Piedzimis mazulis ar 3 cilvēku DNS. Kā tas iespējams?

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Pixabay.com

Lielbritānijā piedzimis mazulis ar DNS no trim cilvēkiem, vēsta tv3.lt.

Mazulis piedzima pēc mākslīgās apaugļošanas procedūras, kurā tika izmantoti mitohondriji no trešās, veselīgas sievietes olšūnas. Šādi Apvienotās Karalistes zinātnieki cenšas atrast veidu, kā novērst neārstējamu mitohondriju slimību.

Ja mitohondriji nedarbojas, kā vajadzētu, un ķermenis nesaņem pietiekami daudz enerģijas, var rasties smadzeņu bojājumi, sirds mazspēja un muskuļu izsīkums, cilvēks var kļūt akls. Nereti mazuļi ar šādu diagnozi mirst pēc dažām dienām vai pat tikai dažām stundām pēc dzimšanas.

Lai novērstu šo ģenētisko slimību, pirms astoņiem gadiem Apvienotā Karaliste atļāva mākslīgo apaugļošanu, izmantojot trīs cilvēku DNS, un nu tehnoloģija arī nesusi savus pirmos augļus - valstī piedzimuši apmēram pieci mazuļi ar trīs cilvēku DNS. Precīzs dzimušo skaits netiek izpausts, lai neidentificētu ģimenes.

Taču skaidrs ir tas, ka tiešām ir piedzimis vismaz viens mazulis ar DNS no trim cilvēkiem, kas ir labas ziņas ģimenēm visā pasaulē - īpaši tām, kuras slimības dēļ jau zaudējušas bērnus. Šī mākslīgās apaugļošanas metode var kļūt par vienīgo iespēju šādiem cilvēkiem jebkad tikt pie vesela bērniņa.

Mitohondriju slimību pārnēsā tikai mātes, tāpēc, izmantojot šo tehnoloģiju, mākslīgās apaugļošanas laikā tiek izmantota bioloģiskās mātes olšūna, bet procesa laikā no veselas sievietes olšūnas tiek ņemti mitohondriji. Tā kā mitohondrijos glabājas cilvēka ģenētiskā informācija, bērnam, kurš dzimis pēc šīs mākslīgās apaugļošanas, ir trešās personas DNS, tomēr šis DNS neizraisīs izmaiņas bērna izskatā.

Taču šo mazuļu piedzimšana ir tikai pirmais solis - vēl nav skaidrs, vai šī metode patiešām novērsīs slimību vēlākos gados, tāpēc priekšā vēl daudzu gadu pētījumi.