Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas valsts apbalvojumus piešķir arī Latvijas kultūras un zinātnes darbiniekiem

Pēc Lietuvas Valsts prezidentes Daļas Gribauskaites ielūguma Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri devās valsts vizītē uz Lietuvu. Tā bija pirmā Valsts prezidenta viesošanās Lietuvā pēdējo desmit gadu laikā.

Divpusējās sarunās Latvijas un Lietuvas prezidenti apsprieda abu valstu sadarbību Eiropas Savienības un NATO ietvaros.

Valstu galvas apmainījās valsts augstākajiem apbalvojumiem par personisko ieguldījumu valstu savstarpējās attiecībās: Valdis Zatlers pasniedza Lietuvas prezidentei I pakāpes Triju zvaigžņu ordeni, bet Daļa Gribauskaite Latvijas prezidentam pasniedza Vitauta ordeni. Lilitai Zatlerei piešķirts Vitauta ordeņa Lielais krusts.

Lietuvas prezidente apbalvojusi arī vairākus ar kultūru un zinātni saistītus cilvēkus par ieguldījumu valstu savstarpējo attiecību veicināšanā: akadēmiķis Jānis Stradiņš saņēma Lietuvas Nopelnu ordeņa Komandiera krustu, bet LU baltu lingvistikas profesore Laimute Balode, RPIVA rektore Dace Markus, LKA asociētā profesore Rūta Muktupāvela, prezidenta padomnieks mazākumtautību jautājumos Romualds Ražuks un LNO direktors Andrejs Žagars – Lietuvas Nopelnu ordeņa Virsnieka krustu.