Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Itālijas ziemeļus pārņēmuši spēcīgi plūdi

© dpa/picture-alliance/Scanpix/Leta

Dienām ilgas lietusgāzes Itālijas ziemeļos otrdien izraisīja plūdus vairākās pilsētās, liekot iedzīvotājiem patverties uz jumtiem.

Venēcijā varas iestādes gatavojās aktivizēt mobilu barjeru lagūnā, cerot paglābt pilsētu no plūdiem, kas maijā šajā pilsētā ir reta parādība.

Savio upei izejot no krastiem Emīlijas-Romanjas reģiona Čezenas pilsētā, daži applūdušo ielu iedzīvotāji uzkāpa uz jumtiem, lai gaidītu izglābšanu ar helikopteriem. Gados vecs vīrietis nomira savā applūdušajā namā laukos pie Čezenas, bet viņa sievai izdevās nokļūt drošībā.

Čezenas mērs Endzo Latuka aicināja iedzīvotājus neuzturēties ēku pirmajos stāvos, ja viņi dzīvo upes tuvumā.

Pezaro-Urbino provincē ugunsdzēsēji izglāba ģimeni ar četrus mēnešus vecu mazuli un kādu invalīdu.

Applūdušajos Itālijas ziemeļu rajonos līdz vēlam otrdienas vakaram tika evakuēti apmēram 900 cilvēku. Daži cilvēki patvērās vingrošanas zālēs un skolās, ziņoja radio.

Tūristu iecienītajā Ravennas pilsētā varas iestādes aicināja iedzīvotājus pārcelties uz ēku augšējiem stāviem, lai tur pārlaistu vētru. Adrijas jūras pludmales pilsētā Ričonē mērs brīdināja cilvēkus palikt mājās, bet daži ar gumijas laivām kuģoja pa applūdušajām ielām.

Rimini provincē, kas daļēji atrodas Adrijas jūras piekrastē, ugunsdzēsēji līdz otrdienas pēcpusdienai veica apmēram 40 cilvēku glābšanas pasākumus.

Rajonā starp ostas pilsētu Ankonu un Pezaro-Urbino provinci ugunsdzēsēji 80 reizes iejaucās plūdu, nogāzušos koku un zemes nogruvumu dēļ, un glāba grūtībās nonākušus autovadītājus.

Modenas pilsētā varas iestādes slēdza vietējos tiltus satiksmei, veicot piesardzības pasākumus saistībā ar ūdens līmeņa celšanos upē.

Meteorologi paziņoja, ka Itālijas ziemeļos stiprs lietus ir gaidāms vēl vairākas dienas.

Plūdu dēļ tika apturēta vilcienu satiksme Boloņas-Ankonas un Ravennas-Faencas maršrutos, ziņoja Itālijas mediji.

Venēcija gatavojās pacelt barjersistēmu MOSES, kas pirmoreiz tiek darīts maija mēnesī. Šīs sistēmas būvniecība sākās pirms apmēram 20 gadiem, bet tā vēl nav oficiāli pabeigta.