Ukrainas kara 443. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:30]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 12. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:30. Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu noteikt sankcijas kompānijām, kuras palīdz Krievijai apiet esošās sankcijas, kā arī tām vajadzētu attiekties uz Ķīnas kompānijām, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. Tomēr viņš atzina, ka iebilst pret iespējamām sarunām par sankcijām visai Ķīnai vai tās rūpniecības sektoram.

Landsberģis uzskaitīja, ka ES ir jānodefinē bloka pozīcija attiecībās ar Krieviju, Ukrainu un Ķīnu un tad šī pozīcija jāaizstāv. "Un tad, manuprāt, ar citiem varam runāt nedaudz spēcīgāk," viņš piebilda.

Sankcijas atsevišķām kompānijām no citām valstīm, kuras palīdz Krievijai, Landsberģa vērtējumā ir "labs instruments", tomēr viņš apšaubīja nepieciešamību noteikt plašākus ierobežojumus.

20:24. Francijas alkoholisko dzērienu ražošanas un izplatīšanas uzņēmums "Pernod Ricard" piektdien paziņoja, ka pārtrauc visu savu zīmolu dzērienu eksportu uz Krieviju un tos šajā valstī neizplatīs, šādi pakļaujoties sabiedrības sašutumam par uzņēmuma aktivitātēm karu pret Ukrainu izvērsušajā valstī.

Uzņēmums, kam pieder tādi zīmoli kā "Ballantine's", "Jameson" un "Havana Club", pārtraucis eksportu uz Krieviju aprīļa beigās, teikts paziņojumā.

"Mēs izvērtējam, kā šī lēmuma kontekstā pielāgot mūsu vietējo organizāciju, vienlaikus pilnībā ievērojot visus vietējos tiesiskos regulējumus," norādīja uzņēmums, piebilstot, ka paies vairāki mēneši, līdz tiks pabeigta izplatīšanas apturēšana. Ignorējot citu Rietumu uzņēmumu lēmumus aiziet no Krievijas tirgus pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī, "Pernod Ricard" turpināja tirdzniecību Krievijā, kas savukārt izraisīja aicinājumus uzņēmumu boikotēt.

19:14. Ukrainas karavīriem netālu no Bahmutas Krievijas karaspēku dažos virzienos izdevies atsviest, piektdien pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, vienlaikus arī Maskava atzīst, ka tās karavīri pametuši atsevišķas vietas šajā rajonā.

"Dzirdējām ziņojumu, ko sniedza ģenerālis [Oleksandrs] Sirskis, kura vienības ar milzīgām pūlēm apturēja ienaidnieku un dažos virzienos to pat atsvieda," platformā "Telegram" paziņoja Zelenskis. Arī citos frontes sektoros situācija tiek kontrolēta, viņš piebilda.

18:08. Krievijas autoritārajam līderim Vladimiram Putinam nevajadzētu cerēt, ka Ukrainas Rietumu sabiedrotie pagurs, jo tas nenotiks, piektdien Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmē sacīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

Sanāksmē ES augstākais diplomāts arī uzsvēra, ka svarīga ir Ukrainas atbalstīšana ilgtermiņā. "Krievijai ir jāsaprot, Putinam ir jāsaprot, ka mēs nepakritīsim," sacīja Borels.

"Negaidiet, ka mēs pagursim. Mēs nepagursim," viņš uzsvēra. ES ir ne tikvien jānodrošina Ukrainai munīcija, bet arī jāgatavo "daudzgadu atbalsts", sacīja diplomāts.

"Ukrainai ir jābūt pārliecinātai, ka mēs to atbalstīsim ne tikai ikdienas kaujās šajā karā, bet ilgtermiņā," rezumēja Borels.

16:33. Nevajadzētu būt nekādu tabu, kad runājam par militāro palīdzību Ukrainai, kas aizstāvas pret Krievijas iebrukumu, piektdien paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Aizstāvot brīvību, mēs nevaram domāt par tabu militārā atbalstā," Šimonīte teica Baltijas valstu premjerministru kopīgajā preses konferencē Tallinā.

Viņa aicināja piegādāt Kijivai nozīmīgāko bruņojumu, kas ietver arī iznīcinātājus un tāla rādiusa raķešu sistēmas.

"Mums ir jāpalīdz Ukrainai uzvarēt karā. Tas ir vienīgais ceļš uz ilgtspējīgu mieru un kārtējā kara Eiropā novēršanu," piebilda Lietuvas premjerministre.

