Ukrainas kara 455. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 24. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:33. Starptautiskā Slēpošanas federācijas (FIS) Padome paturējusi spēkā Krievijas un Baltkrievijas diskvalifikāciju, teikts FIS paziņojumā.

FIS Padomei trešdien tiekoties pirms gaidāmā kongresa, pieņemts lēmums nemainīt FIS politiku attiecībā uz Krievijas un Baltkrievijas sportistu un citu pārstāvju dalību sacensībās.Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā FIS valde pagājušā gada marta sākumā pieņēma lēmumu liegt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem startēt to rīkotajās sacensībās.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir izstrādājusi vadlīnijas, kā šo agresorvalstu sportistiem atgriezties starptautisko sacensību apritē, bet to pieņemšana pagaidām ir katras sporta veida federācijas pārziņā.

22:12. Lai saglabātu mieru un drošību Eiropā, Ukrainai pēc Krievijas sāktā kara ir jākļūst par NATO dalībvalsti, šodien preses konferencē pēc tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu sacīja Latvijas premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Karš Ukrainā parāda, ka Krievija nav tikai teorētisks drauds Eiropas drošībai. Pēc Kariņa vārdiem, kad Ukrainauzvarēs karu pret Krieviju un tās teritorija būs atbrīvota no okupantiem, tā ir jāuzņem NATO, pretējā gadījumā tas būs tikai laika jautājums, kad Krievija atkārtoti mēģinās iebrukt Ukrainā.

20:45. Krievija trešdien paziņoja, ka Rostovā pie Donas tiks tiesāti pieci ārzemnieki, kas tiek apsūdzēti par karošanu pret Krieviju Ukrainas bruņoto spēku rindās. Prāva sāksies 31.maijā. Ārzemniekiem izvirzītas ar terorismu saistītas apsūdzības, kā arī apsūdzības citos nodarījumos. Pēc visa spriežot, apsūdzētie tiks tiesāti aizmuguriski.

Trīs briti, zviedrs un horvāts apsūdzēti, ka karojuši Ukrainas bruņoto spēku rindās, tajā skaitā pulkā "Azov", kas cīnījās pret Ukrainā iebrukušo Krievijas karaspēku Mariupoles aplenkuma gaitā, vēsta Krievijas propagandas rupors "RIA Novosti". Briti ir Džons Hārdings, Endrū Hils un Dilans Hīlijs. Zviedrijas pilsonis ir Matiass Gustafsons un Horvātijas pilsonis Vjekoslavs Prebegs. Viņiem izvirzītas vairākas apsūdzības, tajā skaitā par "teroristisku darbību" veikšanu. Pēc visa spriežot, visi pieci atbrīvoti jau 2022.gadā gūstekņu apmaiņas ietvaros. Kā skaidro Maskava, vīri nonākuši gūstā pērn Mariupoles kaujas gaitā.

18:57. Aptuveni 10 000 Krievijas cietumos savervēto algotņu grupējuma "Vagner" karotāju gājuši bojā kaujaslaukā Ukrainā, pavēstījis bandas dibinātājs Jevgēņijs Prigožins. "Es paņēmu 50 000 ieslodzīto, un no viņiem 20% gāja bojā," otrdien publicētā video intervijā izteicies Prigožins.

Līdzīgs ir arī kritušo procents to karotāju vidū, kas parakstījuši līgumu ar "Vagner", viņš norādīja, precīzus skaitļus tomēr neatklājot. Prigožins kritizējis Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu par nekompetenci un lielajiem zaudējumiem.

"Šobrīd ir desmiti tūkstoši kritušo radinieku. Iespējams, būs simti tūkstoši. Mēs no tā nevaram izvairīties," norādīja Prigožins. Viņš mudinājis Krievijas eliti sūtīt savus bērnus uz fronti.

Uzņēmējs un Krievijas diktatora Vladimira Putina tuvais līdzgaitnieks arī kritizējis Krievijas eliti, pārmetot, ka viņu bērni dzīvo komfortā, kamēr puiši no trūcīgiem Krievijas reģioniem iet bojā Ukrainā. Prigožins atkārtoti arī apgalvoja, ka viņa karotāji līdz 1.jūnijam aizies no Bahmutas un nodos kontroli Krievijas armijai.

17:38 Slēgtu patvertņu gadījumi Kijevā uzlidojumu laikā nav sistēmiski un tiek nekavējoties atrisināti.

Kā ziņo UNIAN korespondents, to brīfingā par pārbaudēm teica Kijevas pilsētas militārās administrācijas priekšnieka pirmais vietnieks ģenerālmajors Volodimirs Kidons un Kijevas pilsētas valsts pārvaldes pašvaldības drošības departamenta direktors Romāns Tkačuks.

