Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 458. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:37]

© Reuters/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.37. Ukrainas Drošības dienesta (SBU) priekšnieks Vasiļs Maļuks intervijā atzinis SBU un Jūras spēku līdzdalību uzbrukumā ar droniem Krievijas Melnās jūras flotei Sevastopolē oktobrī, kā arī ļāva noprast, ka Ukrainas izlūkdienests veicis pasākumus, lai pārrautu ienaidnieka loģistikas savienojumu pa Krimas tiltu.

Intervijā žurnālista Dmitro Komarova projektam "Gads. Aiz kadra", Maļukam tika uzdots jautājums, vai SBU ir saistīts ar Krimas tilta spridzināšanu.

"Raškā notiek pseidoizmeklēšana par situāciju, kas notika ar Krimas tiltu. Viņi to kvalificē savā garā kā teroraktu, ir apcietinājuši vairāk nekā 20 savus pilsoņus," sacīja izlūkdienesta vadītājs.

"Ja mēs sāksim publiski izkārtot pa molekulām, tad faktiski dosim viņiem iespēju kvalitatīvāk viest skaidrību, dokumentēt. Tāpēc labāk to novērosim," viņš norādīja.

19.01. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3799 tankus, 7442 bruņutransportierus, 3406 lielgabalus, 572 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 329 zenītartilērijas iekārtas, 310 lidmašīnas, 296 helikopterus, 2941 bezpilota lidaparātu, 1025 spārnotās raķetes, 6172 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 449 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

18.18. Ukraina lūgusi Vāciju nodrošināt tai spārnotās raķetes "Taurus", piektdien pavēstīja Vācijas Aizsardzības ministrijas preses sekretāre.

Lūgums izteikts pēdējo dienu laikā. Cik daudz raķešu Kijiva lūgusi, netiek izpausts.

Opozīcijas kristīgo demokrātu likumdevējs Roderiks Kīzeveters pirms pāris dienām izteicās par labu šo ieroču piegādēm.

Šīs spārnotās raķetes var sasniegt mērķus 500 kilometru attālumā un ļaus "veikt triecienus Krievijas militārajai infrastruktūrai aiz frontes līnijas", sacīja deputāts.

17.29. Krievijā Brjanskas apgabalā sestdien drons kamikadze trāpījis Krievijas bruņoto spēku automobilim, un trieciena rezultātā dzīvību zaudējuši divi karavīri, platformā "Telegram" vēsta Krievijas ziņu kanāli "Baza" un "112".

Trieciens noticis Kļimovas rajonā ap plkst.12.

Drons caursitis auto jumtu un eksplodējis.

Uzbrukums noticis uz ceļa aptuveni 750 metru attālumā no robežas ar Ukrainu, vēsta "Telegram" kanāls "Shot".

16.18. Sekmīgie Ukrainas spēku pretuzbrukumi pie Bahnmutas var apgrūtināt pilsētā esošo grupējuma "Vagner" algotņu nomaiņu ar Krievijas karaspēku, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Atsaucoties uz Krievijas militārajiem blogeriem, ISW norāda, ka Ukrainas spēki īstenojuši veiksmīgus pretuzbrukumus pie Orehovovasiļivkas 11 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Bahmutas un pie Kļiščijivkas septiņus kilometrus uz dienvidrietumiem no Bahmutas.

Pretuzbrukums pie Orehovovasiļivkas licis vagneriešiem atkāpties līdz kilometram no savām pozīcijām.

Turklāt Ukrainas spēki pie Orehovovasiļivkas ieņēmuši augstienes pie Bahmutas-Slovjanskas šosejas, norāda ISW.

15.13. Krievijā Pleskavas un Tveras apgabalos sestdien notikuši dronu triecieni, un tajos cietušas naftas transportēšanas un pārstrādes uzņēmumu ēkas, vēsta vietējās amatpersonas un mediji.

Pleskavas apgabalā dronu trieciena rezultātā nodarīti postījumi naftas vada administratīvajai ēkai, pavēstīja Pleskavas apgabala gubernators Mihails Vederņikovs.

Sprādziens noticis Neveļas rajonā netālu no Ļitvinovas ciema, platformā "Telegram" norādīja apgabala vadītājs.

Uzbrukums veikts ar diviem droniem, piebilda Vederņikovs.

"Telegram" kanāls "Baza" vēsta, ka ap plkst.5 droni nogāzušies uzņēmuma "Transņetj" naftas pārsūknēšanas stacijas teritorijā un uzsprāguši.

Rezultātā nodarīti postījumi trīs administratīvo ēku fasādēm un logiem.

