Ukrainas kara 448. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 17. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:22. Igaunijas Rīgikogu trešdien pieņēma paziņojumu, kurā pausts atbalsts Ukrainas centieniem iestāties NATO kā vienīgajai iespējai nodrošināt noteikumos balstītu pasaules kārtību, ilgstošu mieru un Eiropas demokrātisko valstu drošību. Par paziņojumu nobalsoja 92 deputāti. Pavisam parlamentā ir 101 deputāts.

Dokumentā Rīgikogu uzsver, ka jānostiprina Eiropas valstu suverenitāte un teritoriālā nedalāmība un jāpanāk ilgstošs miers, kā arī pauž pārliecību, ka interešu sfēru politika Eiropā turpina apdraudēt drošību. Parlaments norāda, ka ņem vērā Ziemeļatlantijas alianses 2008.gada Bukarestes samita deklarācijā teikto, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti, un Ukrainas valdības pagājušajā gadā iesniegto pieteikumu dalībai aliansē.

Paziņojumā Rīgikogu uzsver nepieciešamību izlēmīgi nostiprināt drošības arhitektūru, kas labi kalpojusi brīvo un demokrātisko Eiroatlantijas valstu drošībai, un pauž atbalstu Ukrainas tautai, kas cīnās par brīvību. Parlaments arī atzīst to, ka Ukrainas uzvara pār Krieviju, kas īsteno agresijas karu, un tai sekojošā Ukrainas uzņemšana NATO ir vienīgā iespēja nodrošināt uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību, ilgstošu mieru un Eiropas demokrātisko valstu drošību.

Rīgikogu norāda, ka alianses samitā Viļņā jūlijā ir vitāli svarīgi formulēt konkrētus un nepārprotamus soļus, kas nepieciešami, lai Ukrainu integrētu NATO. Ukraina arī jāuzaicina iestāties aliansē, uzsver parlaments. Kopš Krievija pagājušā gada februārī sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, Igaunijas parlaments ir pieņēmis vairākus paziņojumus Ukrainas atbalstam.

21:21. Modernajai pretgaisa aizsardzības sistēmai "Patriot", kas piegādāta Ukrainai, nodarīti bojājumi, bet tā joprojām ir darba kārtībā, trešdien pavēstīja ASV aizsardzības amatpersona.

"Sistēma "Patriot" joprojām ir darba kārtībā" un tiek izvērtēti bojājumi, ko nodarījis kāds netālu no tās nokritis lidojošs priekšmets, amatpersona sacīja ziņu aģentūrai AFP. Kā ASV telekanālam CNN apliecināja trīs Savienoto Valstu amatpersonas, "bojājumi pretgaisa aizsardzības sistēmai "Patriot" pēc otrdienas rītā Krievijas veiktās Kijivas raķešu apšaudes ir minimāli".

Viena amatpersona tos raksturoja kā "nebūtiskus bojājumus", trešdien vēsta CNN. Ukrainas armijas gaisa spēku pārstāvis Jurijs Ihnats iepriekš paziņoja, ka "ar "Patriot" viss ir kārtībā". ""Patriot" ir ierindā," aģentūrai AFP sacīja Ihnats. "Viss ir labi."

Ukrainas armijas pretgaisa aizsardzības spēki notrieca visas 18 raķetes, ko otrdienas rītā raidīja Krievija. No sešām lidmašīnām MiG-31K raidītas sešas hiperskaņas raķetes H-47M2 "Kinžal", deviņas spārnotās raķetes "Kaļibr" (no Melnās jūras kuģiem) un trīs zemes bāzējuma raķetes (S-400 un "Iskander-M").

