BBC: Putinam karā ar Ukrainu ir plāns "B"

© Scanpix/AP

Donalds Tramps jau iepriekš vairākkārt ir paudis pozitīvu attieksmi pret Putinu - kādas būs sekas, ja Tramps atgriezīsies pie varas, raksta BBC.com. Šobrīd bijušais prezidents jau ir paziņojis, ka grasās piedalīties 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Krievijas un ASV samitā, kas notika Somijā 2018. gadā, Tramps pauda ticību Putinam, kurš pilnībā noliedza Krievijas iejaukšanos 2016. gada ASV vēlēšanās, pilnībā ignorējot viņa izlūkdienestu ziņojumus par pretējo.

Ja Tramps atgriezīsies Baltajā namā, šī labvēlīgākā attieksme pret Krieviju, visticamāk, atkal kļūs par ASV ārpolitikas stūrakmeni. Turklāt šādu kursu ir gatavi atbalstīt lielākā daļa republikāņu vēlētāji un daži šīs partijas biedri Kongresā.

Par to, ka šādām bažām ir pamats, liecina arī CNN pārraidītā sarunā ar bijušo prezidentu - uz jautājumu, vai viņš novēl uzvaru Ukrainai, Tramps neatbildeja, bet pauda nožēlu par militārās palīdzības izmaksām. “Mums pat nav ieroču priekš sevis, un mēs tik daudz atdodam,” viņš sacīja, pārmetot Eiropas valstīm to nepietiekamu ieguldījumu.

Tramps kā Putina plāns B

Kamēr ASV Kongress ir apstiprinājis miljardu dolāru lielu finansējumu Ukrainai ilgākā laika periodā, Tramps kā prezidents varētu palēnināt vai pat pārtraukt šo atbalstu.

Viņš to jau izdarīja, kad vadīja Balto namu, - Kongress apstiprināja jebkādu militāru palīdzību, bet Tramps iejaucās.

Daži viņa kolēģi no republikāņu partijas ātri nosodīja Trampa izteikumus par ieročiem Ukrainai, taču ir ļoti iespējams, ka ASV atbalsts Kijivai varētu pilnībā beigties, ja Tramps tiks vēlreiz ievēlēts 2024. gada novembrī. Šādā gadījumā ASV atbalsts vairs nebūs beznosacījuma, un beigsies centieni, ko Vašingtona līdz šim ir pielikusi, lai saglabātu vienotu fronti ar Eiropas sabiedrotajiem jautājumos par sankcijām pret Krieviju.

Arī Amerikas sabiedrība vairs tik ļoti neatbalsta palīdzību Ukrainai. Šonedēļ veiktā aptauja liecina, ka arvien vairāk amerikāņu vēlētos, lai ASV varas iestādes vairāk pievērstos iekšzemes jautājumiem.

Nākamajā dienā pēc tam, kad Tramps izteica savus komentārus, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis raidsabiedrībai BBC sacīja, ka viņu neuztrauc 2024. gada ASV vēlēšanas.

“ASV vēlēšanas notiks pēc gada, kas zina, kur mēs visi būsim. Es uzskatu, ka līdz tam laikam mēs būsim uzvarējuši,” viņš sacīja, skaidri norādot, ka netic, ka Ukrainas un ASV attiecības varētu pasliktināties.

Svarīgākais