Tiesas prāva pret Berluskoni sāksies aprīlī

© Scanpix

Izskatot Milānas prokuratūras savāktos pierādījumus, pilsētas tiesnese Kristina di Kenso nospriedusi, ka to ir pietiekami, lai 6. aprīlī sāktu tiesas prāvu pret Itālijas premjerministru Silvio Berluskoni. Viņš tiks apsūdzēts nepilngadīgas prostitūtas pakalpojumu izmantošanā un dienesta pilnvaru pārniegšanā – noziegumos, par kuriem kopā draud pat līdz 15 gadu cietumsods.

Vakar tiesneses izplatītajā īsajā paziņojumā piebilsts, ka S. Berluskoni lietu izskatīs tiesnešu kolēģija, kurā būs trīs sievietes. AP piebilst, ka saskaņā ar Itālijas likumdošanu paša apsūdzētā klātbūtne visās tiesas sēdēs nav nepieciešama, tas nozīmē, ka 74 gadus vecais S. Berluskoni varēs turpināt pildīt valdības vadītāja pienākumus. Jāatgādina, ka viņš pats vairākkārt apsūdzības nodēvējis par farsu un uzsvēris, ka Milānas prokurori un tiesneši rīkojas kreisās opozīcijas interesēs un viņu mērķis ir gāzt labējo valdību. "Neko citu mēs arī negaidījām," tiesneses vakardienas lēmumu īsi komentējis viens no S. Berluskoni advokātiem Pjēro Longo.

AFP atgādina, ka S. Berluskoni, kuru uzskata par brunču mednieku, jau iepriekš nokļuvis skandālu epicentrā un viņa tieksme atrasties jaunu, skaistu sieviešu sabiedrībā izjaukusi premjera ģimeni. Taču attiecības ar kādu naktskluba dejotāju Karimu el Marugu (labāk pazīstamu ar iesauku Rūbija) tagad valdības vadītāju novedušas līdz apsūdzēto solam – 2008. gada vasarā, kad Rūbija apmeklējusi premjera villā rīkoto ballīti, viņa vēl nav bijusi 18 gadus veca. Savukārt intīmas attiecības ar personām, kas nav sasniegušas pilngadību, Itālijā tiek uzskatītas par noziegumu, par kuru pienākas cietumsods no sešiem mēnešiem līdz trīs gadiem.

Pagaidām nav skaidrs, kādi pierādījumi ir apsūdzības rīcībā, jo gan S. Berluskoni, gan Rūbija nolieguši, ka būtu nodarbojušies ar seksu. Jauniete gan atzinusi, ka pēc premjera villas apmeklējuma saņēmusi aptuveni 7000 eiro lielu "dāvanu", taču skaidrojusi, ka premjers šādā veidā tikai viņu materiāli atbalstījis. S. Berluskoni viņai palīdzējis arī vēlāk – ar premjera tālruņa zvanu pieticis, lai meitene tiktu atbrīvota no policijas iecirkņa, kurā nonākusi par zādzību kādā veikalā. Apsūdzība šo palīdzību traktē ne tikai kā dienesta pilnvaru pārsniegšanu, bet arī premjera mēģinājumu slēpt attiecības ar nepilngadīgo – saskaņā ar prokuratūras versiju S. Berluskoni bažījies, ka, atrodoties apcietinājumā, meitene kādam izpļāpāsies par viesošanos villā.

Pagājušā gada decembrī, kad skandāls tik tikko uzliesmoja, S. Berluskoni atrada asprātīgu izskaidrojumu savai rīcībai – viņš apgalvoja, ka kāds no viņa padomniekiem esot viņu pārliecinājis, ka Rūbija ir Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubāraka mazmazmeita, līdz ar to viņas glābšana no policijas iecirkņa traktējama gluži vai kā diplomātiska skandāla novēršana. Ēģiptē pēdējo nedēļu laikā notikušo procesu kontekstā šī taisnošanās tagad gan izskatās ļoti smieklīga, uzsver Itālijas kreisie laikraksti. Turklāt, lai arī kādu motīvu dēļ premjers būtu rīkojies, svarīgākais ir pats zvans policijai jeb dienesta pilnvaru pārsniegšanas fakts – pēc Itālijas likumiem, par to draud līdz 12 gadu cietumsods.

Itālijas laikraksti norāda, ka S. Berluskoni izredzes uz viņam labvēlīgu spriedumu neuzlabo arī jau pieminētais tiesnešu kolēģijas sastāvs – trīs sievietes. Premjers ar saviem seksiskajiem izteikumiem pret sevi noskaņojis lielāko daļu valsts skaistā dzimuma pārstāvju. Svētdien vairāku Itālijas pilsētu ielās izgāja simtiem tūkstošu sieviešu, kuras aicināja nepārvērst valsti par lielu prieka māju un attiecībā uz S. Berluskoni iespējamo atkāpšanos uzdeva retorisku jautājumu: Se non ora, quando? (Ja ne tagad, tad – kad?), atgādina BBC. Premjera izlaidīgais dzīvesveids un nepārdomātie izteikumi radījuši negatīvu reakciju arī Vatikānā, kas tradicionāli ietekmē daudzu itāliešu noskaņojumu.

Tiesa, socioloģiskās aptaujas liecina, ka premjera piekritēju skaits joprojām ir pietiekami liels, viņa reitings nav nokrities zem 35% atzīmes, tādēļ ir saprotama S. Berluskoni nevēlēšanās atkāpties un cerēšana, ka arī šoreiz tiesas prāva beigsies viņam labvēlīgi.

Svarīgākais