Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas mediji: Armēnijas premjerministrs ir gatavs atzīt Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas

© Scanpix

Armēnija ir gatava atzīt Kalnu Karabahas anklāvu par daļu no Azerbaidžānas, ja Baku garantēs etnisko armēņu iedzīvotāju drošību, Armēnijas premjerministra Nikola Pašinjana sacīto pirmdien citējusi Krievijas ziņu aģentūra TASS un izdevums "Ostorožno".

Armēnijas un Azerbaidžānas starpā divreiz izcēlies karš par galvenokārt armēņu apdzīvoto strīda reģionu Kalnu Karabahu. Otro reizi tas notika 2020.gadā, kad konfliktā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku. Kopš šī konflikta uz abu valstu robežas ik pa laikam izceļas apšaudes.

"Azerbaidžānas 86 600 kvadrātkilometru teritorijā ietilpst Kalnu Karabaha," preses konferencē sacījis Pašinjans.

"Ja mēs saprotam viens otru pareizi, Armēnija atzīst Azerbaidžānas teritoriālo integritāti nosauktajās robežās, bet Baku - Armēnijas teritoriālo integritāti 29 800 kvadrātkilometru platībā," pavēstījis Armēnijas premjerministrs.

Krievijas mediji ziņoja, ka Pašinjans ir gatavs faktiski pieņemt Azerbaidžānas starptautiski atzītās robežas, ja tiks garantētas armēņu tiesības Kalnu Karabahā. Viņš norādījis, ka šis jautājums būtu jāapspriež abu valstu sarunās.

Pašinjans uzsvēris, ka Armēnija joprojām ir apņēmusies ievērot mieru un cer, ka tuvākajā nākotnē izdosies panākt vienošanos par miera līguma tekstu un to parakstīt.