Ukrainas kara 454. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:17]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 23. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:17 Krievijas raķešu uzbrukuma laikā Avdijevkai gāja bojā divi cilvēki. Līķi atrodas zem deviņstāvu ēkas drupām, kuru trāpīja Krievijas raķete.

"Apmēram pulksten 10:00 notika raķešu uzbrukums pilsētai. Divas raķetes vienlaicīgi trāpīja mājām - deviņstāvu ēkai un piecstāvu ēkai blakus. Piecstāvu ēkā neviena nebija, un par deviņstāvu ēku no paša sākuma bija informācija, ka zem gruvešiem atrodas pieci cilvēki. Vēlāk, uzzināja, ka zem nopostītās ēkas atrodas divi cilvēki - viņi gāja bojā, ēterā sacīja Vitālijs Barabašs, Avdijevkas pilsētas militārās administrācijas vadītājs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka vēl trīs cilvēki, kas varētu būt atradušies zem drupām, atrodas citā vietā.

21:03 Krievijā Belgorodas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu, uzbrukuma gaitā pirmdien dzīvību zaudējuši divi Krievijas karavīri, bet četri ievainoti, vēsta Maskavas laikraksts "Kommersant", atsaucoties uz Krievijas drošības struktūrām.

Apšaudīta armijas pilsētiņa Belgoroda-22, kas atrodas Graivoronas rajonā.

"Atlidošana fiksēta armijas daļā, kas atrodas armijas pilsētiņā. Atbilstoši Iekšlietu ministrijas ziņām pilsētiņas teritorijā, kas atrodas desmit kilometru attālumā no robežas, sprāga trīs reaktīvie šāviņi, kas tika raidīti no daudzlādiņu reaktīvās iekārtas "Uragan"," vēsta "Kommersant".

Krievija oficiāli par bojā gājušajiem karavīriem neko nav ziņojusi.

Ukraina pirmdien ziņoja, ka ukraiņu pusē karojošās krievu brīvprātīgo vienības - leģions "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" - veic operāciju Krievijas Belgorodas apgabala teritorijā, lai izveidotu "drošības zonu" Ukrainas civiliedzīvotāju aizsardzībai.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks norādīja, ka "Ukraina ar interesi vēro notikumus Belgorodas apgabalā Krievijā un pēta situāciju, bet tai nav nekāda sakara ar to".

Krievijas Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs otrdien paziņoja, ka apgabalā izbeigta pirmdien izsludinātā pretterorisma operācija.

Pēc viņa sacītā apdzīvotajās vietās, kur iekļuvuši bruņotie grupējumi, ir ievainoti 12 civiliedzīvotāji, bet viens gājis bojā.

20:33 Eiropas Savienība (ES) plāna ietvaros, lai nodrošinātu Ukrainai steidzami nepieciešamo munīciju, piegādājusi Kijivai vairāk nekā 200 000 artilērijas šāviņu un 1300 raķešu, otrdien pavēstīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

ES vienojusies tērēt divus miljardus eiro no kopīgajiem līdzekļiem, lai Ukrainai 12 mēnešu laikā nodrošinātu miljonu artilērijas šāviņu.

Borels sacīja, ka līdz šim "nodrošināti 220 000 dažādu kalibru artilērijas šāviņu un 1300 raķešu".

ES plāna ietvaros pirmais miljards eiro paredzēts, lai dalībvalstis uzreiz varētu nosūtīt esošo krājumu munīciju.

Otrs ES finansējuma miljards tiks tērēts, lai segtu kopīgo iepirkuma līgumu 155 milimetru šāviņu iegādei līdz septembra beigām.

Brisele arī ierosinājusi finansējuma paketi, lai palīdzētu uzņēmumiem palielināt ražošanas apjomus.

20:13 Uz laiku okupētā Hersonas apgabala teritorijā tika atslēgti mobilie sakari. Iebrucēji mobilajiem sakariem paredzēto tehniku ​​nogādāja Krievijas teritorijā.

Par to ziņo Nacionālās pretošanās centrs. Ienaidnieks ķeras pie šādiem soļiem, lai neļautu okupētā Hersonas apgabala iedzīvotājiem nosūtīt informāciju par Krievijas karaspēku Ukrainas aizsardzības spēkiem.

Tiek atzīmēts, ka ar šo pašu mērķi iebrucēji pirms pilsētas deokupācijas izslēdza mobilos sakarus pašā Hersonā.

19:25 Baltkrievijas valdība varētu būt piedalījusies bērnu deportācijā no Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām, vēsta "Euractiv", atsaucoties uz Baltkrievijas opozīcijas grupas - Nacionālās pretkrīzes direktorāta - ziņojumu.

Ziņojumā norādīts, ka 2150 ukraiņu bērni, tostarp bāreņi vecumā no 6 līdz 15 gadiem, nogādāti tā dēvētajās atpūtas nometnēs un sanatorijās Baltkrievijas teritorijā.

