Dabas draugi apstādina japāņu vaļu medniekus

Japānas zvejniecības aģentūra atzinusi, ka vides aizstāvju aktīvā un brīžam agresīvā rīcība likusi četriem vaļu mednieku kuģiem uz laiku pārtraukt darbu, bet bāzes kuģim Nisshin Maru pamest ierastās medību vietas.

Iespējams, ka jau tuvākajās dienās Japānas valdība pieņems lēmumu izsludināt vaļu medību sezonu, kas parasti ilgst līdz marta vidum, par izbeigtu. "Tas lieku reizi apliecina, ka mūsu taktika un stratēģija ir bijusi pareiza. Būtiska ir katra izglābtā vaļa dzīvība," sarunā ar AFP telefoniski sacījis viens no dzīvnieku aizsardzības organizācijas Sea Shepherd aktīvistiem Pols Votsons, kurš pašlaik netālu no Antarktīdas krastiem novēro japāņu medniekus.

Viņš apstiprinājis, ka vaļu gaļas pārstrādes jeb mednieku bāzes kuģis patiešām pametis ūdeņus, kur parasti notiek medības – tas noticis pēc tam, kad Sea Shepherd aktīvisti ar saviem peldlīdzekļiem bloķējuši rampu, pa kuru kuģī tiek iekrauti nomedītie vaļi. Vides aizstāvju grupējums, kuru Japānas varas iestādes mēdz dēvēt par teroristisku, traucē vaļu medniekiem arī citādi – tā kuteri nereti iespraucas starp harpūnētājiem un vaļiem, tiek rīkotas diversijas pret vaļu mednieku kuģiem, medniekus apmētā ar nenomazgājamas krāsas vai smirdošas vielas bumbām. "Šī viņiem nebūs nekāda labā sezona. Varbūt viņiem izdevies nomedīt kādus 30 vaļus," gandarīti sacījis P. Votsons, atgādinot, ka Japānas vaļu mednieku ikgadējā norma ir vairāk nekā 800 lielo jūras zīdītāju.

Japānas ziņu aģentūra Jiji Press un televīzijas kompānija TBS jau ziņojušas, ka valdība apsver iespēju nekavējoties atsaukt floti no medību rajoniem. Tiesa, tas nebūšot viegls lēmums, jo šādā veidā tikšot atzīta sakāve cīņā ar vides aktīvistiem. Jāatgādina, ka Japāna turpina izmantot 1986. gadā parakstītā līguma par vaļu medību moratoriju nepilnības, apgalvojot, ka drīkst ierobežotu vaļu skaitu nomedīt "zinātniskiem mērķiem". Nav gan nekāds noslēpums, ka šo dzīvnieku gaļa tiek nogādāta restorānos un veikalos, kur tai ir liela piekrišana. Greenpeace Japānas nodaļas pārstāvis Juniči Sato gan pavēstījis, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Japānas tirgū vaļu gaļas krājumi esot pietiekami lieli, tāpēc valdība bez lielas nožēlas varētu pieņemt lēmumu par medību sezonas pārtraukšanu.

Svarīgākais