Kāpēc iznīcinātājiem liedza pavadīt Zelenska lidmašīnu virs Austrijas?

© Pixabay.com

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes laikā vairākās Eiropas valstīs pagājušajā nedēļā viņa lidmašīnu pavadīja to valstu iznīcinātāji, caur kurām tā lidoja - tikai ne Austrijā, vēsta izdevums Kronen Zeitung.

Ukrainas prezidents izmantoja Vācijas Luftwaffe lidmašīnu Airbus A319. No Romas viņu sākotnēji pavadīja divi itāļu Eurofighters iznīcinātāji, bet pirms Austrijas robežas tie atgriezās Itālijā. Tikai virs Bavārijas pavadošo lomu pārņēma divi vācu iznīcinātāji.

Ne Itālijas, ne Vācijas militārajām lidmašīnām nebija atļauts iekļūt Austrijas gaisa telpā sakarā ar to, ka Austrija ir neitrāla valsts, apstiprināja Austrijas militārais pārstāvis Mihaels Bauers. Viņš gan piebilda, ka Austrijas armija “novēroja” Zelenska lidmašīnas gaitu - šim lidaparātam, kas paredzēts tikai cilvēku pārvadāšanai ir dota pastāvīga Austrijas Aizsardzības ministrijas atļauja atrasties Austrijas gaisa telpā.

Bauers arī sacīja, ka principā iznīcinātāji varētu lidot arī virs Austrijas, taču tam nepieciešama īpaša atļauja. “Nekas to netraucēja,” piebilda pārstāvis saistībā ar Zelenska pārlidojumu, piebilstot, ka Austrijas puse izsniedz šādas atļaujas, izņemot tām valstīm, kurās notiek karadarbība.

14.maija naktī Volodimirs Zelenskis ieradās Berlīnē pirmo reizi kopš kara sākuma. Vizītes laikā Zeļenskis tikās ar Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru. Pēc abu valstu vadītāju sarunām Zelenski federālajā kancelejā ar militāru pagodinājumu uzņēma kanclers Olafs Šolcs.

Svarīgākais