ASV izmēģina jaunas zāles pret radiāciju

© Pixabay.com

ASV sāk izmēģināt jaunu līdzekli kaitīgo radioaktīvo vielu izvadīšanai no organisma - zinātnieki cer, ka zāles HOPO 14-1 spēs neitralizēt dažus bīstamos elementus, piemēram, urānu, kas tiek izmantoti tā saukto “netīro bumbu” radīšanā, vēsta bbc.com.

Ja preperāts tiks atzīts par drošu un efektīvu, tas spēs aizsargāt cilvēkus pret kaitējumu kodolavārijas rezultātā. Šobrīd ir pieteikušies apmēram 40 brīvprātīgie, kas lietos dažādas zāļu devas ārstu uzraudzībā, lai izsekotu iespējamās blakusparādības un brīvprātīgo veselības stāvokli. Pirmā pētījuma posma rezultātus varam gaidīt 2024. gadā.

Kas ir “netīrā bumba” un ko tā var nodarīt?

Par “netīro bumbu” dēvē sprādzienbīstamu ierīci ar radioaktīviem materiāliem. Tai eksplodējot, notiek apkārtējās vides piesārņošana ar radioloģisku materiālu plašā teritorijā. Radiācijas mākonis no “netīras bumbas” var izkliedēties dažu kilometru attālumā no sprādziena vietas, savukārt piesārņojuma laukums pēc kodolieroča detonācijas var aptvert pat desmitiem tūkstošu kvadrātkilometru.

Starojuma iedarbība var bojāt cilvēka DNS, audus un orgānus, izraisot slimības, tostarp vēzi.

Ir izstrādātas divas injicējamas zāles, lai palīdzētu cilvēkiem, kas pakļauti radioaktīvā plutonija, amerīcija vai kirija iedarbībai. Ja HOPO 14-1 izrādīsies efektīvs, tā būs papildus aizdardzība arī pret urānu un neptūniju.

Līdz šim pasaulē vēl nav noticis neviena veiksmīgs “netīrās bumbas” uzbrukums, lai gan tādi mēģinājumi ir bijuši.

Saskaņā ar Lielbritānijas Karaliskā apvienoto dienestu institūta (RUSI) datiem, čečenu nemiernieki 1996. gadā Maskavā Izmailovska parkā ievietoja bumbu ar dinamītu un radioaktīvo cēziju-137. Spridzekli atklāja drošības dienesti un to neitralizēja.

Savukārt 1998. gadā Krievijas izlūkdienesti atklāja un neitralizēja “netīro bumbu”, kas bija novietota netālu no dzelzceļa līnijas Čečenijā.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais