Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Zelenskim liegts teikt uzrunu Eirovīzijas finālā

© Scanpix

Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim netiks dota iespēja teikt videouzrunu Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, ceturtdien paziņoja Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU), kas organizē šo konkursu.

Eirovīzijas finālā 2022.gadā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Stefania", tomēr EBU nolēma 2023.gada konkursa rīkošanu Ukrainas vārdā uzticēt Lielbritānijai. Eirovīzijas konkursa pasākumi šogad notiek Liverpūles pilsētā.

Konkursa finālā sestdien ir paredzēts īpašums veltījums Ukrainai, un tajā uzstāsies 11 Ukrainas mākslinieki, tai skaitā "Kalush Orchestra". Vakara gaitā tiks demonstrēti videoklipi, parādot dažādas Ukrainas daļas.

EBU tomēr paziņoja, ka konkursa "stingrie noteikumi" neļauj Ukrainas prezidentam teikt uzrunu, jo "viens no šī konkursa stūrakmeņiem ir pasākuma nepolitiskais raksturs".

"Šis princips liedz iespēju nākt klajā ar politiskiem vai tamlīdzīgiem paziņojumiem konkursa ietvaros," paskaidroja EBU.

Lai gan Zelenska lūgumam ļaut uzrunāt konkursa skatītājus ir apsveicami nolūki, tas diemžēl ir jānoraida, jo tas ir pretrunā pasākuma noteikumiem, piebilda EBU.

Domājams, ka Zelenskis savā uzrunā būtu aicinājis konkursa skatītājus turpināt atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret krievu okupantiem.