20:40. Nav nekāda attaisnojuma Gruzijas rīcībai atsākt lidojumus uz Krieviju, turklāt šis solis var apgrūtināt Gruzijas ieceres virzīties uz eirointegrāciju, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Pagājušajā nedēļā Krievijas režīma līderis Vladimirs Putins atcēla lidojumu aizliegumu ar Gruziju un lidojumi arī tika atsākti. Ukraina otrdien nosodīja Tbilisi, kas atļāvusi Krievijai atsākt tiešos lidojumus uz Gruziju. Putins arī noteicis 90 dienu bezvīzu režīmu Gruzijas pilsoņiem pēc tam, kad Krievija 2019.gadā aizliedza gaisa satiksmi ar Gruziju, reaģējot uz Gruzijā notiekošajiem protestiem pret Krieviju.

Kols uzsvēra, ka šāda rīcība no Gruzijas puses met šaubu ēnu par valsts gatavību doties eirointegrācijas virzienā. Kopš Krievija sāka karu pret Ukrainu, Eiropas Savienības un Gruzijas attiecības, pēc politiķa vārdiem, bijušas vētrainas, neskatoties uz to, ka Gruzija ir saņēmusi perspektīvu par iestāšanos blokā, ja tā izpildīs nosacījumus.

"Ir virkne lietu, kas pēc pagājušā gada 24.februāra liek uzdot jautājumus valdošajai partijai, taču atbildes pēc būtības netiek saņemtas," sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

19:40. Aizvadīto sešu mēnešu laikā dubultojies Kazahstānas iedzīvotāju skaits, kas uzskata, ka Krievija var iebrukt viņu valstī, liecina sabiedriskās domas aptaujas dati. 60% kazahu ir neitrāla attieksme pret Krievijas-Ukrainas karu, 12,8% atbalsta Krieviju, bet 21,1% - Ukrainu, konstatēts aptaujā, ko veikušas nevalstiskās organizācijas "MediaNet" un "PaperLab".

Rezultāti šajā jautājumā bija līdzīgi arī aptaujā decembrī.Tomēr cilvēku skaits, kas uzskata, ka Krievija var iebrukt Kazahstānā, pieaudzis no 8,3% iepriekšējā aptaujā līdz 15% šobrīd. Gandrīz trešdaļa respondentu atzinuši, ka Krievijas vērtējums kara dēļ pasliktinājies, puse norādījusi, ka tas nav mainījies, bet 4,7% - ka tas ir uzlabojies.

Aptaujas gaitā iztaujāti 1100 cilvēki. Tā veikta no 3. līdz 12.maijam. Kazahstāna Krievijas-Ukrainas kara jautājumā saglabā neitralitāti, un tā nav atzinusi Krievijas veikto Ukrainas teritorijas aneksiju.

18:26. Ukrainas karaspēka vienības, kas cīnās par Bahmutu, aizvadītās diennakts laikā spējušas pavirzīties uz priekšu vēl par 500 metriem, trešdien pavēstīja Ukrainas armijas austrumu grupējuma oficiālais pārstāvis Serhijs Čerevatijs.

Agresora puse sāk saprast, ka iniciatīva Bahmutas rajonā pakāpeniski pāriet Ukrainai, norādīja armijas pavēlniecības pārstāvis."Neraugoties uz to, ka mums nav lielu rezervju, nav liela pārsvara pār pretinieku tehnikas un personālsastāva ziņā, mēs tomēr to sitam, veiksmīgi veicam aizsardzības operāciju un laiku pa laikam uzbrūkam ienaidniekam flangos," norādīja Čerevatijs.

Aizvadītās diennakts laikā ienaidnieks Ukrainas armijas pozīcijas pie Bahmutas apšaudījis 456 reizes ar dažādu kalibru ieročiem, dažādiem artilērijas veidiem un daudzlādiņu reaktīvajām iekārtām, sacīja Čerevatijs.

Viņš apstiprināja Sauszemes spēku komandiera Oleksandra Sirska vārdus, ka Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" karotāji "ielīduši Bahmutā kā žurkas slazdā".Atbilstoši viņa teiktajam, viņi jau saprot, ka neko nevar izmainīt, tomēr neatmet centienus ieņemt pilsētu.

17:04 Trešdien, 17. maijā, Zaporožjis apgabalā Ukrainas Bruņoto spēku artilērija ievērojami sagrāva Krievijas iebrucējus.

