Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pirmā hokeja spēle Latvijā notikusi pirms 114 gadiem

© Romāns Kokšarovs/f64

Laikā, kad visa Latvija līksmo par mūsu komandas apbrīnojamiem sasniegumiem Pasaules čempionātā hokejā, ir lietderīgi atcerēties par hokeja pirmsākumiem, jo tieši tur slēpjas saknes mūs šodienas panākumiem.

Portāls "timenote.info" vesta: "Pati pirmā hokeja spēlē Latvijā reģistrēta 1909. gada 15. (28.) februārī, kad savā starpā tikās Strēlnieku dārza un Uniona komandas.

Viens no pašiem pirmajiem hokeja popularizētājiem Latvijā bija zviedrs Svens Jensens, kurš spēlēja arī bendiju Rīgas "Vanderers" klubā.

Spēle norisinājās Rīgas Dārzkopības biedrības slidotavā - kvartālā starp tagadējām Sporta, Grostonas, Mālpils un Skanstes ielām. Pēc nepilna gadsimta blakus kvartālā aiz Mālpils ielas tika uzbūvēta “Arēna Rīga”. Uzvarētāji - “Union” laikraksta “Rigasche Zeitung” publicētajā fotoattēlā. Spēlētāju vidū bija latvieši- Mālkalns, Baumanis, Vanags u.c.

Latvijas hokeja federācija tika izveidota 1930. gadā.

1931. gadā norisinājās pirmā Latvijas hokeja līgas sezona. Tajā pašā gadā Latviju uzņēma arī IIHF.

Latvijas hokeja valstsvienība no 1932. līdz 1940. gadam piedalījās 26 starptautiskās spēlēs (6 uzvaras, 16 zaudējumi un 4 neizšķirti), gūstot 37 un zaudējot 93 vārtus."