Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Krievu propagandisti "uzklūp" Levitam un viņa prezidenta kundzei

© Ģirts Ozoliņš/F64

Krievijas Pirmā kanāla propagandisti bija sagatavojuši filmu par Latvijas prezidentu Egilu Levitu, kuras divas trešdaļas tika balstītas Lato Lapsas grāmatā "Viltvārdis". Gari un plaši tika izklāstītas Lapsas grāmatā izteiktās aizdomas, ka Levita vecāku biogrāfijas ir pilnīgi atšķirīgas no tā, ko par tām stāsta prezidents. Tāpat tika klāstīts, ka Levitam esot ļoti labvēlīga attieksme pret nacistiem un viņš esot rusofobs, tādējādi pieskaņojoties Latvijas sabiedrības vairākuma noskaņojumam.

Vienlaikus tika pasludināts, ka Levits ir tikai marionete, un vairākkārtīgi tika uzdots jautājums, kurš ir īstais "leļļu saimnieks"? Atbildes variēja amplitūdā no Rietumvalstu drošības dienestiem līdz valdības vadītājam Krišjānim Kariņam, pieminot viņa ASV pilsonību un melojot, ka visa Kariņa ģimene, izņemot viņu pašu, dzīvo ASV. Propagandistu ieskatā Latvijas augstāko amatpersonu sasaiste ar Rietumiem esot kārtējais apliecinājums, ka Latvija nav suverēna valsts, bet gan "ASV piedēklis". Īpaši tika uzsvērts, ka par Levitu esot interesējies arī PSRS Valsts drošības dienests jeb čeka, jo Levits esot sadarbojies ar ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi.

Tas viss tika papildināts ar pārspriedumiem par Latvijā atdzimstošo fašismu, "bandītu" jeb mežabrāļu godināšanu, kuru veicinot pats Levits. Vairāki tā sauktās diskusijas dalībnieki arī uzsvēra, ka jau tuvākajā nākotnē Latvijas kā valsts un latviešu kā nācijas vairs nebūšot, jo tauta izmirstot.

Uz raidījumu bija uzaicināts arī Latvijā dzimušais prokrieviskais blogeris Kirils Fjodorovs, kuru pagājušā gada martā aizturēja Valsts drošības dienests.

Šā gada martā prokuratūra blogerim piemēroja 12 400 eiro lielu naudas sodu par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto noziegumu attaisnošanu un naidīgu attieksmi pret ukraiņiem un latviešiem. Blogeris raidījumā pauda, ka, atrodoties apcietinājumā, viņš esot spīdzināts un pret viņu pielietots elektrošokeris.

Filma ieslīga arī dzeltenās noskaņās, apspriežot, cik pelēka, stīva un kokaina ir prezidenta kundze Andra Levite, tika rādītas viņas fotogrāfijas no dažādiem pasākumiem, norādot, cik slikti viņa ir ģērbusies.