Tiek apgalvots, ka ukraiņu bērni nogādāti uz Baltkrievijas sanatoriju "Golden Sands" Gomeļas apgabalā un sanatoriju "Ostroshitsky Gorodok" un nometni "Dubrava" Minskas apgabalā.

17:50. Ukraina Rietumu palīdzību saņems arī nākamajos gados, paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks, norādot, ka Kremļa stratēģija nogaidīt, līdz Rietumu atbalsts izsīkst, nedarbosies. Pieņēmums, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā sašķels sabiedrotos, Krievijas prezidenta Vladimira Putina kļūmīgo aprēķinu vidū ir viens no nopietnākajiem, runājot Aizsardzības konferencē Londonā, sacīja premjers.

Ir skaidrs, ka G7 valstis ir vienotas savā atbalstā Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju, norādīja Sunaks.Kā sacīja premjers, viņa vēstījums Putinam ir šāds: "Tas ir vienkārši. Mēs prom neiesim."

Lielbritānijai ir vadošā loma sarunās ar sabiedrotajiem par ilgtermiņa drošības vienošanos Ukrainas atbalstam, norādīja Sunaks. "Skaidri apliecinot Krievijai, ka atbalsts Ukrainai turpināsies nākamos gadus", Maskavai tiks pausts skaidrs vēstījums, ka tās "nogaidīšanas stratēģija nedarbosies", viņš piebilda.

"Tēriņi aizsardzībai pieaug it visur, arī Apvienotajā Karalistē," norādīja Sunaks, uzsverot, ka "Eiropas drošībai tas ir labi". Ukrainai ir "visas izredzes uz panākumiem" pavasara ofensīvā ar resursiem un jaudām, ko tai nodrošinājusi Lielbritānija un sabiedrotie, sacīja premjers.

16:22. Pēdējās diennakts laikā Krievijas karaspēka uzbrukuma aktivitāte Bahmutas virzienā nedaudz mazinājusies, kaut arī apšaudes turpinās, otrdien pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

"Kauju intensitāte Bahmutā ir mazinājusies, ienaidnieks turpina "tīrīt" rajonus, ko tas ir pārņēmis kontrolē," teikts Maļaras paziņojumā.

Ukrainas karavīri joprojām kontrolē pilsētas dienvidrietumu daļu, mikrorajonu "Ļitak", norādīja ministra vietniece. "Flangos uz ziemeļiem un dienvidiem no Bahmutas mēs esam nedaudz pavirzījušies uz priekšu," apliecināja Maļara. Bahmutas piepilsētas apvidū turpinās kaujas, Krievijas armija cenšas ieņemt stratēģiski svarīgus punktus, un tās zaudējumi ir lieli, norādīja ministra vietniece.

14:58. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss piesardzīgi izteicies par ierosinājumu piegādāt Ukrainai vācu spārnotās raķetes "Taurus". Ministrs sacīja, ka nevēlas komentēt atsevišķi katru ieroču sistēmu un sniegt hipotētisku atbildi uz hipotētisku jautājumu. Viņš sacīja, ka ir pierādījies, ka labāk nevajag novilkt sarkanās vai baltās līnijas.

Ministrs uzsvēra, ka Ukrainai jāpalīdz ievērojami un atbildīgi. "Mums jāatbalsta Ukraina ar visām sistēmām, kas atļautas saskaņā starptautiskajām tiesībām un kas vajadzīgas, lai uzvarētu šajā karā, un kuras mēs esam spējīgi dot," sacīja Pistoriuss. Jautāts, vai arī viņš saskata briesmas potenciālajā F-16 piegādē Ukrainai, Pistoriuss atbildēja, ka šobrīd nesaskata nekādus eskalācijas riskus.

Vācijas opozīcijā esošo kristīgo demokrātu CDU aizsardzības eksperts Roderihs Kīsveters ir paudis atbalstu "Taurus" piegādei Ukrainai, norādot, ka Ukrainas partneriem tagad ir jāapgādā Ukraina ar visu, ko Ukraina var izmantot karā un kas ir pieļaujams saskaņā ar starptautiskajām tiesībām. Spārnotās raķetes ar darbības rādiusu līdz 500 kilometriem varētu būt ļoti noderīgs Vācijas ieguldījums. Pirms desmit gadiem Vācijas armijas vajadzībām tika iegādātas ap 600 "Taurus" raķešu, no kurām aptuveni 150 vēl darbojas, norādīja Kīsveters. Militārais atbalsts Ukrainai ir viens no galvenajiem jautājumiem, kas šodien tiek apspriests Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē Briselē.

13:48. Latvija iemaksās 30 000 eiro OECD Ukrainas valsts programmas budžetā, šodien lēma valdībā. Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka programma izstrādāta, lai atbalstītu Ukrainas eirointegrāciju un nepieciešamās reformas OECD standartu sasniegšanai, kā arī veicinātu Ukrainas iestāšanos OECD un Eiropas Savienībā (ES). Vienlaikus OECD Ukrainas valsts programma darbosies kā rekonstrukcijas rīks Daudzaģentūru līdzekļu devēju koordinācijas platformā Ukrainas atjaunošanai, ko vada ASV, ES un Ukraina. OECD ir daļa no šīs koordinācijas platformas un sniedz atbalstu politikas jautājumos, kuros organizācijai ir spēcīgas zināšanas un ekspertīze.

