Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas draudu dēļ Moldova vēlas pievienoties ES pēc iespējas ātrāk

© EPA/Scanpix/Leta

Moldova vēlas pievienoties Eiropas Savienībai (ES), cik vien drīz iespējams, lai aizsargātos pret Krievijas draudiem, un cer uz lēmumu par sarunu uzsākšanu tuvāko mēnešu laikā, intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja Moldovas prezidente Marija Sandu.

"Protams, nekas nav salīdzināms ar to, kas notiek Ukrainā, bet mēs redzam riskus un mēs ticam, ka mēs savu demokrātiju varam glābt vienīgi kā ES daļa," Islandē Eiropas Padomes samita gaitā pavēstīja prezidente. "Mēs uzskatām, ka Krievija nākamo gadu laikā turpinās būt liels nestabilitātes avots, un mums ir sevi jāaizsargā."

"Ukrainas karš lietas padarījis melnbaltas. Tāpēc tas ir ļoti skaidrs, ko nozīmē brīvā pasaule un ko nozīmē autoritārā pasaule, mums visiem," skaidroja Sandu.

Izsakoties par Moldovas pievienošanos ES, prezidente norādīja: "Mēs uzskatām, ka mums tas ir reālistisks projekts, un mēs ar nepacietību gaidām, ka tas notiks, cik vien drīz iespējams."

"Mēs iestājamies par to, lai panāktu [Piedņestras] konflikta miermīlīgu atrisināšanu, un esam aicinājuši Krieviju izvest nelikumīgi izvietoto karaspēku," sacīja prezidente. "Mums ir vajadzīga ģeopolitiska iespēja, lai varētu atrisināt šo konfliktu."

Prezidente, kas ir sākusi Moldovas izstāšanās procesu no Neatkarīgo Valstu Sadraudzības, kur dominē Krievija, piebilda: "Kādas gan var būt attiecības ar režīmu, kas kaimiņvalstī nogalina nevainīgus cilvēkus?"

Moldova ir gatava sadarboties ar "demokrātiskām valstīm, ar valstīm, kas ciena citu valstu teritoriālo integritāti, kas ciena noteikumos balstītu starptautisko sistēmu", uzsvēra Moldovas prezidente.