Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Institūts: Daudzas NATO valstis ļoti lēni palielina savus aizsardzības izdevumus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Neskatoties uz Krievijas uzbrukumu Ukrainai, daudzas NATO valstis ļoti lēni palielina savus aizsardzības izdevumus, paziņojis Vācijas ekonomikas izpētes institūts "Ifo".

2023.gadā lielākā daļa alianses valstu joprojām nesasniedz mērķi aizsardzībai tērēt 2% no IKP un tikai 11 valstis pārsniedz šo atzīmi. "Eiropā 2% mērķis tiek sasniegts gandrīz tikai gar NATO austrumu robežu. Dalībvalstis, kas atrodas tālāk rietumos, savus aizsardzības izdevumus palielina tikai piesardzīgi," norādīja saka "Ifo" militārais eksperts Marsels Šlepers.

Neskaitot ASV, NATO valstis 2023.gadā aizsardzībai tērēs vidēji 1,8% no IKP. Ieskaitot ASV, šis rādītājs ir 2,6% un kopā veido 1,2 triljonus eiro.

Ukrainas kaimiņvalsts Polija 2023.gadā veiks lielāko aizsardzības izdevumu palielinājumu attiecībā uz IKP. Polija ir gandrīz dubultojusi izdevumu daļu salīdzinājumā ar 2021.gadu - no 2,2% līdz 4,3%. Otrajā vietā tēriņu ziņā ar 3,3% ir ASV, kam seko Grieķija (3,1%), Igaunija (2,9%) un Lietuva (2,6%). Jaunā dalībvalsts Somija tērē 2,4%. Kodolvalstis Lielbritānija tērē 2,2% un Francija 1,9%.