OECD Ukrainas valsts programma radīs ietvaru strukturētākai partnerībai starp OECD un Ukrainu, dodot iespēju Ukrainai iepazīties ar OECD darba metodēm, ieviest OECD rekomendācijas, rīcībpolitikas standartus un labāko praksi, pakāpeniski iekļauties OECD struktūru darbā, kā arī veidot sakarus ar valsts pārvaldes ekspertu tīklu OECD valstīs. Turklāt Ukrainai būs iespēja piedalīties globālas nozīmes pētniecības projektos, veikt datu apmaiņu un saskaņošanu, lai tā būtu labāk pārstāvēta OECD datu bāzēs, kā arī sekondēt amatpersonas darbam OECD.

12.46. Medijs pravda.com.ua ziņo, ka Eiropa neizslēdz iespēju, ka Ukraina "F-16" iznīcinātājus varētu saņemt jau šī gada rudenī.

11.12. Krievijas Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs otrdien paziņojis, ka apgabalā turpinās "pretterorisma operācija" pret bruņotajiem grupējumiem, kas pirmdien iebruka Belgorodas apgabalā.

"Par situāciju Graivoronas rajonā. Aizsardzības ministrija kopā ar drošības spēkiem veic teritorijas tīrīšanu. Taču mājās atgriezties pagaidām nav vērts," paziņoja Gladkovs. Pēc viņa sacītā apdzīvotajās vietās, kur iekļuvuši bruņotie grupējumi, ir divi ievainoti civiliedzīvotāji, kuriem Krievijas drošības spēki nav spējuši piekļūt.

10.16. Krievijas informācijas telpa uz krievu brīvprātīgo operāciju Belgorodas apgabalā reaģējusi ar paniku un nekonsekvenci, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. ISW norādījis, ka Krievija parasti šādi reaģē, kad saskaras ar nozīmīgiem satricinājumiem informācijas telpā.

Vairāki militārie blogeri, kas atbalsta agresiju pret Ukrainu, galveno uzmanību pievērsuši faktam, ka leģionu "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgo korpusu", kas īstenoja šo operāciju, veido galvenokārt Krievijas pilsoņi, kurus viņi nosaukuši par valsts nodevējiem un apsūdzējuši sadarbībā ar Ukrainas izlūkdienestu.

08.43. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 204 360 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 480 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3789 tankus, 7419 bruņutransportierus, 33188 lielgabalus, 565 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 327 zenītartilērijas iekārtas, 309 lidmašīnas, 295 helikopterus, 2864 bezpilota lidaparātus, 1015 spārnotās raķetes, 6139 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 433 specializētās tehnikas vienības.

04.24. Lai gan Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā turpinās jau 15 mēnešus, Vācijas ārējās izlūkošanas dienests BND nesaskata pazīmes, kas liecinātu par prezidenta Vladimira Putina režīma vājināšanos, pirmdien atzina BND vadītājs Bruno Kāls.

Runājot Federālajā drošības politikas akadēmijā Berlīnē, viņš teica, ka plaisas Putina izveidotajā sistēmā nav manāmas.

02.21. Krievijas pilsētā Belgorodā, kas atrodas netālu no Ukrainas robežas, pirmdienas vakarā noticis uzbrukums Federālā drošības dienesta (FSB) ēkai, vēsta vairāki "Telegram" kanāli.

Pēc visa spriežot, uz FSB ēkas no drona nomestas sprāgstvielas, ziņo kanāls "Readovka". Tas vēsta, ka uz jumta redzami dūmi un ieradušies ugunsdzēsēji.

01.10. Vienīgais miera sarunu formāts ir sarunas par Ukrainas dalību NATO, paziņojis bijušais Ukrainas prezidents, partijas "Eiropas solidaritāte" līderis Petro Porošenko.

"Nav pasaulē citas drošības garantijas kā Ukrainas dalība NATO. Tāpēc mans vēstījums daudzo divpusējo tikšanos laikā bija šāds - ja esat pastāvīgi apgalvojuši, ka NATO durvis Ukrainai ir atvērtas, tad ir vienkāršs lūgums - ļaujiet mums ienākt," žurnālistiem NATO Parlamentārās asamblejas sesijā Luksemburgā sacījis Porošenko, kura teiktais citēts viņa partijas vietnē.

00:10 Nīderlandes valdība ir gatava tuvākajā laikā sākt Ukrainas bruņoto spēku pilotu apmācību uz amerikāņu iznīcinātājiem F-16.

ar to paziņojis Nīderlandes ārlietu ministrs Vops Hoekstra. Konkrētu datumu pilotu apmācību sākumam Ārlietu ministrijas vadītājs nevēlas nosaukt. Hoekstra par šo jautājumu gatavojas konsultēties arī ar saviem kolēģiem no Eiropas Savienības.

Svarīgākais