Armija normalizē situāciju Ēģiptē

Vakarrīt Ēģiptes armijas karavīri palīdzēja pēdējiem protestētājiem novākt teltis Kairas Tahrira jeb Atbrīvošanas laukumā. Bruņoto spēku Augstākā padome, kas nākusi pie varas pēc prezidenta Hosnī Mubaraka atkāpšanās, skaidri likusi saprast, ka visiem spēkiem centīsies normalizēt situāciju valstī.

Armijas izplatītajā paziņojumā sacīts, ka protestētāju prasības par H. Mubaraka atkāpšanos un parlamenta atlaišanu ir izpildītas, tāpat pārtraukta valsts konstitūcijas darbība. "Pienācis laiks atgriezties mājās," uzsvērts paziņojumā. Neoficiāla informācija liecina, ka armija varētu izmantot savas pilnvaras, lai ierobežotu streiku kustību. Režīma krišanu protesta akcijām, kuru mērķis ir panākt algas pielikumu, izmantojuši vairāku nozaru darbinieki – vakar Ēģiptē streika dēļ bija slēgtas bankas, vietām nekursēja arī sabiedriskais transports, streiku rīkoja pat policisti.

Opozīcijas aktīvists Vaels Gonims pēc tikšanās ar Bruņoto spēku Augstākās padomes līderiem paziņojis, ka armija solījusies desmit dienu laikā iesniegt jaunās konstitūcijas projektu, kuru pēc tam būtu iespējams apspriest un pēc aptuveni diviem mēnešiem nodot tautas nobalsošanai, ziņo AFP. Precīzāka grafika jaunu vēlēšanu sarīkošanai pagaidām neesot – tās plānots organizēt tuvākā pusgada laikā. Tāpat nolemts, ka līdz vēlēšanām turpinās funkcionēt valdība, kuru H. Mubaraks apstiprināja 31. janvārī, – savu pirmo sēdi svētdienas vakarā tā sākusi ar bijušā prezidenta portreta noņemšanu no sienas. Pagaidām nav zināms, kādas funkcijas pildīs bijušais Ēģiptes izlūkdienesta vadītājs Omārs Suleimans, kuru H. Mubaraks 31. janvārī iecēla par viceprezidentu.

Laikraksts Al-Jumhuriyah tikmēr vēsta, ka H. Mubaraks turpina uzturēties savā ziemas rezidencē Šarmeššeihā. "Viņa psiholoģiskais stāvoklis ir ļoti smags, turklāt, neraugoties uz slimību, viņš atsakās no intensīvas ārstēšanās," norāda laikraksts, vienlaikus noraidot baumas, ka 83 gadus vecais eksprezidents atrastos komā.

Svarīgākais