Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Tunisijas opozīcijas līderim piespriests cietumsods

© AFP/Scanpix/Leta

Tiesa Tunisijā pirmdien piesprieda opozīcijas līderim Rašedam Ganuši, kurš ir viens no galvenajiem prezidenta Kaisa Sajeda pretiniekiem, viena gada cietumsodu par apsūdzībām, kas saistītas ar terorismu, ziņoja vietējie mediji.

81 gadu vecais Ganuši, kurš ir opozīcijā esošās islāmistu partijas "Ennahdha" ("Atdzimšana") līderis un bijušais parlamenta spīkers, aprīlī tika aizturēts dažādu apsūdzību dēļ. Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW) pagājušonedēļ nosauca viņa aizturēšanu par mēģinājumu "neitralizēt valsts lielāko politisko partiju".

Ganuši februāra beigās bija ieradies tiesā ar terorismu saistītu apsūdzību dēļ pēc tam, kad bija apsūdzēts policistu nosaukšanā par "tirāniem".

"Ennadha" bija lielākā partija parlamentā, pirms Sajeds 2021.gada jūlijā atlaida parlamentu.

Ganuši ir viens no vairāk nekā 20 Sajeda politiskajiem pretiniekiem un citām personībām, kas kopš februāra ir aizturēti.

Viņa aizturēšana aprīlī izpelnījās starptautisku uzmanību, tostarp no Eiropas Savienības (ES) puses, kas atgādināja par "politiskā plurālisma pamatprincipa" svarīgumu.

ASV raksturoja šīs aizturēšanas kā "satraucošu Tunisijas valdības [darbības] eskalāciju pret oponentiem".

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka paziņoja reportieriem, ka Berlīne uztvērusi Ganuši aizturēšanu "ar vislielākajām bažām", un brīdināja, ka "nedrīkst zaudēt demokrātiskos sasniegumus Tunisijā kopš 2011.gada".

65 gadus vecais Sajeds apgalvo, ka aizturētie ir "teroristi", kas iesaistīti "sazvērestibā pret valsts drošību".