Pretiniekiem nav laika savākt savu rokaspuišu līķus, "Telegramm" vēsta "RIA-Melitopol", atsaucoties uz izlūkdienesta virsnieku sniegto informāciju. "Šodien Ukrainas Bruņoto spēku artilērija viņus diezgan sadauzīja. Pēc provizoriskiem datiem tur joprojām deg un liesmo," teikts ziņojumā.

Žurnālisti uzzināja, ka ir likvidēta ienaidnieka elektroniskās karadarbības sistēma un pretgaisa aizsardzības sistēma. "Lielākā daļa Krievijas apakšvienības jau baro tārpus melnajā augsnē," atzīmē kanāls.

15:59 Ukraina pievienojusies NATO kiberaizsardzības centram, trešdien pavēstīja Tallinā bāzētā struktūra, vienlaikus Kijiva notikušo jau raksturojusi kā soli ceļā uz dalību NATO.

Rietumu alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE) piebilda, ka uzņēmis savās rindās arī Islandi, Īriju un Japānu.

"Mēs esam īpaši priecīgi, ar mums redzot Ukrainu," sacīja Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs.

"Tas sniedz unikālu iespēju vienlaicīgi dot ieguldījumu Ukrainas drošībā Krievijas brutālā kara apstākļos un mācīties no kiberkaujaslauka, lai uzlabotu visu dalībnieku kiberdrošību," pavēstīja ministrs.

Ukrainas vēstniece Igaunijā Marjana Beca cildināja zīmīgo notikumu kā svarīgu soli Ukrainas ceļā uz uzņemšanu NATO.

Centrs Igaunijas galvaspilsētā tika izveidots 2008.gadā. Tajā tagad ietilpst NATO dalībvalstis un vēl astoņas citas valstis.

Eiropas un ASV datu eksperti strādā centrā, lai aizsargātu NATO informācijas tīklus.

15:54 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atzinīgi novērtēja vairāku Āfrikas valstu miera iniciatīvu.

Dienvidāfrikas Republikas prezidents Kirils Ramafosa 13.maijā telefonsarunā Zelenskim pastāstīja par nodomu vairāku Āfrikas valstu misijas ietvaros apmeklēt Ukrainas valsti, komentārā laikrakstam Ukrainska Pravda sacīja prezidenta spīkere. .

"...Ukrainas prezidents atzinīgi novērtēja šādu miera iniciatīvu. Volodimirs Zelenskis ir gatavs Ukrainā uzņemt cienījamos viesus, uzklausīt viņu priekšlikumus, runāt par Ukrainas miera formulu un aicināt pievienoties tās īstenošanai," sacīja pārstāvis.

15:25 Ungārija bloķē Eiropas Savienības (ES) finansējuma 500 miljonu eiro piešķiršanu, kas paredzēti, lai segtu Ukrainai piegādāto ieroču izmaksas, vēsta Budapešta un Eiropas diplomāti.

Kopš pērnā februāra, kad Krievija sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, ES valstis atvēlējušas 5,6 miljardus eiro no kopējā finansējuma, lai Ukrainai nodrošinātu bruņojumu tās cīņā pret Krieviju.

Bloka dalībvalstis nule vienojās izmantot divus miljardus eiro plānam, kā mērķis ir nākamā gada laikā nodrošināt Ukrainai vienu miljonu artilērijas šāviņu.

Tas nozīmē, ka liela daļa no astoņiem miljardiem eiro, kas asignēti Eiropas Miera mehānismam (EPF), jau novirzīti Ukrainai.

Ungārija, kam Eiropas valstu vidū ir ciešākās saites ar Krieviju, skaidro, ka iebilst pret jaunu līdzekļu pārskaitīšanu, jo EPF līdzekļi paredzēti partneru atbalstam visā pasaulē, nevis tikai Ukrainai.

"Ungārijas valdība nepiekrīt, ka ES, kā rīcībā ir citi instrumenti, vajadzētu izmantot EPF vienīgi Ukrainai," Ungārijas valdība otrdien apliecināja ziņu aģentūrai AFP.

