Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Spēcīgā viesuļvētrā Mjanmā ievainoti vairāki simti iedzīvotāju

© AFP/Scanpix/Leta

Mjanmas rietumu piekrastē glābēji pirmdienas rītā evakuējuši ap 1000 cilvēku, kad pēc spēcīgas viesuļvētras zemākās teritorijās ieplūdušā ūdens līmenis sasniedza 3,6 metrus, dabas katastrofā ievainojot simtiem cilvēku un atslēdzot sakarus vienā no Āzijas mazattīstītākajām valstīm.

Postījumu apmērs un bojāgājušo skaits pagaidām nav zināms.

Spēcīgā vēja dēļ traumas guvuši vairāk nekā 700 cilvēki no 20 000 cilvēku, kuri bija patvērušies pamatīgākās augstieņu būvēs Sitvē, piemēram, klosteros, pagodās un skolās, informēja Rahines jauniešu filantropiskās asociācijas Sitvē vadītājs, kurš nevēlējās publiskot savu vārdu, bažījoties par valstī valdošās militārās huntas atriebību.

Jūras ūdens applūdināja zemākās vietās piekrastē, kad viesuļvētra "Mocha" svētdienas pēcpusdienā sasniedza sauszemi Rahines provincē, kur iedzīvotāji patvērumu meklēja ēku augstākajos stāvos un uz to jumtiem. Vējš un vētra kavēja tūlītējus glābšanas darbus.

Lai gan vētra mitējās, ūdens līmenis applūdušajās teritorijās nesamazinājās, un dažviet pirmdienas rītā tas joprojām bija 1,5 metru augstumā.

Iepriekš Majanmā tika ziņots par vismaz trim bojāgājušajiem, kā arī vairākiem ievainotajiem Bangladešā.

"Mocha" Sitvi sasniedza ar vēja ātrumu 58 metri sekundē, liecina Indijas Meteoroloģiskā departamenta dati.

Mjanmas militārās informācijas birojs paziņoja, ka vētra ir sabojājusi ēkas, elektrības transformatorus, mobilo sakaru torņus, laivas un laternu stabus Sitvē, Kjaukpju un Gva. Ēkām jumti norauti Koko salās.

Arī Bangladešā evakuēti cilvēki un nopostītas vairākas mājas.

ANO aģentūras un humānās palīdzības organizācijas Bangladešā ir sagatavojušas sausās pārtikas krājumu un neatliekamās palīdzības brigādes bēgļu nometnēm, kurās mīt vairāk nekā miljons no Mjanmas aizbēgušo rohindžu musulmaņu.

2008.gada maijā ciklonā "Nargis" Mjanmā gāja bojā vismaz 138 000 cilvēku un desmitiem tūkstoši māju un ēku tika aizskalotas.