Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vilcienu katastrofas upuru radinieki iesūdzējuši tiesā Grieķijas premjerministru

© Scanpix

Grieķijā februārī notikušajā vilcienu katastrofā bojāgājušo 57 cilvēku radinieki iesūdzējuši tiesā Grieķijas premjerministru Kiriaku Micotaki, vairākus valdības ministrus, bijušos ministrus un citas amatpersonas.

Kriminālprocess ierosināts pirms svētdien gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

28.februārī pasažieru un kravas vilciens sadūrās Grieķijas ziemeļos netālu no Larisas starp Atēnām un Salonikiem. Avārijā dzīvību zaudēja 57 cilvēki, no kuriem daudzi bija studenti.

Traģiskā avārija izprovocēja Grieķijā plašus protestus, cilvēkiem paužot neapmierinātību ar valdību, ko pēdējos astoņus gadus vadījis konservatīvais Micotakis vai viņa galvenais konkurents kreisais Aleksis Ciprs.

Bijušais dzelzceļa tīkla uzņēmuma OSE vadītājs, kurš pēc traģēdijas bija spiests atkāpties no amata, jau ir saukts pie atbildības par pienākumu nepildīšanu.

Avārijas laikā dežurējošais stacijas inspektors atrodas pirmstiesas apcietinājumā un apsūdzēts par sabiedriskā transporta apdraudēšanu un slepkavību aiz neuzmanības, un, ja viņš tiks atzīts par vainīgu, viņam var tikt piespriests mūža ieslodzījums.

Saistībā ar katastrofu apsūdzēti vēl trīs citi dzelzceļa darbinieki.

Valdība izpelnījās kritiku, sākotnēji mēģinot visu vainu uzvelt tikai dežurējošajam stacijas inspektoram.

Dzelzceļnieku arodbiedrības jau sen bija brīdinājušas par drošības riskiem, apgalvojot, ka dzelzceļa tīkls gadiem ilgi nav saņēmis pietiekamu finansējumu un hroniski trūkst darbinieku, kas palielina negadījumu risku.

Micotakis vēlāk atvainojās un solīja uzlabot dzelzceļa drošību sadarbībā ar Eiropas Savienības (ES) ekspertiem un Francijas dzelzceļa kompāniju SNCF.

Izmeklēšanu pret premjerministru un ministriem var sākt tikai Grieķijas parlaments.