Prigožins piedāvā atklāt Ukrainai datus par Krievijas armijas pozīcijām. Ko viņš prasa pretī?

© Scanpix

Vāgnera grupas vadītājs Jevgeņijs Prigožins piedāvājis Ukrainas militārajai izlūkošanai nodot informāciju par Krievijas karaspēka pozīcijām, ko varētu izmantot, lai tiem uzbruktu. Apmaiņā viņš lūdzis Ukrainu atsaukt savus karavīrus no Bahmutas apkārtnes. Par to, atsaucoties uz nopludinātiem ASV izlūkdienestu dokumentiem, ziņo laikraksts The Washington Post.

Saskaņā ar šiem dokumentiem, Prigožins esot nodevis priekšlikumu saviem kontaktiem Ukrainas militārās izlūkošanas departamentā, ar kuriem viņš kara laikā uzturot slepenus sakarus.

Divas Ukrainas amatpersonas izdevumam apstiprināja, ka Prigožins vairākas reizes runājis ar Ukrainas izlūkdienestu. Viena no amatpersonām sacīja, ka Prigožins vairākkārt izteicis piedāvājumu saistībā ar Bahmutu, taču Kijiva to noraidījusi neuzticēšanās dēļ.

Kāda ASV amatpersona izdevumam sacīja, ka arī Vašingtona apšaubījusi Prigožina nodomu patiesumu. Ukrainas un Amerikas amatpersonas esot anonīmi sazinājušās, lai apspriestu šo sensitīvo informāciju.

Kijivai ir aizdomas, ka Kremlis ir informēts par Prigožina darījumiem ar Ukrainas izlūkdienestiem, teikts informācijas noplūdē.

Šomēnes intervijā laikrakstam The Washington Post Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis neapstiprināja kontaktus ar Prigožinu. “Tas ir (militārās) izlūkošanas jautājums,” viņš teica. Vēlāk The Washington Post no intervijas izņēma fragmentu, kurā žurnāliste Ukrainas prezidentam jautāja par viņa izlūkdienesta kontaktiem ar Prigožinu.

Prigožins vairākkārt sūdzējies, ka Vāgnera grupējumam trūkst šāviņu un aprīkojuma, tāpēc algotņi “praktiski nevar piesegt militārpersonas ar uguni”. Turklāt viņš sacīja, ka Bahmutas ieņemšana Krievijai neko nedotu, ja tā būs ielenkta, un piedāvāja “beigt melot”, jo tas var novest pie “globālas traģēdijas Krievijai”.

Svarīgākais