Kidons atzīmēja, ka pēdējā Kijevas Aizsardzības padomes sēdes sēdē KMVA vadītājs ģenerālpulkvedis Sergejs Popko īpaši kontrolēja patversmju darba jautājumu, jo cilvēku drošība un dzīvība mūsdienās ir vissvarīgākā.

17:02 Par Latvijas iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem Ukrainas glābējiem nosūtīti divi gaismas torņi ar ģeneratoru, specializētie darba apavi, prožektori un lukturi, aģentūrai LETA pavēstīja "Ziedot.lv" komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne.

Viņa norādīja, ka Krievijas armija turpina agresīvus uzbrukumus Ukrainas cilvēkiem, Ukrainas pilsēta Slovjanska regulāri piedzīvo masveidīgus raķešu triecienus civilās infrastruktūras objektiem. Visbiežāk apšaudītas tiek daudzstāvu un dzīvojamās mājas. Krievijas armija īpaši nežēlīgi uzbrukumus īsteno nakts stundās, kad Ukrainas cilvēki savos mājokļos guļ, tādā veidā burtiski graujot ukraiņu dzīves.

Atsaucoties uz Latvijas Goda konsula Slovjanskā Oleksandra Pavenko lūguma pēc palīdzības glābējiem, kuri pirmie steidz palīgā triecienos cietušajām ēkām, lai meklētu un izglābtu Ukrainas cilvēkus, tiek organizēta humānās palīdzības krava ar praktisku un reālu palīdzību. Humānās palīdzības kravā tiek ievietoti Latvijā ražoti, īpaši jaudīgi un specializēti divi gaismas torņi, kas spēj izgaismot plašu teritoriju meklēšanas un glābšanas darbos.

Tāpat glābējiem tiek nosūtīti specializēti darba apavi 77 glābējiem, kas spēj pasargāt kājas no sagrauto ēku armatūras un gruvušiem, bet rokas prožektori un lukturi glābējiem dod iespēju gruvušos atrast un izglābt savus tautiešus. Kravu papildina vairāki ģeneratori un apgaismes ķermeņi.

Ošāne informēja, ka divi gaismas torņi ir Latvijā ražoti, uzņēmumā Rīgas Dīzelis. Viens no gaismas stabiem ir aprīkots ar jaudīgu ģeneratoru, kas paredz plašāku pielietojumu dažādos apstākļos.

Kopējā humānās palīdzības kravas vērtība ir 72 000 eiro, kas iegādāta no Latvijas sabiedrības un uzņēmumu ziedojumiem portālā "Ziedot.lv".

Palīdzība Ukrainai ir aktuāla vēl joprojām. Portālā "Ziedot.lv" ir 24 aktuālas labdarības programmas, gan ūdensapgādes atjaunošanas projekts, gan siltu maltīšu iegāde Ukrainas karavīriem, gan dronu iegādes projekts.

"Ziedot.lv" šobrīd saņem lielu pieprasījumu pēc droniem. Civilie droni tiek izmantoti gan izlūkošanai, gan nelielu sprāgstošu "dāvaniņu" nosūtīšanai ienaidniekam. Viena drona izmaksas, atkarībā no veiktspējas, ir no 800 līdz 5000 eiro.

16:55 Tanki Leopard 1A5, ko drīzumā saņems Ukrainas bruņotie spēki, tika parādīti video. Video ar tankiem tviterī ievietojis Ukrainas vēstnieks Vācijā Oleksijs Makejevs.

Pēc diplomāta teiktā, Ukrainai partneri kopumā dos 110 tankus Leopard 1A5.

Tajā pašā laikā Makejevs neprecizēja piegāžu laiku.

16:17 Ukrainas pilotu apmācība un kaujas lidmašīnu piegāde ir paredzēta, lai apmierinātu Ukrainas vidēja termiņa un ilgtermiņa vajadzības.

Tas tika paziņots Pentagonā, ziņo Amerikas Balss. Kā atzīmē izdevums, šādā veidā Pentagons cenšas mazināt ažiotāžu no Ukrainas pilotu apmācības darbam pie iznīcinātājiem F-16 un to iespējamās piešķiršanas Ukrainai, sakot, ka šīs lidmašīnas "nebūs aktuālas" plānotajā pretuzbrukumā. no Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Kā atzīmēja Pentagona pārstāvis Pats Raiders, lidmašīnas nav iesaistītas īstermiņa mērķu sasniegšanā karā ar okupantiem.

14:49 Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pirmo reizi komentēja "Krievijas brīvprātīgo korpusa" un leģiona "Krievijas brīvība" kaujinieku izrāvienu uz Belgorodas apgabala teritoriju.

