Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 457. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:32]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 26. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:32. Demokrātiskajai pasaulei ir jāpaātrina starptautiskie centieni Krievijas saukšanai pie atbildības par iebrukumu Ukrainā un "ad hoc" tribunāla izveidošanu, uzsvērts Latvijas prezidenta Egila Levita tikšanās reizē ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) prezidentu Tiniju Koksu.

Kā informēja Valsts prezidenta kanceleja, puses galvenokārt pārrunāja starptautiska "ad hoc" tribunāla izveidošanu Krievijas iebrukuma Ukrainā iztiesāšanai.

Levits atzinīgi novērtēja EPPA Pastāvīgās komitejas šodien Rīgā pieņemto paziņojumu, uzsverot, ka jāpaātrina starptautiskie centieni Krievijas saukšanai pie atbildības par iebrukumu Ukrainā. Rīgas paziņojumā EPPA uzsver, ka organizācija apņēmīgi turpinās centienus nodrošināt, lai Krievijas Federācijas politiskā un militārā vadība tiktu saukta pie atbildības par tās agresijas karu pret Ukrainu, atbalstot īpaša agresijas nozieguma tribunāla izveidi un aicinot Eiropas Padomi piedalīties attiecīgajās konsultācijās un pārrunās, sniedzot savu ekspertu un tehnisko atbalstu.

20:33. Bijušais ASV Centrālās pavēlniecības komandieris atvaļinātais ģenerālis Deivids Petreuss, piektdien runājot ikgadējā Kijivas drošības forumā, pauda pārliecību par Ukrainas pretuzbrukuma panākumiem.

"Uzskatu, ka Ukrainas karaspēks gūs panākumus. Ir acīmredzami, ka Ukrainas karavīri spēj nodrošināt apvienoto ieroču šķiru operācijas efektivitāti," sacīja ģenerālis, kas savulaik bijis arī Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktors.

Ukrainas pretuzbrukuma panākumi lielā mērā būs atkarīgi no Krievijas armijas stāvokļa, viņš piebilda.

19:50. Tikai Ukrainas kļūšana par NATO dalībvalsti nodrošinās, ka Krievija vairs nekad nesāks karu, šodien pēc Baltijas valstu premjerministru tikšanās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu žurnālistiem uzsvēra Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers atzīmēja, ka Ukrainā Krievija jau vairāk nekā gadu turpina karu, kas ir pilnīgi neattaisnojams, jo Ukraina nekad nav plānojusi pārkāpt savs robežas, tā nav arī izaicinājusi kādu kaimiņvalsti.

Pēc Ministru prezidenta paustā, Krievija cenšas iznīcināt Ukrainu arī šodien, bombardējot civilo infrastruktūru, kas ir kārtējais cilvēktiesību pārkāpums.

"Aizvadītā gada laikā Putins ir panācis, ko negaidītu. Viņš ir padarījis mūs stiprākus un vienotākus. Viņš ir tuvinājis Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un devis jaunu elpu NATO. Tā ir mūsu pašu atbildība padarīt mūs vēl stiprākus, nekā esam šodien," sacīja Kariņš.

19:15. Ķīnas delegācija nesenās Eiropas tūres gaitā centusies pārliecināt Eiropas Savienības (ES) valstis atzīt Krievijas veikto okupēto Ukrainas Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu teritoriju aneksiju, vēsta laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz avotiem ES valstu valdībās.

Atbilstoši avotu teiktajam, Ķīna aicina Krieviju un Ukrainu uz pamieru un robežu fiksēšanu atbilstoši šā brīža situācijai.

Kā sacīja viens diplomāts, kas piedalījies sarunās, Eiropas puse atbildējusi, ka nav ieinteresēta konflikta iesaldēšanā un joprojām uzskata, ka galvenais konflikta noregulējuma nosacījums ir Krievijas karaspēka izvešana no Ukrainas teritorijas.

18:01. Krievijas sportistiem nedrīkst ļaut piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, uzstāj Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejā (EPPA) vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

"Mums nevajadzētu būt naiviem un uzskatīt, ka Krievijas sportisti, kurus tā apstiprina dalībai starptautiskās sacensībās, neatbalsta Krievijas izvērsto politiku attiecībā pret Ukrainu," EPPA Pastāvīgās komitejas sanāksmē Rīgā piektdien pauda politiķe.

16:46. Nīderlande pēc pilotu apmācības var nosūtīt uz Ukrainu iznīcinātājus F-16, vēsta pravda.com.ua

15:34. Zviedrija joprojām cer kļūt par NATO dalībvalsti līdz jūlijā Viļņā gaidāmajam alianses samitam, piektdien sacīja Zviedrijas ārlietu ministrs Tūbiass Bilstrēms

14:05. Lietuvas nākamajā militārās palīdzības Ukrainai paketē būs aprīkojums bezpilota lidaparātu darbības traucēšanai, munīcija, militārās pārtikas krājumi un cita veida atbalsts, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

12:54. Piektdien Dņipro apšaudes laikā krievu raķete piektdien trāpījusi poliklīnikai, nogalinot divus cilvēkus un 23 ievainojot, tai skaitā divus bērnus, paziņojušas Ukrainas amatpersonas. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sociālās saziņas vietnēs publicējis arī videokadrus, kuros redzami ēkas gruveši, no kuriem paceļas dūmi.

