Ukrainas kara 462. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:05]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 31. maijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:05. Eiroparlamenta vadītājs: Streiks pret Krievijas Federāciju neko nemaina - jāatbalsta Ukraina. Pēc Eiropas Parlamenta vadītāja domām, nepieciešamība atbalstīt Ukrainu, nemaina nevienu atlikušo bezpilota lidaparātu uzbrukumu Maskavai, ziņo pravda.com.ua.

20:15. Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien aicināja Rietumus sniegt Ukrainai "taustāmas un ticamas" drošības garantijas. Uzsverot, ka Ukraina "šodien aizsargā Eiropu", Makrons forumā Bratislavā sacīja - tas ir Rietumu interesēs, ka Kijivai ir NATO drošības garantijas.

"Tāpēc es atbalstu to - un tas nākamo nedēļu laikā būs kolektīvo sarunu temats -, lai Ukrainai piedāvātu taustāmas un ticamas drošības garantijas," viņš piebilda. Atsevišķas NATO valstis varētu sniegt šādas garantijas, kamēr Ukraina gaida uz pievienošanos aliansei, viņš piebilda.

Ir jārada kaut kas tāds, kas būtu starp drošību, kas tiek sniegta Izraēlai, un pilnvērtīgu dalību, skaidroja Makrons. "Mums šodien ir jāpalīdz Ukrainai ar visiem līdzekļiem, lai tā īstenotu efektīvu pretuzbrukumu," viņš uzsvēra. "Tas ir tas, ko mēs šobrīd darām. Mums ir jāintensificē mūsu pūliņi, jo tas, kas notiks nākamo dažu mēnešu laikā, sniegs pat iespēju paliekošam mieram," uzsvēra Francijas prezidents.

18:53. Krievijas autoritārais līderis Vladimirs Putins nav zaudējis nevienā karā, tāpēc nevajadzētu smieties par viņa vecajiem tankiem, paziņojis Polijas prezidents Andžejs Duda, mudinot atturēties no pārsteidzīgas Krievijas zaudējuma konstatēšanas. "Šodien runā, ka Vladimirs Putins ir zaudējis karā, bet viņa zaudējums esot apstāklī, ka Somija ir iestājusies NATO, kaut arī Somijas tauta daudzu gadu garumā svārstījās, vai tai būtu jāatsakās no neitralitātes," intervijā laikraksta "Wall Street Journal" izdevējam Almaram Latūram sacīja Duda.

Prezidents atzina, ka cer uz Putina zaudējumu, bet "šobrīd mums ir situācija, kad Krievijas ceļa rullis spiež Ukrainu, simtiem cilvēku iet bojā katru dienu, turklāt krievu ir 100 miljoni, bet ukraiņu - mazāk par 40 miljoniem". "Jau šī atšķirība vien demonstrē, kam šeit ir pārākums. Krieviem cilvēka dzīvība neko nenozīmē, bet ukraiņiem katra dzīvība ir zelta vērtē. Tās ir dažādas kultūras," skaidroja Duda.

"Krievija - kodollielvalsts, tai ir gigantiskas ieroču rezerves, un kāpēc mēs smejamies par to, ka tā izved 60.gadu tankus, ja katrs šāds tanks sver 50-60 tonnas. Ja tas aizbrauks, tas nospiedīs, neatkarīgi no tā, ir tas mūsdienīgs vai nav," viņš piebilda. Duda uzsvēra, ka Putins zaudēs, kad Krievijas armija būs izspiesta aiz starptautiski atzītajām Ukrainas robežām. Bet pagaidām Krievija arvien vairāk mobilizējas, tās ekonomika pāriet uz kara sliedēm, bet propaganda zombē iedzīvotājus.

17:57 Krievi Bahmutā pastāvīgi atrodas stingrā Ukrainas pretgaisa izlūkošanas uzraudzībā. Tagad droni fiksē iebrucēju pārgrupēšanos, redzams, ka tagad ienaidniekam nav tik liela aprīkojuma un personāla kā iepriekš.

