Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija atļaus jaunu uzturēšanās atļauju saņemt valstī esošajiem Krievijas un Baltkrievijas studentiem, ārstiem un pētniekiem

© pixabay.com

Igaunijas valdība atbalstījusi izņēmuma attiecināšanu sankcijām, lai jaunu uzturēšanās atļauju varētu saņemt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, kuri Igaunijā ieradušies pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā un kuri ir studenti, pētnieki vai ārsti.

Izņēmuma attiecināšana nenozīmē, ka pieteikuma iesniedzēji automātiski saņems jaunu uzturēšanās atļauju, informēja Igaunijas valdībā, piebilstot, ka katrs pieteikums tiks izvērtēts atsevišķi kopā ar pamatojumu, kādēļ pieteikuma iesniedzējam ir piešķirama uzturēšanās atļauja.

Izņēmums tiks attiecināts uz Krievijas un Baltkrievijas studentiem, ārstiem, zobārstiem un akadēmiskajiem darbiniekiem, kuriem ir juridisks pamats uzturēties Igaunijā. Viņiem būs iespēja pieteikties jaunai uzturēšanās atļaujai, lai pagarinātu savu uzturēšanos Igaunijā.

Lai saņemtu jaunu uzturēšanās atļauju, personai ir jāatbilst vairākiem kritērijiem: studijas vai darba attiecības Igaunijā sāktas pirms pagājušā gada 24.februāra, ir nokārtots nepieciešamais igauņu valodas eksāmens vai ir pabeigti igauņu valodas kursi un zināšanu līmenis sasniedz vismaz B2. Valodas prasības neattiecas uz akadēmiskajiem darbiniekiem.

2022./2023.mācību gadā Igaunijas augstākās izglītības iestādēs studē 298 Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, uz kuriem attiecas sankcijas. Plānotais izņēmums pamatā attieksies uz 78 personām, kuras absolvēs mācību programmas igauņu valodā.

Igaunijas Veselības departamenta dati liecina, ka 2022.-2023.gadā darbam Igaunijas veselības aprūpes sistēmā reģistrēti deviņi ārsti no Krievijas un seši no Baltkrievijas, kā arī viens krievu un trīs baltkrievu zobārsti.

Tāpat Igaunijas augstākās izglītības iestādēs ir trīs akadēmiskie darbinieki, kuri ir izņēmuma mērķa grupā, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas sniegtā informācija.

Igaunijas valdībā uzsvēra, ka izņēmumu piemērošana nenozīmē atkāpšanos no sankcijās, kas paredz aizliegt iebraukt valstī Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Pērn septembrī trīs Baltijas valstis un Polija vienojās, ka Krievijas pilsoņiem ar Šengenas zonas vīzu robežas šķērsošana nav atļauta tūrisma, biznesa, sporta vai kultūras mērķiem.

Iebraukšana tiek atļauta, piemēram, politiskajiem disidentiem, Krievijas pilsoņiem, kuriem ir uzturēšanās atļauja konkrētajā valstī, tālbraucējiem šoferiem un humānu apsvērumu dēļ.