Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Zināms, ko amerikāņi domā par mākslīgo intelektu un cilvēces nākotni

© pixabay.com

Mākslīgā intelekta tehnoloģijas strauja attīstība var apdraudēt cilvēces nākotni, tā uzskata vairums amerikāņu ziņu aģentūras "Reuters" un sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Ipsos" veiktajā aptaujā.

Aptauja liecina, ka vairāk nekā divas trešdaļas amerikāņu ir noraizējušies par mākslīgā intelekta radīto negatīvo ietekmi, un 61% respondentu uzskata, ka tas varētu apdraudēt civilizāciju.

Vienlaikus tikai 22% aptaujāto nepiekrīt bažām par mākslīgā intelekta radītajiem draudiem, bet 17% respondentu nav pārliecināti.

Tie amerikāņi, kuri iepriekšējās prezidenta vēlēšanās balsoja par Donaldu Trampu pauduši lielākas bažas - 70% Trampa atbalstītāju salīdzinājumā ar 60% Džo Baidena piekritēju uzskata, ka mākslīgais intelekts apdraud cilvēci.

Lai arī amerikāņi ir nobažījušies par mākslīgo intelektu, viņus vairāk satrauc noziedzības līmenis ASV un valsts ekonomiskais stāvoklis - 77% respondentu atbalsta finansējuma palielināšanu policijai cīņā pret noziedzību un 82% reizējas par recesijas risku.

Kopš brīža, kad ASV uzņēmuma "OpenAI" sarunbots "ChatGPT" kļuva par visu laiku visstraujāk attīstošo lietotni, aizvien vairāk sabiedrībā izskan runas par iespējamu mākslīgā intelekta integrēšanu ikdienas dzīvē. Turklāt "ChatGPT" radījis sīvu konkurences cīņu, tādiem tehnoloģiju gigantiem kā "Microsoft" un "Google" cenšoties vienam otru pārspēt šajā jomā.