Par to kanāla 1 + 1 ēterā runāja Ukrainas Bruņoto spēku TRO 114. brigādes 135. bataljona komandieris Igors Šepetins.

Pēc viņa teiktā, iebrucēju rotācija Bahmutas virzienā būtiski ietekmē kauju intensitāti. Jo kaujas gandrīz nenotiek, lai gan turpinās uzlidojumi.

Bataljona komandieris atzīmēja, ka krievi būtu zaudējuši kaujās "mašīna pēc mašīnu" Bahmutā, taču viņi izmantoja citu taktiku - iznīcināt "līdz nullei" ēkas, kurās Ukrainas bruņoto spēku vienības ieņēma aizsardzībai. Lai gan Bahmutas virzienā šobrīd valda klusums, Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir zināms progress.

17:32 Ukraina ir apliecinājusi ASV, ka tā neizmantos no amerikāņiem saņemtos ieročus, lai dotu triecienu Krievijas teritorijai. To intervijā CNN paziņojis Baltā nama Nacionālās drošības padomes spīkers Džons Kērbijs.

Pēc viņa teiktā, ASV prezidenta administrācija "privāti un publiski ukraiņiem lika saprast", ka tā neatbalsta uzbrukumus mērķiem pašā Krievijā.

17:14 Kopš maija sākuma Krievija arvien biežāk piekāpjas militārās iniciatīvas ziņā un drīzāk reaģē uz Ukrainas darbībām, nevis virzās uz saviem mērķiem, kārtējā ziņojumā par situāciju Ukrainas frontēs norāda Lielbritānijas militārais izlūkdienests.

Maijā 20 naktis Krievija veica triecienus Ukrainai ar droniem un spārnotajām raķetēm, tomēr nespēja gūt lielus panākumus savu mērķu sasniegšanā - modernizēto Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēku neitralizācijā un Ukrainas spēku, kas gatavojas pretuzbrukumam, satriekšanā, teikts ziņojumā.

Krievijas pavēlniecība cenšas izveidot rezerves spēkus un izvietot tos tur, kur atbilstoši viņu vērtējumam var notikt pretuzbrukums.

Tomēr daļu šo spēku nācies pārsviest, lai aizpildītu robus frontes līnijā Bahmutas rajonā, norāda britu izlūkdienests.

16:09 Krievijas okupanti mīnē Krimas Titāna rūpnīcas teritoriju netālu no ieņemtās Armjanskas, kur ķīmisko vielu emisijas jau piecus gadus iepriekš bija izraisījušas ekoloģisko katastrofu.

Tiek uzskatīts, ka krievi gatavojas kārtējai provokācijai, lai apsūdzētu Ukrainas bruņotos spēkus "vides terorismā".

"Acīmredzot rasisti uzskata, ka Ukrainas spēki drīz atradīsies uz administratīvās robežas ar Krimu," raksta ATESH.

15:24 Krievijas armija uzspridzinājusi ceļu Ukrainas Čerņihivas apgabalā krustojumā pie robežas ar Baltkrieviju un Krieviju, trešdien paziņojis Ukrainas Valsts robežsardzes dienests.

Dienests savā kanālā "Telegram" publicējis video, kurā redzams sprādziens.

Ukrainas robežsargi sacīja, ka krievi uzspridzinājuši ceļu uz trīs valstu robežas, lai novērstu savas teritorijas zaudēšanu.

"No "Kijiva trīs dienās" līdz "Mēs uzspridzināsim ceļus, lai netiktu ieņemti"," Krievijas armijas rīcību komentēja Ukrainas Valsts robežsardzes dienests.

15:03 Divi Krievijas okupācijā esošās Zaporižjes atomelektrostacijas darbinieki pirmo reizi varēja runāt par reālo situāciju ieņemtajā atomelektrostacijā.

Viņi, vēloties palikt anonīmi, "Sky News" žurnālistiem sacīja, ka pēdējo nedēļu laikā Krievijas militārās aktivitātes līmenis ir dramatiski pieaudzis - ienaidnieka karaspēks uz staciju ir atvedis vairāk bruņutehnikas, munīcijas un nostiprinājis savas pozīcijas.

14:28 Rīgas dome šodien atļāva pašvaldības aģentūrai "Rīgas gaisma" ziedot Ukrainai trīs lietotas automašīna.

"Rīgas gaisma" Ukrainas atbalsta biedrībai ziedos divas 2008. un 2006.gada izlaiduma automašīnas "Renault Kangoo" un 2005.gada izlaiduma automašīnu "Renault Thalia".

Automašīnas ziedot lūdza biedrība.

Kā ziņots, iepriekš "Rīgas gaisma" ziedoja Ukrainai divus kravas autotorņus.

14:11 Ukrainas bruņoto spēku Jūras spēku komandieris Oleksijs Neižpapa sacīja, ka Ukrainas aizsardzības spēki iznīcinājuši 18 Krievijas jūras spēku kuģus. Viņš norādīja, ka šis skaitlis ietver gan kuģus, gan laivas.

"Pēc visiem ziņojumiem mēs redzējām 18 kuģus, laivas iznīcināja Aizsardzības spēki. Tie nav tikai jūras spēku kuģi un laivas, tie bija arī sauszemes spēku iznīcinātie kuģi un citas vienības. Runājot par desanta kuģi, tas ir viens liels desanta kuģis, kuru Berdjanskā nogremdēja Sauszemes spēki, divi kuģi tika bojāti, tie joprojām atrodas remontā," informatīvā teletona ēterā sacīja Ņižpapa.

Tāpat, pēc viņa teiktā, Jūras spēki iznīcināja vienu "Serna" tipa desantkuģi un vairākas "Rapter" tipa desanta laivas, kuras tika izmantotas Zmeiņu salas ieņemšanas operācijām. Pārējie kuģi tagad atrodas Krievijas Federācijas kontrolētajās ostās.

12.55. Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija secinājusi, ka pēdējo nedēļu laikā Krievijas karaspēks ir zaudējis iniciatīvu karā un ir spiests reaģēt uz Ukrainas rīcību, nevis aktīvi virzīties uz savu mērķu sasniegšanu, raksta portāls pravda.com.ua.

12.22. Krievijas valdība aizliedz munīcijas un patronu čaulu eksportu līdz gada beigām, vēsta pravda.com.ua.

11.28. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Krievijas prezidents Vladimirs Putins plāno apmeklēt Turciju pēc Redžepa Tajipa Erdoana inaugurācijas, kas notiks šīs nedēļas nogalē, ziņo pravda.com.ua.

10.21. Krievijas Iekšlietu ministrija meklēšanā izsludinājusi trīs Ukrainas armijas komandierus un trīs ģenerāļus, ziņo pravda.com.ua.

08.56. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 207 910 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 470 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3802 tankus, 7472 bruņutransportierus, 3460 lielgabalus, 575 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 333 zenītartilērijas iekārtas, 313 lidmašīnas, 298 helikopterus, 3124 bezpilota lidaparātus, 1107 spārnotās raķetes, 6230 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 454 specializētās tehnikas vienības.

07.10. Krievijas dienvidos Krasnodaras novadā trešdienas rītā izcēlās ugunsgrēks Afipskas naftas pārstrādes rūpnīcā, un par tā cēloni tiek uzskatīts dronu trieciens, lietotnē "Telegram" paziņoja Krasnodaras novada gubernators Venjamins Kondratjevs.

Gubernators sacīja, ka rūpnīcā ir aizdegusies viena no mazuta pārtvaices iekārtām un ugunsgrēku var būt izraisījuši bezpilota lidaparāti. Krievijas "Telegram" kanāls "SHOT" vēstīja, ka dronu uzbrukums noticis ap plkst. trijiem naktī. "Rūpnīcu ietina liesmas un dūmi. Varens sprādziens bija dzirdams vairāku kilometru attālumā," ziņoja "SHOT".

00.10. ASV trešdien sniegs Ukrainai jaunu militāro palīdzību papildu 300 miljonu ASV dolāru apmērā paketē, kurā, domājams, būs munīcija pretraķešu aizsardzības sistēmai "Patriot", vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais