Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Baltā nama padomnieks: Arī iepriekš F-16 piegādes nebija izslēgtas

© Pixabay.com

ASV politika attiecībā uz iznīcinātāju F-16 piegādi Ukrainai nav mainījusies un arī iepriekš to piegāde nebija izslēgta, paziņoja ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

"Nekas nav mainījies," viņš paziņoja Hirosimā, kur otro dienu turpinās G7 valstu līderu samits. ASV valdība cenšas mazināt iespaidu, ka lēmums piegādāt Ukrainai iznīcinātājus ir politisks pavērsiens.

Baidens piektdien G7 valstu līderus Hirosimā informēja, ka ASV atbalstīs sabiedroto centienus apmācīt ukraiņu pilotus darbam ar ceturtās paaudzes iznīcinātājiem, arī F-16.

Pēc mācību sākuma tiks izlemts par to, kad, cik daudz un kurš piegādās Ukrainai iznīcinātājus.

Baidens un citi ASV valdības pārstāvji mēnešiem ilgi noraidīja Kijivas aicinājumus piegādāt F-16, sakot, ka iznīcinātāji nav nepieciešami Ukrainas centienos aizstāvēties pret Krievijas iebrukumu.

Salivans uzsvēra, ka lēmumi par bruņojuma piegādēm Ukrainai vienmēr pieņemti, balstoties uz karā nepieciešamo un Baltais nams vienmēr bijis atvērts dažādām iespējām.

Kā viņš sacīja, tagad ir pienācis brīdis izvērtēt Ukrainas spēku vajadzības, lai savaldītu un atvairītu Krievijas agresiju ilgtermiņā.

Tāpat Salivans piebilda, ka, ASV vērtējumā, F-16 nav tūlītēji nepieciešami Ukrainas kaujas laukā, tādēļ arī nav bijusi nepieciešamība pilotu apmācības sākt ātrāk. Viņš vēlreiz uzsvēra, ka "F-16" nepieciešami ukraiņu spēku ilgtermiņa nostiprināšanai.

Baidena padomnieks arī noraidīja bažas, ka iznīcinātāju piegādes varētu saasināt situāciju, jo ar tiem varētu uzbrukt Krievijas teritorijā. Salivans uzsvēra, ka visu ASV bruņojuma piegāžu Ukrainai mērķis ir stiprināt tās aizsardzību, un līdz šim Ukraina ir turējusi solījumu neuzbrukt Krievijas teritorijā.

Salivans arī apstiprināja, ka G7 samita laikā Baidenam būs divpusēja tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurš pēdējā laikā ir devies vizītē pa Rietumvalstīm, lai censtos nodrošināt iznīcinātāju piegādes. Piektdien Zelenskis apmeklēja Saūda Arābiju.

"Prezidents gaida iespēju klātienes divpusējai sarunai," viņš teica.

Zelenskis tviterī ASV lēmumu atļaut piegādāt Ukrainai F-16 un nodrošināt pilotu apmācības nodēvēja par vēsturisku lēmumu un norādīja, ka gaida iespēju Hirosimā apspriest plāna praktisko realizāciju.