Ukrainas kara 444. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:33]

© Scannpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 13. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:33. Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels sestdien mudināja Eiropas valstis nodrošināt Ukrainai tālas darbības ieročus, kā arī paātrināt visa veida bruņojuma piegādes.

20:27. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien apmeklēja Romu, kur tikās ar Itālijas prezidentu un premjerministri, kā arī Romas Katoļu baznīcas pāvestu Francisku. Kā pēc tikšanās ar pāvestu Zelenskis pauda platformā "Telegram", viņš lūdzis pāvestu nosodīt Krievijas noziegumus Ukrainā. "Jo nevar būt vienlīdzības starp upuri un agresoru. Arī pastāstīju par mūsu miera formulu kā vienīgo iedarbīgo algoritmu taisnīga miera panākšanai. Piedāvāju pievienoties tā realizācijai," norādīja valsts galva.

19:46. Krievijas bruņoto spēku veiktajā apšaudē sestdien Doneckas apgabala Kostjantiņivkā nogalināti divi cilvēki, arī pusaudze, bet desmit cilvēki ievainoti, pavēstīja Ukrainas ģenerālprokurora biroja preses dienests. Trieciena rezultātā nodarīti postījumi daudzstāvu dzīvojamiem namiem, privātmājām, benzīntankam, aptiekai un veikaliem.

19:06. Bahmutas virzienā turpinās aizsardzības operācija, bet dažos frontes sektoros Ukrainas karaspēks virzās uz priekšu, platformā "Telegram" sestdien pavēstīja Ukrainas Sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis. "Aizsardzības operācija Bahmutas virzienā turpinās. Dažos frontes sektoros mūsu karavīri virzās uz priekšu, bet ienaidnieks zaudē tehniku un dzīvo spēku," norādīja ģenerālis.

17:45. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 198 260 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 590 iebrucēji.

16:16. Vācija piešķirs Ukrainai vēl vairāk nekā 2,7 miljardus eiro vērtu militāro palīdzību, arī tankus, pretgaisa aizsardzības sistēmas un munīciju, sestdien pavēstīja Vācijas valdība.

15:28. Platformas "Telegram" Krievijas kanāli sestdien ziņo, ka Krievijā debesīs virs Brjanskas apgabala, kas robežojas ar Ukrainu, sestdienas rītā notriekti divi helikopteri un kaujas lidmašīna.

13:35. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien ieradies Romā, kur viņš tiksies ar Itālijas prezidentu un premjerministri, kā arī ar Romas Katoļu baznīcas pāvestu. "Roma. Tikšanās ar Itālijas prezidentu Serdžo Matarellu, premjerministri Džordžu Meloni un pāvestu Francisku. Svarīga vizīte Ukrainas uzvarai," teikts ierakstā Zelenska oficiālajā kanālā platformā "Telegram".

12:52. Krievijas okupētajā Ukrainas daļā Luhanskā un Mariupolē sestdien izraisījušies spēcīgi sprādzieni, vēsta amatpersonas un sociālo tīklu lietotāji.

11:44. Ukrainas debesīs naktī uz sestdienu iznīcināti 17 ienaidnieka trieciendroni no kopumā 21, ko Ukrainas virzienā bija raidījusi Krievija, platformā "Telegram' pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki. "Diemžēl ir gadījumi, kad ienaidnieka bezpilota lidaparāti trāpīja infrastruktūras objektiem Hmeļnickas apgabalā. Vietējās varasiestādes un dienesti strādā pie seku likvidēšanas," teikts paziņojumā. Krievijas triecienu rezultātā naktī ievainoti vismaz 14 cilvēki, no tiem 11 Hmeļņickas apgabalā, apliecināja vietējās amatpersonas.

10:21. Ukrainas armija atbilstoši situācijai piektdien lokālu pretuzbrukumu gaitā guvusi panākumus uz ziemeļrietumiem no Bahmutas, jaunākajā ziņojumā pauž ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. Kā piemēru amerikāņu domnīcas pārstāvji min piektdien publicētu video, kas, kā izdevies noskaidrot, filmēts Berhivkas ūdenskrātuves dienvidu krastā. Ierakstā redzams, kā Krievijas karavīri bēg no pozīcijām, glābjoties no Ukrainas artilērijas triecieniem.

09:04. Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto piektdien draudēja bloķēt jaunu Eiropas Savienības (ES) sankciju paketi pret Krieviju, nosodot Ungārijas lielākās bankas OTP iekļaušanu potenciālo sankciju mērķu sarakstā.

00:10. Vācijas bruņojuma ražotājs "Rheinmetall" piektdien pavēstīja, ka kopā ar Ukrainas valsts bruņojuma ražošanas uzņēmumu veidos kopuzņēmumu, lai Ukrainā nodrošinātu militārās tehnikas apkopi un ar laiku tur arī ražotu atsevišķas iekārtas. Rietumu sabiedrotie piegādājuši Ukrainai bruņojumu lielā skaitā, arī bruņutransportierus un tankus, lai palīdzētu Kijivai tās cīņā pret valstī iebrukušo Krieviju.

Vācijas "Rheinmetall" un Ukrainas "UkrOboronProm" vienošanās pirmajā posmā paredzēta Ukrainai piegādātā bruņojuma tehniskā apkope un remonts. Ar laiku plānots Ukrainā ražot dažas "Rheinmetall" iekārtas, norādīja Vācijas uzņēmums. "Rheinmetall" tuvākas detaļas nesniedza, bet laikraksta "Handelsblatt" vēsta, ka notiek sagatavošanās, lai Ukrainā ražotu tankus. Uzņēmumi parakstījuši sākotnējo vienošanos un kopuzņēmums, kas vēl ir oficiāli jāapstiprina, sāks darbu jūlija vidū.

Svarīgākais