Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Čehijas atkarība no Krievijas naftas tiks izbeigta līdz ar 2025. gadu

© Reuters/Scanpix/Leta

Čehijas valsts naftas cauruļvadu operators "Mero" parakstījis vienošanos par Transalpu naftas cauruļvada jaudas palielināšanu, lai līdz 2025.gadam izbeigtu Čehijas atkarību no Krievijas naftas.

Transalpu cauruļvads savieno Triestes ostu Itālijā ar Vācijas dienvidu pilsētu Ingolštati, bet no turienes ir savienojums ar Čehiju.

Cauruļvada jaudas palielināšana, kuras gaitā tiks nomainīti sūkņi, izmaksās līdz 67 miljoniem eiro. To finansēs "Mero".

Pēc jaudas palielināšanas Čehija no 2025.gada pa Transalpu cauruļvadu varēs saņemt līdz astoņiem miljoniem tonnu naftas gadā.

"Šī vienošanās ir mūsu nākotne, pēc ilgiem sešdesmit gadiem tā mūs atdalīs no Krievijas un palīdzēs mums sasniegt neatkarību, brīvību un suverenitāti enerģijas piegādēs," otrdien žurnālistiem sacīja "Mero" vadītājs Jaroslavs Pantūčeks.

Čehijā ir divas naftas pārstrādes rūpnīcas, kuras pagājušajā gadā saņēma 7,4 miljonus tonnu naftas, un 56% no šī daudzuma tika saņemtas pa cauruļvadu "Družba" no Krievijas.

Pagājušā gada maijā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā Eiropas Savienība aizliedza lielāko daļu naftas importa no Krievijas, taču šīs sankcijas neattiecas uz cauruļvadu "Družba",

Čehijas premjerministrs Petrs Fiala otrdien sacīja, ka šis izņēmums devis Čehijai laiku, lai panāktu vienošanos par Transalpu cauruļvada jaudas palielināšanu.

Transalpu cauruļvads pieder astoņu uzņēmumu konsorcijam, starp kuriem ir "Mero", kā arī "Shell", ENI un "ExxonMobil".