Ukrainas kara 453. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:32]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 22. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:32 Amerikas Savienotās Valstis neveicina Ukrainas triecienus Krievijas teritorijā, bet atstāj Kijevai tiesības izvēlēties, kā veikt militārās operācijas. Tas tika atgādināts Valsts departamentā, reaģējot uz lūgumu komentēt jaunākos notikumus Belgorodas apgabalā, kur saskaņā ar Ukrainas izlūkdienestu informāciju Ukrainas pusē karojošie Krievijas brīvprātīgie veic operāciju.

21:30 Leģiona "Krievijas brīvība" pārstāvji norādīja, ka viņu īpašās operācijas Belgorodas apgabalā mērķis ir demilitarizētas zonas izveide, raksta "Suspilne".

Organizācija pavēstīja, ka šāda zona tiek veidota, lai Krievijas Federācija nevarētu apšaudīt Ukrainu. Pēc leģiona domām, situācija Belgorodas reģionā šobrīd ir sarežģīta.

"Nākotnē mēs virzīsimies uz visas Krievijas atbrīvošanu no Putina diktāta un noziedzīgā kara izbeigšanu," sacīja brīvprātīgie.

20:32 Militārais eksperts Oļegs Ždanovs sacīja, ka, neskatoties uz Vāgnera PMC līdera Jevgēņija Prigožina izteikumiem, ka viņi Bahmutu pametīs 25. maijā, vāgnerieši nevarēs aizbraukt. Viņi nedrīkstēs atstāt pilsētu dēļ Prigožina konflikta ar Krievijas militāro vadību.

Ždanovs ir pārliecināts, ka Krievijas ģenerālštābs un Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrija neļaus Vāgnera PMC atstāt Bahmutu. Jo īpaši to nepieļaus Ģenerālštāba vadītājs Valērijs Gerasimovs.

20:03 Krievijas karaspēks galvenos spēkus koncentrē Kupjanskas, Limanskas, Bahmutas, Avdijevkas un Marinskas virzienos, tur diennakts laikā notikušas 25 militāras sadursmes, operatīvajā informācijā par Krievijas iebrukumu plkst.18 ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

19:18 No Belgorodas tiek evakuēta daļa no Krievijas Federācijas kodolieroču krājumiem.

Kā ziņo UNIAN korespondents, par to paziņoja Ukrainas Galvenās izlūkošanas direktorāta spīkers Andrijs Jusovs.

"Kodolieroču glabātava Belgorod-22 tiek steidzami evakuēta. Šī vieta atrodas netālu no Graivoronskas rajona," sacīja Jusovs.

18:45 Sumi reģiona pierobežas zonu iedzīvotājiem tiek piedāvāts pārcelties uz drošākām vietām.

"Ienaidnieks ir ievērojami palielinājis apšaudes atsevišķās Akhtirskas rajona pierobežas ciemu teritorijās. Lai novērstu cilvēku bojāeju, tiek veikti pasākumi, lai nodrošinātu iedzīvotāju drošību, tostarp to personu transportēšanu, kas vēlas atrasties drošās vietās. Šie ciemi ir nodrošināti ar transporta līdzekļiem. Apgabala vadība tagad atrodas uz vietas. Militārā administrācija, policijas pārstāvji," telegrammā ziņo Sumi reģionālā militārā pārvalde.

18:00. Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels paziņojis, ka Ukrainas pilotu apmācība jau ir sākusies, un pauda cerību, ka Ukraina drīz saņems iznīcinātājus F-16.

17:00. Dānija būtu gatava jūlijā rīkot samitu ar mērķi rast mieru Ukrainas un Krievijas starpā, bet šādā sanāksmē būtu jāpiedalās arī Indijai, Ķīnai un Brazīlijai, pirmdien pavēstīja Dānijas ārlietu ministrs Larss Leke Rasmusens.

16:07. Ukrainā karojošo krievu leģions "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" veic operāciju Krievijas Belgorodas apgabala teritorijā, lai izveidotu "drošības zonu" Ukrainas civiliedzīvotāju aizsardzībai, pirmdien paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) pārstāvis Andrijs Jusovs.

