Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijas policija veic kratīšanas 15 īpašumos saistībā ar klimata aktīvistu protestu finansēšanu

© dpa/picture-alliance/Scanpix/Leta

Vācijas policija trešdien veica kratīšanu 15 īpašumos visā valstī izmeklēšanas ietvaros par klimata aktīvistu grupas "Pēdējā paaudze" protestu finansēšanu, paziņoja prokurori.

Minhenes prokurori paziņoja, ka veic izmeklēšanu par septiņiem cilvēkiem vecumā no 22 līdz 38 gadiem aizdomās par noziedzīgas organizācijas veidošanu vai atbalstīšanu. Viņi uzsāka izmeklēšanu pēc daudzām kriminālsūdzībām kopš 2022.gada vidus.

"Pēdējās paaudzes" locekļi ir vairākkārt bloķējuši ceļus visā Vācijā, cenšoties izdarīt spiedienu uz valdību, lai tā veiktu krasākus pasākumus pret klimata pārmaiņām.

Pēdējās nedēļās viņi gandrīz katru dienu Berlīnē ir izjaukuši satiksmi, pielīmējot sevi noslogotos krustojumos un uz lielceļiem. Pēdējā gada laikā viņi ir uzbrukuši arī dažādiem mākslas darbiem.

Viņu taktika ir izpelnījusies asu kritiku. Pirmdien kanclers Olafs Šolcs sacīja, ka, viņaprāt, ir "pilnīgi neprātīgi pielīmēties pie gleznas vai ielas".

Prokurori norādīja, ka personas, par kurām notiek izmeklēšana, tiek apsūdzētas par kampaņas organizēšanu un veicināšanu, lai "finansētu turpmākus noziedzīgus nodarījumus", kā arī vismaz 1,4 miljonu eiro iekasēšanā. Divus no viņiem tur aizdomās arī par mēģinājumu sabojāt naftas cauruļvadu, kas savieno Bavārijas pilsētu Ingolštati ar Itālijas ostu Triesti.

Trešdien veikto kratīšanu mērķis bija iegūt pierādījumus par "Pēdējās paaudzes" dalībnieku struktūru un tās finansējumu. Neviens cilvēks netika aizturēts.

"Pēdējā paaudze" ir atzinusi, ka tās protesti ir provokatīvi, taču apgalvo, ka tādā veidā var veicināt diskusijas sabiedrībā par klimata pārmaiņām.