11:45. Japāna piemērojusi jaunas sankcijas Krievijas armijai, kā arī būvniecības un mašīnbūves nozarēm, piektdien paziņojusi valdība. Krievijai sankcijas piemērotas par atkārtoto iebrukumu Ukrainā pagājušā gada februārī.

Arī ASV, Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) nesen paziņojušas par jaunām sankcijām Maskavai, un apsolījušas palielināt militāro atbalstu Ukrainai, tai skaitā piešķirt iznīcinātājus F-16. Japānas valdības preses pārstāvis nosodīja Krievijas plānu izvietot Baltkrievijā taktiskos kodolieročus, norādot, ka tas vēl vairāk saasinās situāciju.

10:21. Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, 1.jūnijā, notiks akcija, kuras mērķis ir pieprasīt visu uz Krieviju piespiedu kārtā aizvesto Ukrainas bērnu atgriešanos, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji.

Pasākums notiks starptautiskā "Glābiet bērnus" maratona gaitā. Dalībnieki aicināti pulcēties plkst.17 Rīgā, Pils Laukuma parkā, pie pieminekļa Bārenītes. Pasākuma rīkotāji aicina arī atnest uz piketu autiņbiksītes un mazas rotaļlietas, kas tiks nodotas Ukrainas bērniem bēgļu centrā.

09:22. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 205 710 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 460 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3796 tankus, 7435 bruņutransportierus, 3384 lielgabalus, 570 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 328 zenītartilērijas iekārtas, 310 lidmašīnas, 296 helikopterus, 2910 bezpilota lidaparātus, 1015 spārnotās raķetes, 6161 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 446 specializētās tehnikas vienības. Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08:08. Ukrainas austrumos, Doneckas apgabalā, Krievijas karaspēkam ceturtdien apšaudot Karļivkas ūdenskrātuves aizsprostu, tam nodarīti bojājumi, un applūšanas dēļ evakuēti iedzīvotāji, paziņojusi Doneckas apgabala kara administrācija.

Pēc provizoriskām ziņām, aizsprostam trāpījusi raķete.Tā kā aizsprosts ir bojāts, notiek nekontrolēta ūdens ieplūšana Vovčas upē.Haliciņivkas ciemā applūdušas sešas mājas, no tām evakuēti 26 cilvēki.Applūšanas draudi ir Pokrovskas rajona sešām apdzīvotajām vietām, kurās pavisam ir apmēram 980 iedzīvotāju.

07:04. Ukraina un Krievija veikušas gūstekņu apmaiņu un Ukrainā no gūsta atgriezušies 106 karavīri, ceturtdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Atguvām no Krievijas gūsta vēl 106 mūsu karavīrus - viņi cīnījās Bahmutas virzienā," ikvakara videouzrunā sacīja Zelenskis.

"Ļoti svarīgi, ka par daudziem no šiem 106 cilvēkiem vispār nebija nekādas informācijas - viņi tika uzskatīti par bez vēsts pazudušiem. Taču mēs viņu atradām," teica Ukrainas prezidents.Viņš norādīja, ka atbrīvoti astoņi Ukrainas virsnieki un 98 kareivji un seržanti.

"Visiem, kas ir frontē, jāatceras - jo vairāk saņemsim gūstā Krievijas [karavīrus], jo vairāk mūsu cilvēku atgūsim [no Krievijas gūsta]," piebilda Zelenskis. Netiek ziņots, cik daudz sagūstīto Krievijas karavīru šajā apmaiņā atbrīvojusi Ukraina.

00:10 Severodoņeckas militāri civilās administrācijas vadītājs Aleksandrs Strjuks informatīvā ēterā komentēja raidījuma vadītāja jautājumu par informācijas izplatīšanu atsevišķās Krievijas sabiedrībās, kas, iespējams, ar mērķi stiprināt Belgorodas apgabala aizsardzību. Ienaidnieks izved karaspēku no dažām okupētajām Luganskas apgabala apmetnēm, īpaši Severodoņeckas.

"Patiesībā viņi šādu informāciju publicē publiski, bet Severodoņeckas apkārtnē būtisku izmaiņu nav. Ir dažas labas ziņas, ir daži iebraucēji pa Rubižnoju - šī ir Severodoņeckai tuvākā pilsēta. Bet tajā pašā laikā situācija pilsētā nemainās. Faktiski tā ir okupēta un apkārt, kā tika atzīmēta militārpersonu klātbūtne ap pilsētas nomalēm, tā tas tiek atzīmēts," uzsvēra Strjuks.