15:06. Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja šodien atbalstīja domes lēmumprojektu par pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" trīs lietotu automašīnu ziedošanu Ukrainai. "Rīgas gaisma" biedrībai "Ukrainas atbalsta biedrība" plāno ziedot divas 2008. un 2006.gada izlaiduma automašīnas "Renault Kangoo" un 2005.gada izlaiduma automašīnu "Renault Thalia".

14:29. Iebrucēji apšaudījuši Hersonas apgabalu. Bojā gājis kāds vīrietis. Apšaudes laikā viņš remontēja jumtu mājai. Viena no lauskām trāpīja viņam sirdī, vēsta pravda.com.ua.

12:47. Eiropas Savienības augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels cer, ka drīzumā tiks uzsākta iznīcinātāju F-16 piegāde Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

11:52. Krievijas armijas okupētā Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacija (AES) atkal atslēgta no ārējā elektrotīkla, pirmdien paziņojuši okupanti un Ukrainas Atomenerģijas aģentūra.

"Tā kā tika pārrauta augstsprieguma līnija, AES zaudēja ārējo elektroenerģijas padevi," vietnē "Telegram" paziņoja krievu AES administratori, piebilstot, ka pārrāvuma iemesls tiek izmeklēts un darbojas rezerves dīzeļģeneratori.

10:56. Vakar, 21. maija, pievakarē Hersonas apgabalā tika notriekts Krievijā ražots ceturtās paaudzes daudzfunkciju iznīcinātājs Su-35, vēsta pravda.com.ua.

09:56. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz pirmdienu Krievijas gaisa uzbrukuma laikā Dņipropetrovskas apgabalam notriekuši 15 bezpilota lidaparātus un četras spārnotās raķetes.

Par to vietnē "Telegram" paziņojis Dņipropetrovskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Lisaks. Krievijas gaisa uzbrukuma laikā nodarīti postījumi dzīvojamajiem namiem un kāda privātā uzņēmuma ēkām, kā arī automašīnām. Uzlidojumā cietuši astoņi cilvēki, no kuriem trīs hospitalizēti.

09:20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 203 880 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 720 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3785 tankus, 7407 bruņutransportierus, 3278 lielgabalus, 565 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 327 zenītartilērijas iekārtas, 309 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2830 bezpilota lidaparātus, 1011 spārnotās raķetes, 6129 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 427 specializētās tehnikas vienības. Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08.41. Krievu algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki, visticamāk, notur Bahmutas rietumu administratīvās robežas, bet nespēs turpināt uzbrukuma operācijas ārpus Bahmutas, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Tikmēr Ukrainas spēki turpina koncentrēties uz pretuzbrukumiem pilsētas nomalē.

07.07. Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva pirmdien paziņojis, ka ir "apbēdināts", jo G7 samita laikā tā arī nav notikusi viņa tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, un piebildis, ka viņa ukraiņu kolēģis, šķiet, neesot ieinteresēts miera sarunās ar Krieviju.

Zelenskis, kurš Hirosimā saņēmis pārliecinošu diplomātisko atbalstu un jaunus militārās palīdzības solījumus, bija izrādījis interesi tikties ar Lulu aci pret aci. Tomēr abu valstu līderi vēlāk paziņojuši, ka grafiku nesakritības dēļ šī tikšanās nav notikusi.

04.56. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri šodien Briselē pulcēsies uz ES Ārlietu padomes sanāksmi, kurā plānos apspriest Krievijas agresiju Ukrainā, liecina informācija ES Padomes tīmekļvietnē.

00.10. Ukrainas prezidents, tiekoties ar ASV prezidentu Džo Baidenu, nobalsoja par drošības garantiju nepieciešamību Ukrainai pirms iestāšanās NATO. Pēc Baidena komentāriem, ASV Aizsardzības ministrija nobalsoja par Ukrainas papildu palīdzības sniegšanu, lai tiktu segtas kritiskās vajadzības. Jaunā "kritiskā" pakete palīdzēs iegūt līdz pat 375 miljoniem dolāru munīcijas iegūšanai.

Tāpat Ukrainas prezidents arī minēja, ka tiek veiktas sarunas ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo. Sarunas gaitā tiek spriests par abpusēju drošību un aizsardzību, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais