Ukrainas kara 452. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:45]

© SCANPIX/Zuma Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 21. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:45. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks pauda atbalstu Ukrainas aizsardzībai Krievijā, sakot, ka "Ukrainas drošība ir mūsu drošība", ziņo pravda.com.ua.

19:30. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) un tiesa atteikusi piešķirt patvērumu Latvijā kādam Krievijas pilsonim, kurš apgalvojis, ka Krievijas varas iestādes grib viņu piespiedu kārtā nosūtīt karot uz Ukrainu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Krievijas pilsonis pērn jūlijā ieceļoja Latvijā ar lidmašīnu no Gruzijas un lūdza patvērumu. Viņš apgalvoja, ka Krievijas varas iestādes grib viņu piespiedu kārtā nosūtīt karot uz Ukrainu. Viņa vārdā ar atpakaļejošu datumu esot sagatavots līgums, un viņš esot izsaukts uz kara komisariātu, bet atteikuma gadījumā vīrieti līdz nāvei spīdzinātu bandīti.

17:45. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vizītē Japānā paziņojis, ka kamēr Ukrainā būs iebrucēji, neviens nesēdīsies pie sarunu galda ar Krieviju.

"Ukraina ir piedāvājusi pasaulei savu miera formulu. Kamēr mūsu zemē būs iebrucēji, neviens nesēdīsies pie sarunu galda ar Krieviju. Iebrucējam ir jādodas prom. Un pasaulei ir pietiekami daudz spēka, lai piespiestu Krieviju atjaunot mieru soli pa solim," pavēstīja Zelenskis. Pēc viņa teiktā, Ukraina ir izstrādājusi miera formulu tā, lai nodrošinātu atbalstu katram tās punktam. Turklāt tā, lai ikviens pasaulē varētu izvēlēties ceļu, kā var dot savu ieguldījumu.

Ukrainas miera formula tika prezentēta pagājušā gada rudenī. Tas sastāv no 10 punktiem, no kuriem galveni ir: Krievijas karaspēka izvešana no visas Ukrainas teritorijas, tostarp Donbasa un Krimas, īpašais tribunāls Krievijas noziegumiem pret Ukrainu, kā arī starptautiska mehānisma izveide, lai kompensētu zaudējumus, ko Krievija nodarījusi valstij kara laikā.

15:35. Ukrainas austrumu pavēlniecības pārstāvis Serhijs Čerevatijs svētdien paziņoja, ka Ukrainas karavīri notur pozīcijas Bahmutas dienvidrietumu daļā, tur notiek smagas kaujas.Tajā pašā laikā viņš apstiprināja, ka pilsēta faktiski ir noslaucīta no zemes virsmas.

Pēc Čerevatija teiktā, Krievija Bahmutai piešķir pārāk lielu simbolisku nozīmi."Pilsēta ir sagrauta, tas viņiem nedod nekādu militāru vai pat politisku labumu. Mēs cenšamies izdarīt spiedienu uz flangiem, un, ja iespējams, veikt pretuzbrukumu," piebilda Čerevatijs.

Arī aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara ziņo par Ukrainas karaspēka pārvietošanos flangos. "Mūsu karaspēks tur pilsētu daļējā ielenkumā, kas dod mums iespēju iznīcināt ienaidnieku," pavēstīja Maļara. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien paziņoja, ka Krievijas karaspēks atrodas Bahmutā, taču uzstāja, ka pilsēta nav "okupēta".

"Šodien viņi (Krievijas karaspēks) atrodas Bahmutā," sacīja Zelenskis preses konferencē G7 samita laikā Hirosimā. Taču viņš piebilda: "Krievija šodien Bahmutu nav okupējusi."

13:52. ASV prezidents Džo Baidens svētdien Hirosimā Japānā ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un paziņoja par jaunu militārās palīdzības paketi 375 miljonu dolāru apmērā. Baidens minēja, ka paketē ir "munīcija, artilērija, bruņumašīnas". Palīdzība tiks ņemta no ASV armijas krājumiem un tādējādi tā Ukrainā varētu nonākt salīdzinoši ātri.

Pēc Baidena teiktā, ASV dara visu iespējamo, lai stiprinātu Ukrainas aizsardzību. Viņš arī paziņoja par atbalstu Ukrainas mērķiem karā: "Mēs atbalstām arī jūsu vēlmi pēc taisnīgas pasaules. Suverenitātes un teritoriālās integritātes aspekts nedrīkst kļūt par sarunu tēmu."

11:55. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 203 160 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 730 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3783 tankus, 7398 bruņutransportierus, 3258 lielgabalus, 564 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 327 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2822 bezpilota lidaparātus, 1011 spārnotās raķetes, 6115 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 425 specializētās tehnikas vienības. Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10:52. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska preses sekretārs Serhijs Nikiforovs svētdien precizēja prezidenta teikto par Bahmutu, uzsverot, ka prezidents Bahmutas zaudēšanu noliedz.

"Kas attiecas uz Ukrainas prezidenta atbildi uz jautājumu par Bahmutu. Reportiera jautājums: "Krievi teica, ka ieņēmuši Bahmutu." Prezidenta atbilde: "Es domāju, ka nē." Tādējādi prezidents Bahmutas ieņemšanu noliedz," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Nikiforovs.

Pēc tam Zelenskis sacīja, ka "Bahmuta ir mūsu sirdīs", uzsverot, ka pilsēta kaujās ir stipri nopostīta un tur gandrīz nekas nav palicis pāri. Krievijas privātā algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs un vadītājs Jevgeņijs Prigožins sestdien paziņoja, ka viņa spēki ilgākajā un asiņainākajā Ukrainas kara kaujā ir ieņēmuši Bahmutu.

Platformā "Telegram" publicētā video Prigožins paziņoja, ka kopš sestdienas pusdienlaika Bahmuta atrodas pilnīgā "Vagner" kontrolē. Aiz viņa bija pusducis kaujinieku, ēku drupas un fonā bija dzirdami sprādzieni. Prigožins solīja, ka piecu dienu laikā "vagnerieši" pārbaudīs pilsētu un nodos to Krievijas armijas regulārajām vienībām.

09:40. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien apstiprināja, ka Krievija ir pārņēmusi savā kontrolē Bahmutas pilsētu pēc astoņus mēnešus ilgušās kaujas, kā rezultātā pilsēta ir palikusi drupās. Zelenskis sacīja, ka, viņaprāt, Ukraina ir zaudējusi pilsētu, taču piebilda: "Jums jāsaprot, ka tur nekā nav. Viņi visu iznīcināja."

"Šodien Bahmuta ir tikai mūsu sirdīs," G7 samitā Japānā teica Zelenskis. "Tur nekā nav." Krievijas privātā algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs un vadītājs Jevgeņijs Prigožins sestdien paziņoja, ka viņa spēki ilgākajā un asiņainākajā Ukrainas kara kaujā ir ieņēmuši Bahmutu. Platformā "Telegram" publicētā video Prigožins paziņoja, ka kopš sestdienas pusdienlaika Bahmuta atrodas pilnīgā "Vagner" kontrolē. Aiz viņa bija pusducis kaujinieku, ēku drupas un fonā bija dzirdami sprādzieni. Prigožins solīja, ka piecu dienu laikā "vagnerieši" pārbaudīs pilsētu un nodos to Krievijas armijas regulārajām vienībām.

00.10. Jaunās Eiropas Savienības (ES) sankcijas būs vērstas pret vairāk nekā 90 ārvalstu kompānijām, arī no Ķīnas, intervijā Vācijas televīzijas kanālam ZDF sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

Leiena uzsvēra, ka EK nopietni vēršas pret sankciju apiešanu.

"11.sankciju paketē mums ir vairāk nekā 90 kompāniju no visas pasaules, par kurām mums ir skaidri pierādījumi, ka tās pārkāpj sankcijas, proti, piegādā sankcijām pakļautas preces Krievijai no Eiropas Savienības caur trešajām valstīm," viņa teica.

Šo kompāniju vidū ir apmēram astoņi uzņēmumi atrodas Ķīnā, piebilda Leiena.

Pasaulē

Upju plūsmas visā pasaulē pagājušajā gadā rekordkarstuma apstākļos samazinājās līdz visu laiku zemākajam līmenim, apdraudot ūdens piegādi pieaugoša pieprasījuma laikmetā, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas laikapstākļu aģentūras ziņojumu, vēsta medijs “Al Jazeera”.

Svarīgākais