Šoigu uzskata, ka tas bijis terorakts, un Aizsardzības ministrija uz šādu rīcību reaģēs "operatīvi un ārkārtīgi skarbi", vēsta telegrammas kanāls "Uzmanību, ziņas".

"CTO (pretterorisma operācijas - UNIAN) laikā nacionālistu formējumi tika bloķēti un sakauti ar gaisa triecieniem un artilērijas uguni un aktīvām vienību operācijām. Nacionālistu paliekas tika padzītas atpakaļ uz Ukrainas teritoriju, kur tika apšaudīti, līdz tie tika pilnībā likvidēti," sacīja Šoigu.

14:01 Terorists Igors Strelkovs-Girkins detalizēti komentēja Vāgnera PMC līdera Jevgeņija Prigožina paziņojumu par zaudējumiem viņa algotņu vidū.

Kā kanālā "Telegram" atzīmēja Girkins, Prigožins publiski atzinis 20 tūkstošu bojāgājušo "vāgneriešu", taču kaujinieka rīcībā ir cita statistika. Pēc Girkina teiktā, Vāgnera zaudējumi pat sešus mēnešus ilgās operācijas laikā, kas beidzās ar uzbrukumu Bahmutai, bijuši vismaz pusotru reizi lielāki. Tomēr viņš nolēma detalizēti analizēt Prigožina paustos skaitļus.

"Vāgnera" vadītājs stāsta, ka no kolonijām uz viņa PMC ieradās 50 tūkstoši ieslodzīto. No tiem 10 tūkstoši tika nogalināti. Tajā pašā laikā pats Prigožins iepriekš paziņoja, ka 26 000 ieslodzīto saņēma amnestiju un atgriezās mājās. Tātad, kur palika pārējie 14 000?

13:41 Krievijas Federācija steidzami ieveda fregati "Admiral Makarov" Melnajā jūrā. Dienvidu operatīvās pavēlniecības pārstāvis Vladislavs Nazarovs sacīja, ka pirms stundas ienaidnieks steidzami nosūtījis kaujas dienestam fregati "Admiral Makarov".

"Uz kuģa gatavībā ir astoņas "Kalibr" raķetes. Esiet uzmanīgi par uzlidojumu brīdinājumiem. Reģionos, kur tie ir izsludināti, palieciet patversmēs," uzsver Nazarovs.

12.52. Nākamā Ukrainas aizsardzības jautājumu kontaktgrupas sanāksme jeb tā dēvētā Ramšteinas formāta tikšanās būs veltīta Ukrainas pretgaisa aizsardzības nostiprināšanai, munīcijas nodrošināšanai un iznīcinātāju F-16 pilotu apmācībām, pavēstīja ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis Patriks Raiders.

"Šajā kontaktgrupā tāpat kā citās viss sāksies ar to, ka Ukraina sniegs apskatu par patlabanējo situāciju un to, kādas viņiem ir pašas akūtākās vajadzības," preses brīfingā sacīja Raiders.

"Un tāpēc es sagaidu, ka uz zemes bāzētā pretgaisa aizsardzība tāpat kā iepriekš būs prioritārās apspriešanas tēma, kā arī munīcija. (..) Bet pēc tam būs diskusijas par apmācībām darbam ar F-16," sacīja Pentagona pārstāvis.

12.39. Krievijas kara tiesas no janvāra līdz maijam izskatījušas 1053 lietas par karavīru patvarīgu aiziešanu no kara daļas, balstoties Krievijas neatkarīgo mediju pētījumos, konstatējis britu izlūkdienests. Šogad pirmajos piecos mēnešos izskatīts vairāk lietu nekā visā pagājušajā gadā.

12.04. Operāciju Krievijas Belgorodas apgabala teritorijā var uzskatīt par ķēdes posmu gaidāmajam ukraiņu pretuzbrukumam, atzīst Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš. Noteikti bez Ukrainas atbalsta šāda, visticamāk, plānota operācija nevar notikt, jo cilvēki nokļuva Krievijas teritorijā, iegāja ar kaujas tehniku, kā arī viņiem bija jāšķērso pierobežas frontes rajoni, klāstīja Slaidiņš.

Slaidiņa ieskatā ukraiņi piekopj to pašu stratēģiju, ko krievi 2014.gadā, kad anektējot Krimu apgalvoja, ka vienkāršie ļaudis, kas patiesībā bija Krievijas karavīri, "ieročus un formas bija nopirkuši jebkurā armijas veikalā". Patiesībā tie esot krievi, kuri dodas uz savu zemi cīnīties pret Vladimira Putina režīmu.