Tveras apgabalā noticis trieciens ar diviem droniem kamikadzēm naftas pārstrādes stacijai Jerohinas ciemā, vēsta "Baza" un ziņu aģentūra TASS.

Triecienā cietis ēkas jumts un sienas, izsisti logi.

Pirmais drons atlidojis plkst.3.15 un ietriecies eļļas ceha ēkā. Izraisījies sprādziens, un rezultātā cietis ēkas jumts un siena.

Otrs drons atlidojis pēc pusstundas - tas nogāzes zemē un eksplodējis.

Cietušo nav apliecināja varas pārstāvji.

14.04. Krievijas bruņoto spēku regulāro vienību karavīri joprojām nav dislocēti Bahmutā, un "Vagner" algotņu pozīcijas sākuši ieņemt okupētā Doneckas apgabala bruņoto formējumu karotāji, vēsta Lielbritānijas militārais izlūkdienests.

"Vagner" algotņi, pēc visa spriežot, dažas pozīcijas Bahmutā sākuši pamest, teikts jaunākajā ziņojumā.

"Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins 25.maijā paziņoja, ka vagnerieši līdz 1.jūnijam pozīcijas Bahmutā nodos Krievijas Aizsardzības ministrijai.

13.06. Krievijas Iekšlietu ministrija "ārvalstu aģentu" reģistrā iekļāvusi rokgrupas "Bi-2" solistu Jegoru Bortņiku, kurš pazīstams ar skatuves vārdu "Ļova Bi-2".

Ministrija norāda, ka šādu lēmumu pieņēmusi, jo mūziķis iestājies pret tā dēvēto speciālo militāro operāciju Ukrainā, kā arī "negatīvi izteicies par Krievijas Federāciju, tās pilsoņiem un valsts varas institūcijām".

Šomēnes vieskoncertu laikā ASV Bortņiks nosodīja Krievijas iebrukumu Ukrainā,.

Sociālajā tīklā "Instagram" viņš ierakstīja, ka "Putina Krievija izraisa tikai riebumu un pretīgumu" un ka "Putins un viņa garīgi atpalikušie salašņas iznīcinājuši valsti", ar to domājot Krieviju.

12.08. Krievijā Pleskavas apgabalā dronu trieciena rezultātā nodarīti postījumi naftas vada administratīvajai ēkai, sestdien pavēstīja Pleskavas apgabala gubernators Mihails Vederņikovs.

Sprādziens noticis Neveļas rajonā netālu no Ļitvinovas ciema, platformā "Telegram" norādīja apgabala vadītājs.

Uzbrukums veikts ar diviem droniem, piebilda Vederņikovs.

"Telegram" kanāls "Baza" vēsta, ka ap plkst.5 droni nogāzušies uzņēmuma "Transņetj" naftas pārsūknēšanas stacijas teritorijā un uzsprāguši.

Rezultātā nodarīti postījumi trīs administratīvo ēku fasādēm un logiem.

11.22. Ukrainas armija ir gatava sākt ilgi gaidīto pretuzbrukumu, intervijā britu raidsabiedrībai BBC apliecināja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Konkrētu datumu viņš nenosauca, bet, atbilstoši viņa teiktajam, uzbrukums var sākties "rīt, parīt vai pēc nedēļas".

Ukrainai nav tiesību kļūdīties, tāpēc šī ir "vēsturiska iespēja", ko nedrīkst palaist garām, uzsvēra Daņilovs, kas savā amatā faktiski ir prezidenta Volodimira Zelenska kara kabineta centrā.

10.30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 206 200 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 480 iebrucēji.

09.01. Krievijas okupētajā Mariupolē rūpnīcas "Azovstaļ" rajonā piektdienas vakarā nogranduši divi spēcīgi sprādzieni, saziņas platformā "Telegram" pavēstīja pilsētas mēra padomnieks Petro Andrjuščenko.

Internetā publiskotajos foto un video redzams, ka virs "Azovstaļ" rūpnieciskās zonas paceļas biezu dūmu stabs.

Andrjuščenko norādīja, ka šai vietā okupanti bija ierīkojuši munīcijas noliktavu.

Savukārt Krievijas valdības kontrolētā aģentūra TASS vēsta, ka Mariupolei dots raķešu trieciens.

00.10. Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejā (EPPA) vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV) aicina vienoties spēcīgā nostājā aizliegumam Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, paturot prātā, cik daudzu valstu sportisti boikotētu olimpiskās spēles, ja Krievijai būtu ļauts tajās piedalīties.