Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Britu izlūkdienests: Prigožins varētu pamudināt Krievijas opozīciju runāt par Putina atkāpšanos

© Scanpix/Zumapress

Vāgnera grupas vadītāja Jevgeņija Prigožina skarbie izteikumi varētu mudināt Krievijas opozīcijas pārstāvjus sākt runāt par tabu tēmām un aicināt izraudzīties citu Krievijas Federācijas prezidentu.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija Twitter vietnē, atsaucoties uz izlūkdienestu datiem, ziņoja, ka 2023. gada 27. maijā Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Nadeždins Krievijas televīzijas kanāla NTV ēterā aicināja 2024. gadā ievēlēt jaunu prezidentu, lai atjaunotu normālas attiecības starp Krieviju un Eiropu.

Izlūkdienesti norāda, ka Nadeždins ir bijis skaļš Krievijas kara pret Ukrainu kritiķis jau kopš iebrukuma sākuma un ka “šis, ļoti iespējams, ir pirmais aicinājums nomainīt Putinu Krievijas oficiālajā TV ēterā” kopš kara sākuma.

“Pēdējo 15 mēnešu laikā Krievija ir noteikusi vārda brīvības ierobežojumus, kas nav pieredzēti kopš padomju laikiem. Tomēr pastāv reāla iespēja, ka jaunākā kaitinošā kritika no nacionālistiski noskaņotām personām, piemēram, Vāgnera grupas īpašnieka Prigožina, mudināja opozīcijas pārstāvjus rosināt runāt par tabu tēmām,” liecina izlūkošanas dati.

Internetā ir parādījies video ar raidījuma fragmentu no Krievijas valsts televīzijas, kurā tiek atklāti aicināts atlaist diktatoru Vladimiru Putinu, lai uzlabotu attiecības ar Eiropu. Eksperts Boriss Nadeždins vienā no propagandas programmām teica, ka Eiropa ar Putina Krieviju nedraudzēsies. Lai uzlabotu attiecības, ir jāmaina prezidents.