11.32. Vācija apstiprinājusi 55 lūgumus pēc politiskā patvēruma no gandrīz 2500, ko iesnieguši no mobilizācijas bēgušie krievi, liecina Vācijas Iekšlietu ministrijas sniegtā informācija.

Kopumā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma līdz aprīļa beigām patvērumu lūguši 2485 Krievijas pilsoņi, kuri varētu tikt mobilizēti Krievijā.

11.01. ASV iedzīvotāju atbalsts Vašingtonas palīdzībai Ukrainai ir nedaudz mazinājies, taču joprojām ir plašs, liecina Čikāgas Universitātes un pētījumu centra NORC aptauja.

Tajā konstatēts, ka puse ASV iedzīvotāju atbalsta Pentagona ieroču piegādes Ukrainai, lai tā aizsargātos pret Krievijas spēkiem. Gada laikā šis līmenis ir saglabājies gandrīz nemainīgs, savukārt aptuveni ceturtā daļa aptaujāto iebilst pret militārās palīdzības turpmāku sniegšanu, kas šobrīd pārsniedz 37 miljardus ASV dolāru.

Pārliecinošs vairākums gan demokrātu, gan republikāņu vidū uzskata, ka Krievijas uzbrukums Ukrainai bija nepamatots, liecina pagājušajā mēnesī veiktā aptauja.

10.10. Sagaidāms, ka ASV spēki sāks apmācīt ukraiņus darbam ar "Abrams" tankiem aptuveni nedēļas laikā, otrdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis Patriks Raiders.

Aptuveni 250 ukraiņu šonedēļ ierodas Vācijā uz mācībām, pavēstīja augsta ranga militārpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Ukraiņi trenēsies ar 31 "Abrams" tanku, kas Vācijā ieradās šī mēneša sākumā. Zināms, ka karavīru apmācības turpināsies apmēram desmit nedēļas. Mācības Vācijā koncentrēsies uz to, kā vadīt tankus, kā manevrēt tankus kombinētā cīņā un tanku apkopi, sacīja amatpersona.

09.54. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 204 760 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 400 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3792 tankus, 7424 bruņutransportierus, 3339 lielgabalus, 570 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 327 zenītartilērijas iekārtas, 309 lidmašīnas, 296 helikopterus, 2871 bezpilota lidaparātu, 1015 spārnotās raķetes, 6146 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 440 specializētās tehnikas vienības.

09.00. Ir sākusies Ukrainas pretuzbrukuma Krievijas okupantiem operācijas sākotnējā fāze, kurā tiek gatavoti apstākļi, lai šis pretuzbrukums būtu veiksmīgs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņaprāt, tā ir izskaidrojams arī tā saucamo Krievijas brīvprātīgo bataljonu iebrukums Belgorodas apgabalā Krievijā. "Šajā gadījumā tas acīmredzami bija ar nolūku redzams, un, manuprāt, tas ir, lai piesaistītu uz to reģionu papildu Krievijas spēkus," secinājis Sārts. Viņš pauda šaubas par to, vai iebrukumu Belgorodā varētu būt sarīkojuši krievi vieni paši bez ukraiņu ziņas un atbalsta.

08.26. Ukrainas piloti darbam ar iznīcinātājiem F-16 tiks apmācīti Eiropā, paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis Patriks Raiders.

Starptautisko partneru līmenī vēl tiek apspriesti jautājumi, kad sāksies apmācības un kas nodrošinās lidmašīnas, sacīja Raiders.

“Par F-16 varu teikt, ka mācības notiks ārpus Ukrainas, objektos Eiropā, bet, ja runājam par sīkāku informāciju, par to, kad mācības sāksies, kā tiks nodrošinātas šīs lidmašīnas, tad mēs turpinām strādāt ar saviem starptautiskajiem partneriem šajā virzienā," sacīja Raiders.

07.08. Krievijas pilsētā Belgorodā, kas atrodas netālu no Ukrainas robežas, otrdienas vakarā no bezpilota lidaparāta uz autoceļa nomesta sprāgstierīce, kas eksplodējusi, pavēstījis Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs.

"Belgorodā uz braucamās daļas nomesta sprāgstierīce," sacīts Gladkova paziņojumā. Tajā teikts, ka sprādziens nodarījis bojājumus vieglajam automobilim.

00.10. Ukrainai ir nepieciešamais ieroču minimums, lai uzsāktu pretuzbrukumu.

"Daudzi civiliedzīvotāji joprojām atrodas Krievijas okupācijā, un vairs nav laika. Mums jau ir nepieciešamais ieroču minimums. Varu tikai teikt, ka tas drīz sāksies," sacīja Kirils Budanovs, Ukrainas Aizsardzības ministrijas intervijā Japānas televīzijas kanālam NHK.

Svarīgākais