Ukrainas kara 446. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 15. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20 ASV Aizsardzības ministrija pirmdien apstiprināja 31 tanka "Abrams" ierašanos Vācijā, lai apmācītu ukraiņu apkalpes.

21:41 Pēdējo divu dienu laikā Ukrainas aizsardzības spēki pavirzījušies flangos ap Bahmutu vietām 350 m līdz 2 km attālumā, sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Austrumu grupas pārstāvis Serhijs Čerevatijs.

20:41 Tā dēvētā "Luhanskas Iekšlietu ministrijas pagaidu vadītāja" Igora Korneta spridzināšanu organizēja Ukrainas Drošības dienests.

Par to, atsaucoties uz informētu sarunu biedru tiesībsargājošajās iestādēs, ziņo "Ukrainska Pravda".

19:37 Ukrainas aizstāvji diennakts laikā veica septiņus uzlidojumus Krievijas karaspēkam un tehnikas koncentrācijas zonām, kā arī 7 pretgaisa raķešu sistēmām, operatīvajā informācijā par Krievijas iebrukumu ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Dienas laikā Aizsardzības spēku gaisa kuģi veica 7 triecienus ienaidnieka personāla un militārā aprīkojuma koncentrācijas zonām, kā arī 7 triecienus ienaidnieka pretgaisa raķešu sistēmām," teikts ziņojumā.

Tāpat atzīmēts, ka raķešu spēku un artilērijas vienības diennakts laikā trāpīja komandpunktam, diviem karaspēka koncentrācijas rajoniem, trīs artilērijas vienībām šaušanas pozīcijā, divām elektroniskās kara stacijām, kā arī okupantu munīcijas noliktavai. .

19:07 Aleksandrs Lukašenko apstiprināja informāciju par četrām notriektām militārajām lidmašīnām Krievijas Federācijas Brjanskas apgabalā 13.maijā.

"Trīs dienas pēc notikumiem pie mums - es domāju Brjanskas apgabalā, kad tika notriektas četras lidmašīnas. Mēs esam spiesti reaģēt. Kopš tā laika esam bijuši paaugstinātā gatavībā," viņš sacīja, vēsta Baltkrievijas valsts aģentūra.

Ir vērts atzīmēt, ka oficiāli Krievijas varas iestādes apstiprināja tikai viena helikoptera avāriju. Tajā pašā laikā Krievijas federālie televīzijas kanāli pilnībā ignorēja lidmašīnu avārijas, un KF Aizsardzības ministrija šo incidentu pagaidām nav komentējusi.

18:34 Krievijas okupētās Luhanskas centrā pirmdien notikušajā sprādzienā ievainots viens no kolaboracionistu vadoņiem - Maskavas atbalstīto bruņoto bandu pašpasludinātās Luganskas tautas republikas tā dēvētais iekšlietu ministrs Igors Kornets.

Tīmekļa laikraksts "Mash" vēsta, ka šobrīd Kornets smagā stāvokli atrodas slimnīcā.

Maskavas propagandisti ziņo, ka sprādziena brīdī Kornets atradies frizētavā, kas atrodas netālu no administrācijas ēkas, kur izvietotas okupācijas iestādes.

Kopumā sprādzienā ievainoti septiņi cilvēki.

18:00. Ķīnas pārstāvis 16.-17.maijā apmeklēs Ukrainu, lai apspriestu kara "politisko noregulējumu".

16:40. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien Londonā ticies ar Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku, un Londona apsolījusi Kijivai pretgaisa aizsardzības raķetes un uzbrukuma lidrobotus. Zelenskis paziņoja, ka ar Sunaku apspriedis arī rietumu iznīcinātājus, un piebilda, ka drīzumā sagaida "ļoti nozīmīgus lēmumus". Dauningstrīta atklāja, ka Sunaks uzņēmis Zelenski Lielbritānijas premjerministra oficiālajā lauku rezidencē Čekersā. Pēdējo dienu laikā Zelenskis apmeklējis arī Vatikānu un Itāliju, kā arī Vāciju un Franciju. Pēc tikšanās ar Sunaku Ukrainas līderis paziņoja, ka abas valstis ir īstas partneres un Sunakam ir detalizētas zināšanas par Ukrainā kaujas laukā notiekošo.

16:03. 15.maijā krievu iebrucēji ziņoja, ka okupētās Luhanskas centrā nogrāvis sprādziens, Pēc provizoriskiem datiem, trīs cilvēki smagā stāvoklī ievietoti slimnīcā. Iebrucēji arī apgalvo, ka šis ir jau trešais sprādziens pilsētā vienas dienas laikā, atsaucoties uz "RIA Novosti", vēsta pravda.com.ua.

14:44. Krievijas karaspēks uzbrucis Doneckas apgabala Avdijivkai, trāpot arī slimnīcai un nogalinot četrus cilvēkus, pirmdien paziņoja apgabala administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko. Kirilenko aicināja Doneckas apgabala iedzīvotājus evakuēties, jo "katra jauna diena, kas tiek pavadīta Doneckas apgabalā, vairo riskus kļūt par Krievijas agresijas upuri".

