Ukrainā aizdomās par kukuļņemšanu aizturēts Augstākās tiesas priekšsēdētājs

© Pixabay.com

Aizdomās par kukuļa pieņemšanu aizturēts Ukrainas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Vsevolods Kņazevs, otrdien žurnālistiem paziņojis Nacionālā Pretkorupcijas biroja (NABU) prokurors Oleksandrs Omelčenko.

Omeļčenko pavēstīja, ka saistībā ar šo lietu aizturēts vēl viens cilvēks, kura vārdu viņš atteicās atklāt.

"Šī ir visu laiku vislielākā lieta," kurā iesaistīts tiesnesis, savukārt norādīja NABU direktors Semens Krivonoss, piebilstot, ka birojs saņēmis informāciju par "noziedzīga grupējuma darbību, piesaistot (..) tiesu varas atzara vadību".

Korupcijas apgarotāji apgalvo, ka miljardieris Konstantīns Ževago ar kādas advokātu firmas starpniecību piedāvājis tiesu amatpersonām kukuli.

Ževago esot advokātu firmai pārskaitījis 2,7 miljonus dolāru (2,5 miljonus eiro), no kuriem 1,8 miljoni bijuši paredzēti maksājumiem Augstākās tiesas tiesnešiem, bet 900 000 - advokātiem par starpnieku pakalpojumiem.

Ževago cerējis piekuļot tiesnešus, lai panāktu spriedumu, kas ļautu viņam saglabāt kontroli pār kādu kalnrūpniecības uzņēmumu, par kura īpašumtiesībām miljardierim pastāv strīds ar tā bijušajiem akcionāriem.

Ževago ir viens no Ukrainas bagātākajiem cilvēkiem un bijušais Augstākās Radas deputāts.

Šobrīd viņš uzturas Francijā, un Ukraina pieprasījusi Ževago izdošanu.

Miljardieris Francijā tika aizturēts jau decembrī aizdomās par naudas atmazgāšanu un līdzekļu piesavināšanos.