Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Pie Baltkrievijas-Polijas robežas jau vairākas dienas iestrēgusi liela migrantu grupa

© AFP/Scanpix/Leta

Pie Polijas robežas ar Baltkrieviju ir iestrēgusi migrantu grupa, kurā ir arī sievietes un bērni, pirmdien paziņoja Polijas robežsardze.

Grupa četras dienas bija spiesta uzturēties mežā pie robežas žoga, kuru Polija ir uzcēlusi uz robežas ar Baltkrieviju, lai novērstu nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Polijas robežsardze ziņu aģentūrai AFP nosūtītā paziņojumā pavēstīja, ka šī "apmēram 20 līdz 30 cilvēku" grupa atrodas "ārpus [Polijas] jurisdikcijas".

"Tāpēc nav iespējamas nekādas administratīvas darbības, ieskaitot iespējamu starptautiskās aizsardzības pieteikuma pieņemšanu, ja šo cilvēku nodoms ir iegūt aizsardzību Polijā," piebilda robežsardze.

Migrantu tiesību aktīvisti pavēstīja, ka šajā grupā ir cilvēki no Sīrijas, Irākas un Kongo, un starp viņiem ir 11 bērni.

"Viņi noteikti ir ļoti noguruši, stresā (..) jo viņi ir ļoti grūtā un neskaidrā situācijā," sacīja aktīviste Ola Hšanovska.

Migrantu tiesību organizācija "Grupa Granica" apgalvoja, ka migranti jau esot ieradušies Polijas teritorijā, lai gan nav šķērsojuši Polijas uzcelto robežas žogu.

Organizācija arī brīdināja, ka migrantiem netiek ļauts atgriezties Baltkrievijā, kuras robežsargi draudot viņiem ar suņiem, un apgalvoja, ka vismaz divus migrantus esot piekāvuši vai ievainojuši robežsargi Baltkrievijas pusē.

Hšanovska sacīja, ka aktīvisti pirmdien iesnieguši Eiropas Cilvēktiesību tiesai pieprasījumu veikt "pagaidu pasākumus", pieprasot Polijai pieņemt šīs grupas patvēruma pieteikumus.

Polijas robežsardze, kas piegādājusi šiem migrantiem ūdeni, pārtiku un medikamentus, paziņoja, ka ir aicinājusi Baltkrievijas pusi atbalstīt šo grupu, bet šie aicinājumi palikuši bez atbildes.

"Viņi tikai nosūtīja personu, kas dokumentēja visu situāciju - noteikti tāpēc, lai to izmantotu savai propagandai," teikts Polijas robežsardzes paziņojumā.

Sestdien šajā jautājumā iejaucās Polijas tiesībsarga vietnieks, izdodot "steidzamu informācijas pieprasījumu" par šo migrantu statusu.