdien sākusi uzbrukumu frontes dienvidaustrumu sektorā.

Krievi izplata apgalvojumus par Ukrainas pretuzbrukumu, lai novērstu uzmanību no sakāvēm Bahmutas virzienā, skaidroja Maļara.

Par to, ka Krievijas armija atkāpjas Bahmutas rajonā, pirmdien minēja arī Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins.

Viņš izteicās par Berhivku, uz ziemeļiem no Bahmutas, un krievu karavīru uzvedību raksturoja kā glābšanos bēgot.

Pēdējo divu dienu laikā Krievijas avoti ziņo par Ukrainas karavīru uzbrukumiem un zināmiem panākumiem vairākos frontes sektoros Doneckas un Zaporižjas apgabalos.

Daži komentētāji, tiesa gan, pieļauj, ka tas pagaidām nav sākums lielam pretuzbrukumam, bet izlūkošana ar kaujām.

18:46 Ukrainas bruņotie spēki pavirzījās vairāk nekā 1,5 kilometrus Bahmutas virzienā. Kā vēsta UNIAN korespondents, par to ēterā runāja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maljara.

Ministra vietniece atzīmēja, ka pēdējās dienās Krievijas informācijas telpa ir palielinājusi sižetu skaitu par Ukrainas pretuzbrukumu. Vienlaikus viņa atzīmēja, ka šajā frontes sektorā aizsargi pēdējās dienās guvuši diezgan nozīmīgus panākumus.

18:04. Lielbritānijas ārlietu ministrs negaidīti ieradiess Kijivā, vēsta pravda.com.ua.

17:17. Krievijā, Sibīrijā, deg elektrotīkla apakšstacija, mediji ziņo par sprādzienu, vēsta pravda.com.ua.

15:53. Ukraina ir izveidojusi labi apmācītu aģentu tīklu sabotāžai Krievijā un nodrošina tos ar pašas ražotiem bezpilota lidaparātiem, kas, visticamāk, nonāks Krievijas Federācijā pa kontrabandas ceļiem, raksta CNN, atsaucoties uz avotiem, kas pazīstami ar ASV izlūkdienestiem.

14:26. Krievijas karaspēks naktī un rīta pusē apšaudījis Hersonas dzīvojamo namu kvartālus, un tā rezultātā viens cilvēks nogalināts, vēl viens ievainots, bet apgabalā nodarīti postījumi kritiskās infrastruktūras objektam, pirmdien pavēstīja amatpersonas. Triecienā nogalināts 55 gadus vecs vīrietis, kas atradās savā darba vietā, viņš piebilda.Okupanti apšaudījuši arī vienu medicīnas iestādi, kurā tobrīd atradās 135 pacienti un 44 mediķi. Kā norāda apgabala administrācija, teju brīnumainā kārtā neviens nav cietis. Slimnīcai izsisti logi un durvis.

12.53. Maijā Krievija uz Ukrainu raidījusi vairāk nekā 300 Irānā ražoto trieciendronu "Shahed", līdz ar to aizvadītais bijis mēnesis ar visintensīvāko šīs sistēmas ieroču izmantošanu līdzšinējā kara gaitā, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Krievija raidījusi tika daudz dronus "Shahed", šādi cenšoties izsmelt Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas vērtīgo raķešu rezerves, norāda britu izlūki.

"Krievija diez vai guvusi lielus panākumus: Ukraina neitralizējusi vismaz 90% bezpilota lidaparātu, ar ko tai uzbrukts, pamatā izmantojot savus vecos un lētākos pretgaisa aizsardzības un radioelektroniskās cīņas līdzekļus," teikts ziņojumā.

11.52. Romas Katoļu baznīcas pāvesta Franciska miera sūtnis itāļu kardināls Mateo Dzupi pirmdien devies uz Kijivu divu dienu sarunām ar Ukrainas vadības pārstāvjiem par karu ar Krieviju, pavēstīja Vatikāns.

Itālijas Bīskapu konferences vadītājs Dzupi "kā Svētā Tēva sūtnis uzturēsies vizītē Kijivā" 5. un 6.jūnijā, teikts paziņojumā.

"Šīs iniciatīvas galvenais iemesls ir padziļināti uzklausīt Ukrainas varas struktūru pārstāvjus par iespējamiem veidiem, kā panākt taisnīgu mieru, un atbalstīt cilvēcības žestus, kas sekmētu spriedzes mazināšanos," norādīja Vatikāns.

10.58. Britu mediji ir ieguvuši piekļuvi iespējamajam ieroču piegādes līgumam, kas varētu būt pirmais nopietnais pierādījums tam, ka Irāna ir pārdevusi munīciju Krievijai, lai tā varētu karot Ukrainā, vēsta pravda.com.ua.

09.45. Krievija plāno pastiprināti izplatīt nepatiesu informāciju gan par Ukrainas, gan par savu bruņoto spēku kaujas darbību frontē, brīdina Ukrainas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas pārvalde.

"Lai demoralizētu ukraiņus un maldinātu sabiedrību (arī savus iedzīvotājus), Krievijas propagandisti izplatīs nepatiesu informāciju par [Ukrainas] pretuzbrukumu, tā virzieniem un Ukrainas armijas zaudējumiem. Pat ja pretuzbrukuma nav," teikts pārvaldes kanālā platformā "Telegram".

09.00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 210 350 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 410 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3848 tankus, 7523 bruņutransportierus, 3567 lielgabalus, 584 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 349 zenītartilērijas iekārtas, 313 lidmašīnas, 298 helikopterus, 3189 bezpilota lidaparātus, 1136 spārnotās raķetes, 6312 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 484 specializētās tehnikas vienības.

08.47. Tiek ziņots, ka Belgorodas apgabalā, Krievijā, elektroenerģijas objektā izcēlies ugunsgrēks, ko, iespējams, izraisījusi no drona nomesta sprādzienbīstama ierīce, vēsta pravda.com.ua.

07.05. Dažādu līmeņu Krievijas varas struktūras nekoordinē rīcību un nezina, kā reaģēt uz notiekošo Belgorodas apgabalā, secina ASV Kara studiju institūts (ISW).

Tas norāda, ka Krievu Brīvprātīgo Korpuss (RDK) un Krievijas Brīvības leģions (LSR) svētdien Belgorodas apgabalā veica kārtējo ierobežota apmēra reidu.

00.10. Ideja par kaujinieku kampaņu no "Krievijas brīvprātīgo korpusa" un leģiona "Krievijas brīvība" uz Belgorodas apgabalu ir izveidot buferzonas Krievijas Federācijas teritorijā.

Šādu viedokli pauda militāri politiskais apskatnieks Aleksandrs Kovaļenko, norādot, ka Krievijas brīvprātīgie savu pirmo reidu veica lieliski, neskatoties uz ierobežotajiem resursiem.