"Kā briesmīgākajā PSRS versijā". Mariupoles iedzīvotāji stāsta par dzīvi okupācijā

© Scanpix

Krievu okupācijas laikā Mariupole ir kļuvusi par “Padomju Savienības tumšo versiju”. Pilsētas iedzīvotāji, saglabājot anonimitāti, dalās redzēto ar britu izdevumu "Guardian".

“Es jūtos kā nonācis applūdušā un pārpildītā kolhozā. Veikalu piedāvājums ir primitīvs, bet cenas ir astronomiskas. Šī pilsēta vairs nav tā, kuru es pazīstu. Cilvēki nav tie paši. Viss ir mainījies. Man visu laiku ir sajūta, ka es gribu doties mājās,” sacīja kāds Mariupoles iedzīvotājs.

Pēc iedzīvotāju stāstītā, iebrucēji pilsētas aplenkuma laikā nojauca vairāk nekā 300 augstceltnes, kuras nopostīja Krievijas triecieni. Mariupoles centrs ir pārvērties par “bezgalīgu tuksnesi”. Uz neskarto administratīvo ēku un skolu sienām iebrucēji izkāra Krievijas diktatora Vladimira Putina un Doņeckas teroristu līdera Denisa Pušiļina portretus.

Tiem, kuri sadarbojās ar ienaidnieku, tika piešķirti dzīvokļi vairākās renovētās augstceltnēs, kamēr iedzīvotāji turpina spiesties pussabrukušās deviņstāvu ēkās, kuras bija paredzēts nojaukt, bez apkures un gaismas. Citi bija spiesti pārcelties uz pārpildītām kopmītnēm.

2022. gada pavasarī aptuveni puse pilsētas iedzīvotāju aizbēga uz Ukrainas kontrolētajiem apgabaliem un Eiropas valstīm - Krievijas iebrukuma priekšvakarā apmēram puse no Mariupoles iedzīvotājiem atbalstīja Kijivu, kamēr otra puse - Putinu.

Pēc pašu Mariupoles iedzīvotāju teiktā, pēc Krievijas bombardēšanas pilsētā gāja bojā 100 000 -120 000 cilvēku, kas ir daudz vairāk nekā Ukrainas varas iestāžu sniegtais oficiālais skaitlis - 21 000 cilvēku. Viens no intervētajiem pastāstīja, ka 25% līdz 30% viņa draugu un paziņu ir gājuši bojā.

Pirms kara pilsētā dzīvoja ap 480 000 iedzīvotāju, šobrīd palikuši aptuveni 120 000. “Sākotnēji aptuveni 20% no palikušajiem atbalstīja Ukrainas bruņotos spēkus un gaidīja atbrīvošanu,” stāstīja iedzīvotājs. No atlikušajiem 80% pilsētā palikušajiem puse apgalvojot, ka viņiem politika ir vienaldzīga, bet otra puse patiešām atbalstot Krievijas okupāciju.

“Šī pēdējā grupa tagad ir vairākumā. Viņi ļoti baidās no pretuzbrukuma. Noskaņojums Mariupolē ir krasi mainījies. Pirms gada visi domāja, ka Krievija uzvarēs. Cita scenārija nebija. Tagad pat tie, kas atbalsta Putinu, saprot, ka Krievija tiešām var zaudēt. Viņi baidās, ka būs kauja par Mariupoli. Kad teritorija atkal piederēs ukraiņiem, tad būs beigas. Būs jāpamet mājas un jādodas uz Krieviju,” sacīja Mariupoles iedzīvotājs.

Uz Mariupoli pēdējā gada laikā ir pārcēlušies aptuveni 50 000 krievu.

“Viņiem nav ne jausmas, kas noticis. Viņi televīzijā skatās propagandu un domā, ka esam izglābti no neonacistiem,” sacīja kāds cilvēks.

Tikmēr Kremlis nodarbojas ar bērnu un jauniešu ideoloģisko audzināšanu - skolas un bērnudārzi strādā pēc krievu programmas, ukraiņu valoda ir aizliegta.

“Smadzeņu skalošana ir ļoti spēcīga. Bērniem stāsta, ka Krievijas prezidents ir labākais un Ukraina ir pilna ar sliktiem cilvēkiem un fašistiem. Tas ir kā PSRS. Tikai matemātika un fizika ir palikusi tā pati vecā,” saka pilsētnieki.

Vietējie iedzīvotāji atzīst, ka gadu pēc Krievijas ienākšanas pilsētā ir maz pazīmju par ukraiņu partizānu darbību. Savukārt iebrucēji nodarbojas ar represijām - apcietina un spīdzina ikvienu, kam varētu būt proukrainiski uzskati. Izbraukt no Mariupoles var tikai uz Krieviju, un arī tad tikai pēc ilgas un bīstamas pārbaudes.

Lielākā daļa pieņēmuši Krievijas pases. Bez tās, pēc iedzīvotāju domām, nav iespējams saņemt pensiju, piekļūt veselības aprūpei vai pat nopirkt vai pārdot automašīnu. Gados vecāki cilvēki saņem pensiju 10 000 rubļu mēnesī.

Dzīvojam ekonomiski. Maize, ūdens, nedaudz desiņas. Tas arī viss. Greznību nevaram atļauties,

sacīja kāds pilsētas iedzīvotājs.

Kāda no pilsētas iedzīvotājām stāstīja, ka nesen viesojusies Mariupoles pludmalē, kas savulaik bijusi iecienīta atpūtas vieta, kur vasarās peldējās un atpūtās ģimenes un jaunieši.

“Tur devos kopā ar māsu, bet tur neviena nebija. Tā bija pilnīgi tukša. Visi baidās, ka tur var būt granātas vai mīnas. No vienas puses bija briesmīgi, no otras - bija jauki pabūt vienam. Man gribējās raudāt,” stāsta sieviete.

Pēc Mariupoles mēra padomnieka teiktā, krievu iebrucēji veic masveida tehnikas pārvietošanu caur pilsētu. Turklāt, gaidot Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukumu, tiek aktīvi stiprinātas pilsētas aizsardzības struktūras - pārsvarā krievi pie tiltiem uzstāda betona kastes ar ložmetējiem.

Svarīgākais