Ukrainas kara 465. diena. Jaunākā informācija [20:51]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 3. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:51 Eiropas Komisija pagaidām negatavojas ieviest ierobežojumus ieceļošanai Eiropas Savienībā militārā vecuma vīriešiem no Ukrainas.

Tā žurnālistiem paziņojusi Eiropas iekšlietu komisāre Ilva Johansone, raksta "Suspilne".

20:15 Dienas laikā Ukrainas artilērijas un raķešu karaspēks trāpīja trīs Krievijas iebrucēju munīcijas noliktavām, vienai pretgaisa raķešu sistēmai un ienaidnieka komandpunktam.

Ukrainas karavīri likvidējuši trīs iebrucēju spiegu bezpilota lidaparātus, sestdienas, 3.jūnija, vakarā teikts Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba apkopojumā. "Aizsardzības spēku aviācija diennaktī sniedza 11 triecienus personāla koncentrācijas zonām," norādīja ģenerālštābs.

19:36 Ukrainā, īslaicīgi okupētajā teritorijā, krievu iebrucēji turpina veidot slimnīcas, lai sniegtu medicīnisko aprūpi saviem ievainotajiem kareivjiem.

Proti, uz laiku ieņemtajā Hersonas apgabala Skadovskas pilsētā, vienā no infrastruktūras objektiem, šobrīd atrodas desmitiem ievainoto iebrucēju, sestdienas vakarā, 3.jūnijā, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. tā kopsavilkums.

17:47 Indonēzijas aizsardzības ministrs sestdien aizsardzības samitā Singapūrā prezentējis plānu, kā izbeigt karu starp Krieviju un Ukrainu, izpelnoties tūlītēju kritiku no samita dalībniekiem.

"Aicinu Krieviju un Ukrainu nekavējoties pārtraukt karadarbību," sacīja Prabovo Subianto, piebilstot, ka vairāk nekā 15 mēnešus ilgušais karš Ukrainā būtiski ietekmējis Āzijas valstu ekonomiku un pārtikas piegādes.

Runā aizsardzības samitā "Shangri-La Dialogue" Indonēzijas aizsardzības ministrs ierosināja pamieru "pašreizējās pozīcijās" un demilitarizētās zonas izveidi, kuru garantēs novērotāji un Apvienoto Nāciju Organizācijas miera uzturēšanas spēki.

Tāpat viņš ierosināja, ka ANO varētu organizēt "referendumu strīdus teritorijās".

16:53 SBU komentēja kolobranta Sergeja Dedovodjuka un viņa meitas likvidāciju Mihailovkas ciemā netālu no īslaicīgi okupētās Melitopoles.

Kā atzīmēja departamenta preses dienestā, šobrīd notikušā detaļas viņi nevar izpaust, tāpat solīja, ka kolobranti arī turpmāk tiks likvidēti, vēsta OBOZREVATEL.

15:18 Ukraina ir gatava sākt ilgi gaidīto pretuzbrukumu, intervijā laikrakstam "The Wall Street Journal" (WSJ) paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, piebilstot, ka tas "var prasīt kādu laiku" un "maksāt dārgi".

"Esam stingri pārliecināti, ka mums izdosies" pretuzbrukums, teica Zelenskis, atzīstot, ka "es nezinu, cik laika tas prasīs". "Godīgi sakot, tas var noritēt dažādi, pavisam dažādi," viņš sacīja, piebilstot, ka "mēs tam gatavojamies un esam gatavi".

Zelenskis arī atzina Krievijas aviācijas pārākumu priekšējās līnijās un sacīja, ka ukraiņiem trūkst aizsardzības pret ienaidnieka lidmašīnām, kas nozīmē, ka pretuzbrukumā "mirs liels skaits karavīru". Kā teica Zelenskis teica, Ukraina vēlētos, lai nākotnes pretuzbrukumam būtu vairāk ieroču no Rietumiem, taču Ukrainas karavīri esot gatavi uzbrukumam.

"Mēs gribētu, lai mums ir konkrētas lietas, tomēr mēs nevaram gaidīt mēnešiem," secināja Ukrainas prezidents.

Zelenskis uzsvēra, ka Ukrainas sauszemes spēki ir "spēcīgāki un motivētāki" nekā Krievijas spēki, kuri cenšas noturēt savā kontrolē apmēram 20% Ukrainas teritorijas, kuru ir okupējuši valsts austrumos un dienvidos.