12.44. Ukrainas pretuzbrukuma Krievijai plāna realizācija ir sākusies, aģentūrai LETA pauda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Kā skaidroja Sārts, uzbrukumu vienmēr sākas ar to, ka izveido apstākļus, lai operācija, kas beigās pārrauj pretinieka aizsardzības līniju, ir veiksmīga. Viņa skatījumā, šis operatīvais plāns jau sācis darboties un redzams, ka Ukraina patlaban ir pārņēmusi iniciatīvu, kas ir viens no priekšnoteikumiem, lai uzbrukums varētu notikt.

12.22. Ķīnas īpašais sūtnis otrdien ieradīsies Kijivā divu dienu vizītē, sākot Eiropas tūri ar mērķi veicināt Pekinas vadītas miera sarunas kara Ukrainā izbeigšanai. Anonīmi avoti Ukrainas valdībā ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka Ķīnas valdības īpašais pārstāvis Eirāzijas lietās Li Hui "Kijivā būs 16.un 17.maijā". Ķīna, kurai ir ciešas saites ar Krieviju, ir centusies sevi pozicionēt kā vidutāju kara Ukrainā izbeigšanai.

11.34. Novosibirskas Ļeņinskas rajona tiesa noteikusi apcietinājumu vīrietim, kuru apsūdz par bumbvedēja Su-24 dedzināšanu Čkalova aviācijas rūpnīcas teritorijā, atsaucoties uz tiesas paziņojumu, vēsta aģentūra TASS. Kā tiek ziņots, Viktors Skorobogatvos tiek apsūdzēts pēc Krievijas Kriminālkodeksa panta par diversiju, kas paredz līdz 20 gadiem cietumā.

9.maijā Krievijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka Novosibirskas rūpnīcas teritorijā aizdedzināts Su-24, tomēr Aizsardzības ministrijai pietuvināts "Telegram" kanāls "Karš pret viltus ziņām" apgalvoja, ka tas nav noticis, uzstājot, ka video esot "filmēts Ukrainā".

11.09. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 199 460 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 580 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3759 tankus, 7336 bruņutransportierus, 3137 lielgabalus, 562 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 316 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2720 bezpilota lidaparātus, 973 spārnotās raķetes, 6034 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 407 specializētās tehnikas vienības.

10.33. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien apmeklēs Londonu, kur tiksies ar Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku, sociālajos tīklos paziņoja Ukrainas prezidents.

"Šodien - Londona. Lielbritānija ir līderis, kad runājam par mūsu iespēju uz zemes un debesīs paplašināšanu. Šodien tāda sadarbība tiks turpināta," Zelenskis rakstīja vietnē "Telegram". Tviterī Zelenskis rakstīja, ka viņam ar Sunaku būs divpusēja tikšanās, kā arī notiks delegāciju sarunas.

09.52. Norvēģijas bruņotie spēki šogad plāno apmācīt aptuveni 3200 Ukrainas karavīru, ziņo pravda.com.ua.

08.37. Svētdien, 14. maijā, Krievijas karavīri veica astoņus uzbrukumus Sumu apgabalam, vēsta pravda.com.ua.

07.11. Visi bezpilota un raķešu triecieni Ukrainā kopš aprīļa vidus varētu būt Krievijas mēģinājums ar jaunu gaisa triecienu kampaņu pārraut Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukumu, jaunākajā ziņojumā pauž ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Kopš 19.aprīļa okupanti veikuši vismaz desmit triecienu ar "augstas precizitātes" ieročiem, tos īpaši vēršot pret Ukrainas pozīciju aizmugurējām zonām, secinājuši ISW analītiķi. Lai taupītu raķetes un noplicinātu Ukrainas pretgaisa aizsardzības spējas, kas ļauj atvairīt lielāko daļu uzbrukumu, krievi joprojām diezgan daudz izmanto arī Irānas bezpilota lidaparātus, lasāms ISW apskatā par situāciju frontē.

06.15. Ģeopolitiski Krievija jau ir zaudējusi karu Ukrainā, jo faktiski ir kļuvusi par Ķīnas vasali un zaudējusi pieeju Baltijas jūrai, intervijā laikrakstam "L'Opinion" paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Krievija "faktiski ir sākusi pakļauties Ķīnai un zaudējusi pieeju Baltijas jūrai, kas tai bija ārkārtīgi svarīga, jo tā pamudināja Zviedriju un Somiju izlemt iestāties NATO", klāstīja Makrons, uzsverot, ka pirms pāris gadiem ko tādu nevarēja iedomāties un Krievijai tā ir "ģeopolitiska sakāve".

05.34. Francija apsolījusi Ukrainai jaunu militāro palīdzību, kas ietver vieglos tankus, bruņutransportierus, karavīru apmācības un citu palīdzību, kas nepieciešama, Ukrainai gatavojoties pretuzbrukumam Krievijas spēkiem, liecina Elizejas pils izplatīts Ukrainas un Francijas kopīgs paziņojums.

Paziņojums izplatīts pēc tam, kad svētdienas vakarā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ieradās Parīzē uz sarunām ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

00.10. Bahmutā vienas dienas laikā tika likvidēti divi krievu pulkveži, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais