Igaunija apsver iespēju slēgt vienu no robežpunktiem ar Krieviju

© SCANPIX/Postimees

Igaunija apsvērs Igaunijas dienvidos slēgt robežšķērsošanas punktu ar Krieviju, sacīja iekšlietu ministrs Lauri Lēmets. Visticamāk, ka Koidulas robežpunkts varētu tikt slēgts automašīnu satiksmei, raksta err.ee.

Kā iemeslu iespējamai slēgšanai ministrs minēja krasu robežšķērsotāju skaita samazināšanos, sliktās attiecības ar Krieviju un izmaksu ietaupījumu.

“Vai mums vajag divus punktus blakus (Koidulu un Luhamā), ja robežšķērsotāju skaits ir samazinājies gandrīz par 50 procentiem?" jautāja Lēmets.

“Otrs arguments ir tāds, ka, ņemot vērā Krievijas agresīvo uzvedību, tuvāko gadu laikā, varbūt tuvāko piecu gadu laikā, šeit nekas nemainīsies un satiksme netiks atjaunota," turpināja iekšlietu ministrs.

Vienlaikus Lēmets sacīja, ka gadījumā, ja šāds lēmums tiktu pieņemts un turpmāk Koidulas robežpunktu vairs nebūtu iespējams šķērsot ar automašīnu, Luhamā šī iespēja joprojām būtu. “Koidulā var ielikt automātiskos vārtus kas nozīmē, ka Igaunijai drošs cilvēks var pārvietoties no turienes bez robežkontroles,” viņš paskaidroja.

Pēc iekšlietu ministra domām, Koidulas robežpunkta slēgšana ļautu ietaupīt miljoniem eiro.

Starptautiskajai satiksmei uz Igaunijas robežas ar Krieviju ir atvērti pieci robežpunkti, no kuriem trīs Narvā, Luhamā un Koidulā paredzēti ceļu satiksmei, bet divi - dzelzceļa satiksmei. Turklāt ir divi divpusējie robežpunkti, kas ir atvērti Igaunijas un Krievijas iedzīvotājiem robežas šķērsošanai. Viena no tām - robežšķērsošanas vieta Narva-2 - uz laiku ir slēgta kopš pagājušā gada novembra.

Svarīgākais