"Ungārijas valdībai ir svarīgi, ka šajos jautājumos tiek viesta skaidrība, un tāpēc tā nav apstiprinājusi vēl vienas EPF daļas izmaksāšanu."

Vairāki Eiropas diplomāti trešdien apstiprināja, ka Ungārija bloķē jaunas finansējuma daļas izmaksu, kas paredzēta, lai kompensētu ES valstīm Ukrainai nosūtīto ieroču izmaksas.

Diplomāti strādā pie tā, lai rastu vienošanos līdz pirmdien Briselē gaidāmajai ES ārlietu ministru sanāksmei, norādīja diplomāti.

14:28 Aizvadītajā diennaktī Ukrainas aizsardzības spēki aizsardzības operācijas ietvaros pie Bahmutas atspieda iebrucējus aptuveni par 500 metriem dažādos virzienos. Par to televīzijas kanāla Brīvība ēterā paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Austrumu grupas spīkers Serhijs Čerevatijs.

13:51 Lai gan Krievijas pozīciju ieņemšana Bahmutas virzienā norit efektīvi, okupanti stingri turas pie saviem nocietinājumiem, ēterā sacīja Groma taktiskās vienības komandiera vietnieks Andrejs ("Vectēvs").

Cīnītājs norādīja, ka pašā pilsētā "Wagneriešiem" ikdienā ir nelieli taktiski panākumi. Tomēr Ukrainas bruņotie spēki pavirzījās pietiekami tālu. "Mums par pārsteigumu uzbrukums (Ukrainas bruņoto spēku - red.) bija ļoti efektīvs. Pirmajā dienā pavirzījāmies divus kilometrus uz priekšu un tad katru dienu virzījāmies arvien tālāk un tālāk. Šodien, ja skatās no galējās pozīcijas, kur mēs esam, un līdz pēdējām Bahmutas ielām, kur atrodas mūsu militārpersonas, tad līdz diviem kilometriem plus vai mīnus,» sacīja dienesta karavīrs.

Taču, viņš piebilda, jāatzīst, ka rašisti veido arvien jaunas vienības, kuras dosies palīgā. Viņu vidū ir diezgan profesionālas militārpersonas. Teritoriju attīrīšanas laikā viena no iebrucēju grupām ķērās pie provokācijas, kuras rezultātā tika nogalināts viens Andreja vienības karavīrs.

13:21 Taurīdes virzienā Aizsardzības spēki diennakts laikā iznīcinājuši gandrīz visu Krievijas iebrucēju rotu, neitralizējuši 21 pretinieka ieroču un militārās tehnikas vienību, vēstīja Taurīdes virziena Aizsardzības spēku Apvienotais preses centrs.

Tiek atzīmēts, ka Aizsardzības spēku raķešu karaspēka un artilērijas vienības šajā virzienā diennakts laikā izpildīja 1004 uguns misijas. Preses centrā noskaidroja, ka runa ir gan par pretbateriju kauju, gan darbu pie iepriekš identificētiem plānotajiem mērķiem.

"Taurīda virzienā ienaidnieka zaudējumi sastāda gandrīz rotu (krievu rotā skaits ir no 90 līdz 120 cilvēkiem - UNIAN). Tāpat iznīcināta un bojāta 21 ienaidnieka ieroču un militārās tehnikas vienība.

12.47. Ķīna pieprasījusi vairākām ārvalstu pārstāvniecībām Pekinā pie savām ēkām neizvietot "politizētu propagandu", ziņu aģentūrai "Reuters" atklājuši diplomāti, piebilstot, ka prasība ir saistīta ar Ukrainas karogiem, kas daudzviet izkārti pēc Krievija atkārtotā iebrukuma kaimiņvalstī.

Vairākas ārvalstu diplomātiskās misijas Ķīnā ir izkārušas Ukrainas karogus vai ar plakātiem un fasāžu izgaismošanu demonstrējušas atbalstu Ukrainai.

11.59.Maskavas Basmanijas rajona tiesa saistībā ar "viltus ziņu" izplatīšanu par Krievijas armiju apcietinājusi ukraiņu filmu producentu Aleksandru Rodņanski, ziņo pravda.com.ua.

10.47. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks un Nīderlandes premjerministrs Marks Rite otrdien paziņojuši, ka veidos "starptautisku koalīciju" iznīcinātāju piegādei Ukrainai.

Sunaks un Rite vienojās sadarboties, lai izveidotu starptautisku koalīciju nolūkā nodrošināt Ukrainas gaisa spēkus ar visu nepieciešamo, sākot ar pilotu apmācību un beidzot ar iznīcinātāju "F-16" iegādi, pēc abu valdību vadītāju tikšanās Eiropas Padomes samitā Islandē paziņojis Lielbritānijas premjera preses dieensts.

Pēc tikšanās ar Sunaku pirmdien Londonā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis bija pozitīvi noskaņots par šādas "iznīcinātāju koalīcijas" izveidi.

10.06. Līdz 18.maijam Samarkandā, Uzbekistānā notiek Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pilnvarnieku gada sanāksme. Sanāksmē tiks apspriests ERAB tālākais atbalsts Ukrainai un nepieciešamais finansējums no akcionāriem.

ERAB ir lielākais institucionālais investors Ukrainā, 30 gadu laikā kopumā investējot 18 miljardus eiro, tostarp 2022.gadā - 1,7 miljardus eiro. Līdzekļi novirzīti gāzes iegādei, lauksaimniecības atbalstam un elektrības tīklu atjaunošanai.

09.43. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 200 590 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 610 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3771 tanku, 7365 bruņutransportierus, 3166 lielgabalus, 562 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 318 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2748 bezpilota lidaparātus, 982 spārnotās raķetes, 6067 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 417 specializētās tehnikas vienības.

09.02. Krievijas karaspēks, domājams, pastiprina taktiskos uzbrukumus Bahmutas apkaimē, reaģējot uz Ukrainas armijas lokālajiem pretuzbrukumiem, kārtējā ziņojumā atzinis ASV Kara pētniecības institūta (ISW) analītiķi. Tajā pašā laikā, tas varētu mazināt krievu iespējas atsist plašāku Ukrainas pretuzbrukumu citviet.

08.12. Eiropas vienotībā ir spēks, videouzrunā Eiropas Padomes samitā Reikjavīkā otrdien uzsvēris Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Naktī uz otrdienu Kijiva piedzīvoja kārtējo Krievijas raķešu triecienu, taču ukraiņu zenītartilēristi notrieca visas krievu raķetes. "Krievija ļoti cenšas uzlabot savas spējas nogalināt. Mēs ļoti cenšamies uzlabot savas tautas aizsargāšanu," norādīja Zelenskis. "Esmu pateicīgs visām valstīm un līderiem, kuri mums palīdz kopīgi uzlabot mūsu pretgaisa aizsardzību."

07.15. Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ sagrautās vai sabojātās infrastruktūras atjaunošanai būs nepieciešami vismaz 411 miljardi ASV dolāru (377,7 miljardi eiro), liecina Apvienoto Nāciju Organizācijas jaunākās aplēses.

04.32. Ukrainā pašlaik karo ap 400 000 Krievijas pilsoņu, liecina Ukrainas militārā izlūkdienesta aplēses. Šo spēku tīri militārajā komponentē ir aptuveni 370 tūkstoši karavīru, valsts televīzijā Kijivā sacīja militārā izlūkdienesta vadītājs Kirilo Budanovs. Ukrainā dislocēti arī apmēram 20 tūkstoši Krievijas Nacionālās gvardes locekļu. Vēl aptuveni 7000 karotāju ir no privātiem grupējumiem, tostarp no Jevgeņija Prigožina vadītās algotņu grupas "Vagner".

00.10. Ukrainas bruņotie spēki dažu dienu laikā atbrīvojuši 20 kvadrātkilometrus pie Bahmutas, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais