Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkarolīna aizliedz abortus pēc pirmā grūtniecības trimestra

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV Ziemeļkarolīnas štata likumdevēju sapulces deputāti no Republikāņu partijas pārvarējuši gubernatora Roja Kūpera veto likumam, kas paredz aizliegt abortus pēc 12.grūtniecības nedēļas.

Likums aizliedz izvēles abortus pēc pirmā grūtniecības trimestra, izņemot gadījumus, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas un incesta rezultātā, ja auglim ir dzīvi ierobežojošas anomālijas vai medicīniskas ārkārtas situācijās.

Republikāņi varēja pārvarēt gubernatora veto, jo viņiem ir trīs piektdaļu vairākums abās Ģenerālās Asamblejas palātās.

Likums abās palātās maija sākumā tika pieņemts nepilnu 48 stundu laikā.

Baltais nams paziņoja, ka likums "kaitēs pacientiem un apdraudēs ārstus, kas sniedz pamataprūpi", kā arī atkārtoti aicināja ASV Kongresu nacionālā līmenī garantēt tiesības uz piekļuvi abortam.

Likums arī paredz, ka ārstam ir jābūt klāt, kad paciente saņem abortu izraisošus medikamentus, kā arī nosaka, ka 72 stundas pirms procedūras jānotiek klātienes konsultācijai ar ārstu.

Tas apgrūtinās sievietēm no citiem štatiem, kuros ir vēl stingrāki aborta likumi, doties uz Ziemeļkarolīnu, lai izbeigtu nevēlamu grūtniecību.

Pēc tam, kad ASV Augstākā tiesa pērn jūnijā atcēla vēsturisko spriedumu lietā Ro pret Veidu, ar kuru nacionālā līmenī tika garantētas tiesības uz grūtniecības pārtraukšanu, gandrīz pilnīgs aborta aizliegums ir noteikts jau 14 pavalstīs.