Intervijā WSJ Zelenskis pateicās Ukrainas partneriem par militāro palīdzību, piebilstot, ka Ukrainai vajag vairāk dažādu ieroču, lai spētu atsist ienaidnieka uzbrukumu, turklāt piegādēm vajadzētu būt "ātrākām un plašākām".

Ukrainas prezidents atzina, ka Rietumvalstu līderi "mēdz apvainoties par skarbo toni" un viņš nesaprot, kādēļ viņi nepiegādā modernākus ieročus, kas "aizsargātu dzīvības un palīdzētu Ukrainai uzvarēt". Ja Ukraina nespēs stāties pretī Krievijai, kā teica Zelenskis, "šim zvēram būs iekarošanas garša un tas virzīsies tālāk".

"Nesacentīsimies, kurš kuram ir pateicību parādā," aicināja Zelenskis.

Īpaši Zelenskis izcēla nepieciešamību pēc raķešu sistēmām "Patriot", kas ļauj aizsargāt pilsētas un karavīrus frontes priekšējās līnijās. Ukrainai pašlaik ir vismaz divas tādas sistēmas, bet vajadzētu 50, teica Zelenskis, uzsverot, ka tā ir "vienīgā sistēma", kas spēj pārtvert vairākus Krievijas moderno raķešu veidus.

Piektdien Kijivā kopīgā preses konferencē ar Igaunijas prezidentu Alaru Karisu Zelenskis paziņoja, ka pretuzbrukuma mērķis ir Ukrainas teritoriju deokupācija. Kad Ukrainas karavīri sāks atbrīvot savas teritorijas no krievu okupantiem, ukraiņi sapratīs, ka notiek pretuzbrukums.

14:34 Bijušais CIP direktors Deivids Petrejs pieņem iespēju, ka Ukraina drīzumā atgūs Krimu. Viņš ir pārliecināts, ka Ukrainas bruņotie spēki sāks pussalas izolēšanas procesu no Krievijas militārajām piegādēm.

Kā raksta The Guardian, viņš sliecas uzskatīt, ka Ukrainas spēki atņems Krievijas okupantiem spēju atjaunot apgādi Krimā gar dienvidaustrumu piekrasti..

13:18 Visā Ukrainā ir pārbaudītas aptuveni 4800 patversmes, gandrīz 900 no tām izrādījās nelietojamas, bet vairāk nekā 250 ir slēgtas.

Pēc iekšlietu ministra Igora Klimenko teiktā, pārbaudi veica vairāk nekā 5300 glābēju, policistu un vietējo izpildvaras iestāžu pārstāvji.

12:34 Aizvadītajā diennaktī Krievijas spēki uzbrukuši deviņiem Ukrainas apgabaliem, liecina apgabalu militāro administrāciju sniegtā informācija.

Harkivas apgabalā Krievijas karaspēks apšaudījis vismaz 30 apdzīvotas vietas. Ivaškas ciemā Bohoduhivas rajonā nogalināts 67 gadus vecs vīrietis, kamēr Kupjanskas rajona Kivšarivkā bombardēšanā cieta dzīvojamā māja, uzbrukumā nogalinot 61 gadu vecu vīrieti un 45 gadus vecu sievieti, kā arī ievainojot trīs sievietes un trīs gadus vecu zēnu. Tāpat uzbraucot uz neidentificētiem sprādzienbīstamiem priekšmetiem Harkivas apgabalā gājuši bojā divi cilvēki un vairāki ievainoti.

Luhanskas apgabalā fiksētas vismaz 96 apšaudes. Tāpat okupanti pastiprinājuši kontrolpunktus savā kontrolētajā teritorijā un, meklējot partizānus, palielinot kontrolposteņu skaitu un Krievijas gvardes klātbūtni.

Tikmēr Doneckas apgabalā bijušas 23 apšaudes 18 apdzīvotās vietās. Trāpīts 21 dzīvojamai ēkai, no kurām piecas ir daudzstāvu. Kopumā uzbrukumos Doneckas apgabalā aizvadītajā diennaktī divi cilvēki gājuši bojā un četri ievainoti.

Hersonas apgabalā 24 stundu laikā bijušas 65 apšaudes 28 apdzīvotās vietās, no kurām piecas fiksētas Hersonā. Krievijas agresijas rezultātā apgabalā cietuši pieci cilvēki, no kuriem divi ir bērni. Muzikivkas pagastā rotaļu laukumā eksplodējis nezināmas izcelsmes priekšmets, ievainojot divus desmit un 13 gadus vecus zēnus.

Sumu apgabalā apšaudes notikušas gan naktī, gan no rīta. Uzbrukumos nopostīta civilā infrastruktūra un gājuši bojā civiliedzīvotāji, informē amatpersonas. Hotinas apkaimē viens cilvēks gājis bojā.

Černihivas apgabalā fiksētas sešas apšaudes no mīnmetējiem un ar artilēriju, tāpat artilērijas apšaude notikusi Dnepropetrovaskas apgabalā, kur gan neviens nav cietis. Apšaudēs cietušo nav arī Mikolajivas apgabalā.

11:35 Ukrainā notiek "revolūcija" tāldarbības bezpilota lidaparātu ražošanā, un Maskavai uzbrūk nezināmi droni. Taču Kijeva oficiāli atsakās uzņemties atbildību par uzbrukumiem Krievijas Federācijas dziļumos. CNN par to raksta rakstā par Ukrainas dronu industriju.

Izdevums atzīmē, ka pretēji Kremļa apgalvojumiem neviens vēl nav uzrādījis pārliecinošus pierādījumus, ka bezpilota lidaparātu uzbrukumu Maskavai veica Ukraina. No otras puses, tīklā nokļuvušās dronu fotogrāfijas, kas lidojušas uz Krievijas galvaspilsētu, ir ļoti līdzīgas dažām Ukrainas norisēm.

10:47 Ukraina ir gatava pretuzbrukumam, intervijā laikrakstam The Wall Street Journal sacīja prezidents Volodimirs Zeļenskis.

Pēc viņa teiktā, lai gan Ukraina vēlētos papildu resursus pretuzbrukumam, tā nevar gaidīt mēnešus.

09:44 Leģiona "Krievijas brīvība" politiskā spārna pārstāvis Aleksejs Baranovskis ieskicēja tuvākās perspektīvas Krievijas kaujiniekiem, kuri šobrīd veic aktīvus reidus pret Putina režīmu Belgorodas apgabalā. Par to viņš runāja informatīvā ēterā.

"Ja būs iespēja nostiprināties un ilgstoši noturēt kādu teritoriju, tad būs pagaidu bruņota pārvalde, tiks veikti kādi pasākumi, lai ilgstoši mijiedarbotos ar iedzīvotājiem. Tagad, starp citu, Atbrīvošanas cīnītājiem nav problēmu ar iedzīvotājiem, ļoti liels cilvēku skaits, kas vēlas pievienoties, un informācija par policijas, armijas kustību pie mums nāk no vietējiem iedzīvotājiem, kas ir ļoti patīkami un iedvesmojoši,» sacīja Baranovskis.

09:25 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 209 470 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3829 tankus, 7502 bruņutransportierus, 3533 lielgabalus, 582 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 342 zenītartilērijas iekārtas, 313 lidmašīnas, 298 helikopterus, 3165 bezpilota lidaparātus, 1132 spārnotās raķetes, 6289 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 475 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08:12 Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs Jevgeņijs Prigožins ir paziņojis, ka Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji mīnējuši vagneriešu atkāpšanās ceļus no Ukrainas pilsētas Bahmutas.

"No Ukrainas Bruņoto spēku puses šodien nav vērojamas provokācijas, kas būtu adresētas mums. Pārsteigumi mūs gaidīja no citas puses. Neilgi pirms iziešanas [no Bahmutas] mēs konstatējām aizdomīgu aktivitāti uz mūsu virzīšanās ceļiem. Mēs izsaucām tiesībsargājošās iestādes un atradām apmēram 10 vietas, kur bija novietoti desmitiem spridzekļu, sākot ar simtiem prettanku mīnu un beidzot ar tonnām plastikas sprāgstvielu. Šos lādiņus izlika Aizsardzības ministrijas pārstāvji," paziņoja Prigožins.

Viņš arī uzsvēra, ka šie spridzekļi bija novietoti aizmugures zonā, tātad varēja būt paredzēti tikai vagneriešiem.

Prigožins 25.maijā pavēstīja, ka tiek sākta vagneriešu izvešana no Bahmutas. Ukrainas Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka piepilsētā šīs vienības jau aizstāj Krievijas armijas karavīri, tomēr pašā pilsētā vagnerieši vēl palikuši.

00:10 Šajās dienās mūsu aizstāvji iznīcināja 15 spārnotās raķetes un 17 ienaidnieka Shahed-136 tipa uzbrukuma bezpilota lidaparātus.

Svarīgākais