Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijas ārlietu ministrs: Putins un viņa "troika" ir jātiesā

© Ģirts Ozoliņš/f64

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa "troika" ir jātiesā par agresijas noziegumiem Ukrainā, šodien pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, žurnālistiem norādīja Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna.

Viņš uzteica Latvijas un Igaunijas divpusējās attiecības, uzsverot, ka abām valstīm ir kopīga vēsture un vērtības. Cahna atzīmēja, ka Krievijas agresija pret Ukrainu definē abu valstu politiku.

"Reizēm dažas valstis mūs ir saukuši par "histēriskajiem Baltijas valstu politiķiem", runājot par Krieviju un Putinu. Diemžēl mums ir izrādījusies taisnība," sacīja Igaunijas ārlietu ministrs.

Politiķis akcentēja, ka Igaunija ar Latviju cieši sadarbojas Eiropas Savienībā, NATO un globālajā līmenī. Ukrainai ir jādod skaidrs vēstījums, ka tā pārskatāmā laikā kļūs par dalībvalsti.

Runājot par starptautiskā tribunāla izveidi, Cahkna klāstīja, ka tas ir svarīgi Krievijas kaimiņvalstīm un arī tām valstīm, kas ievēro starptautiskās tiesības.

"Mēs gribētu panākt, lai vērstos pret tiesību pārkāpumiem. Tā nav tikai Ukrainas problēma. Katrā ziņā ir jāievēro princips, ka nevienam nedrīkst būt imunitāte. Tas ir skaidri. Starptautiskā līmenī šādu konsensu ir grūti atrast, bet, manuprāt, to izdosies panākt," teica Cahkna.

Igaunijas ārlietu ministrs pauda gandarījumu par Igaunijas un Latvijas sadarbību, jo valstis kopīgi plāno iegādāties vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu "IRIS-T". Viņa ieskatā, iepirkums kapacitātes ziņā būs liels, turklāt tā būs laba zīme abu valstu sabiedrotajiem, ka valstis daudz ko dara kopā.

"Mēdz jautāt, cik lielā mērā politiķi strādā kopā. Mēs varam parādīt, ka šīs būs vienas no lielākajām investīcijām un mēs to veiksim kopā. Mūsu reģionā būs nodrošināta laba pretgaisa aizsardzības kapacitāte," sacīja Cahkna.