16:01. Ukrainas prezidenta birojs nav vērsies pie Eirovīzijas rīkotājiem ar lūgumu ļaut dziesmu konkursā teikt uzrunu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, intervijā britu raidsabiedrības BBC ukraiņu redakcijai sacīja Zelenska preses sekretārs Serhijs Nikiforovs.

Par to, ka Zelenskim netiks dota iespēja teikt uzrunu Eirovīzijas translācijā, iepriekš ziņoja konkursa rīkotāji Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU).

"Jautājums ir organizatoriem - kas viņiem ir kontaktpersona un kas varēja vērsties. Atkārtošu, ka Ukrainas puse un prezidenta birojs oficiāli pavisam noteikti nav vērsušies ar šādu lūgumu," intervijā BBC sacīja Nikiforovs.

15:21. Vācijas amatpersonas apķīlājušas aktīvus Hamburgā pietauvotā jahtā, kas ir saistīta ar aizdomās par Maskavai noteikto sankciju apiešanu turētu Krievijas oligarhu.

Kratīšanu ceturtdien Hamburgā rīkojušas Frankfurtes Ģenerālprokurora biroja un Federālās kriminālpolicijas (BKA) amatpersonas, piektdien pavēstīja prokurora biroja preses sekretārs.

Apķīlāta mākslas kolekcija un citi objekti vairāku miljonu dolāru vērtībā, vēsta žurnāls "Der Spiegel".

Kratīšana notikusi luksusa jahtā "Luna", vēsta ziņu aģentūra DPA.

Šīs jahtas īpašnieks ir Krievijas uzņēmējs Farhads Ahmedovs, norāda BKA.

Ahmedovs ir cilvēku vidū, kam pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Eiropas Savienība (ES) noteikusi sankcijas.

14:36. Vairākums vāciešu vēlas, lai Ukraina iesaistās sarunās ar Krieviju par kara pārtraukšanu, liecina pēc ziņu aģentūras DPA pasūtījuma veikta aptauja.

Socioloģisko pētījumu firmas "YouGov" aptaujā cilvēkiem tika jautāts, vai, viņuprāt, Ukrainai šobrīd vajadzētu vai nevajadzētu vest sarunas ar Krieviju par kara izbeigšanu?

55% aptaujāto atbalstīja tūlītēju miera sarunu sākšanu, bet 28% bija noskaņoti pret šādu soli.

Vairākums aptaujāto vāciešu - 54% - iebilst pret to, ka NATO uzaicinātu Ukrainu kļūt par alianses dalībvalsti.

13:21. Vecāku spiediena dēļ Narvā no darba aizgājusi skolotāja, kura uz 9.maija pasākumu bija ieradusies kreklā ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu nozākājošu saukli, ziņo portāls "Delfi.ee".

Narvas Vecpilsētas valsts skolas mūzikas skolotāja Alīna Vorontšihina kopā ar daudziem citiem 9.maijā, kad Krievijā atzīmē tā dēvēto Uzvaras dienu, apmeklēja pasākumu Igaunijas robežpilsētā.

Vietnē "TikTok" plašu uzmanību izpelnījās video, kurā Vorontšihina redzama kreklā ar uzrakstu "Putin h**lo".

Skolas audzēkņu vecāki pauda sašutumu par skolotājas apģērba izvēli, tomēr mācību iestādes direktore Tatjana Salu uzsvēra, ka skolotāja no darba aizgājusi pēc pašas vēlēšanās un nav atlaista nedz saukļa, nedz kāda cita iemesla dēļ.

12:15. Ķīna nākamnedēļ sūtīs īpašo sūtni vizītēs uz Ukrainu, Krieviju un citām Eiropas valstīm, piektdien paziņojusi Pekina.

"No 15.maija sūtnis Li Hui, Ķīnas valdības īpašais pārstāvis Eirāzijas lietās, apmeklēs Ukrainu, Poliju, Franciju, Vāciju un Krieviju, lai ar visām pusēm runātu par Ukrainas krīzes politisko noregulējumu," preses konferencē paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Li vizīte demonstrē Ķīnas "apņēmību atbalstīt miera sarunas," paziņoja ministrijas preses pārstāvis, piebilstot, ka tas "pilnībā parāda, ka Ķīna stingri stāv miera pusē".

11:43 "Wagner" līderis Jevgeņijs Prigožins atkal saasina konfliktu ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu. Šoreiz viņš negaidīti uzaicināja Aizsardzības ministrijas vadītāju uz Doņeckas apgabala Bahmutu, par kuru notiek smagas kaujas.

Kā ziņo Prigožina preses dienests, "Wagner" līderis Šoigu publiski uzaicinājis uz Bahmutu, paziņojot, ka ukraiņu karavīri izlauzušies cauri flangiem, par ko atbildīgas Krievijas bruņoto spēku vienības.

"Vāgnera flangos, kur atrodas Krievijas bruņoto spēku vienības, ienaidnieks veica vairākus veiksmīgus pretuzbrukumus. Ņemot vērā sarežģīto operatīvo situāciju, kā arī jūsu ilggadējo pieredzi kaujas operācijās, aicinu jūs ierasties Bahmutam, lai neatkarīgi novērtētu pašreizējo situāciju," sacīja Prigožins Šoigu adresētajā atklātajā vēstulē.

11:05 Krievija ir dilemmas priekšā par spārnoto raķešu izmantošanu pret Ukrainu - raķetes ir vajadzīgas potenciālajam karam ar NATO, un pašreizējais karš ir gandrīz izsmēlis to krājumus. Par to ziņo britu izlūkdienesti.

Briti atzīmē, ka Krievija naktī uz 9.maiju pirmo reizi pēc divu mēnešu pauzes Ukrainā raidīja astoņas spārnotās raķetes "Kalibr". Pirms tam "Kalibr"pēdējo reizi tika izmantots 9. martā, lai gan Krievija tos aktīvi izmantoja visus iepriekšējos mēnešus pirms tam.

Britu izlūkdienesti divu mēnešu pauzi "Kalibr" lietošanā skaidro ar krievu vēlmi atjaunot savus raķešu krājumus. Britu militārie analītiķi uzskata, ka Krievija visu veidu spārnotās raķetes uzskata par galveno instrumentu, lai iebruktu dziļi Ukrainā, lai izjauktu Ukrainas pretuzbrukumu.

10:42 ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sacīja, ka nepieciešamības gadījumā ASV ir gatavas nodrošināt Ukrainai vairāk ieroču pretuzbrukumam. Viņš to teica intervijā PBS NewsHour.

Tas apliecina Vašingtonas vēlmi atbalstīt Ukrainu un tās teritoriālo integritāti kara pret Krieviju kontekstā. Valsts sekretārs norādīja, ka ASV jau piegādā Ukrainai militāro tehniku ​​un ir gatavas turpināt šo praksi arī turpmāk.

Jo īpaši viņš atzīmēja, ka sniegtie Javelin un Stinger palīdzēja Ukrainas bruņotajiem spēkiem kara sākuma stadijā un neļāva krieviem ieņemt Kijevu.

09:50 Ukrainas bruņotie spēki pavirzījušies 2 km attālumā Bahmutas apgabalā. Lai sevi attaisnotu, Krievijas propaganda izdomā uzvaras un izdomā viltus stāstus par Ukrainas militāro pavēlniecību. Tā paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas vadītāja vietniece Anna Maljara.

"Nedēļu Bahmuta un ar viņu saistītie notikumi bija vadošā tēma Krievijas telegrammu kanālos un medijos. Ziņojumu analīze liecina, ka šī pilsēta ir svarīga ienaidniekam. Gandrīz svēta," viņa sacīja.

Pēc Maljara teiktā, krievi apzināti izplatīja nepatiesu informāciju par ieroču trūkumu, lai attaisnotu savas neveiksmes frontē.

08:54 Vakar ukraiņu aizstāvji iznīcināja 750 krievu iebrucējus. Kopumā kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Krievijas armija zaudējusi jau aptuveni 197 670 karavīru, informē Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

07:45 Apvienotā Karaliste ir nodevusi "Storm Shadow" Ukrainai, kļūstot par pirmo valsti, kas nodrošina ieročus, kas spēj sasniegt vairāk nekā 250 kilometrus. Kā šīs tāla darbības rādiusa raķetes palīdzēs Ukrainai, sarunā ar TSN skaidroja Defence Express galvenais redaktors Oļegs Katkovs.

Viņš atzīmē, ka Ukraina lūdza ATACMS, un Lielbritānija nodrošināja raķetes, kas ir daudz labākas nekā amerikāņu raķete. "Storm Shadow" ir daudz mobilākas, tām ir uzlabota mērķa atlases sistēma, tās var trāpīt arī kustīgos mērķos.

"To kaujas lādiņš ir divreiz jaudīgāks par to pašu ATACMS, tas ir arī betona caurdurošs - tas laužas cauri dzelzsbetonam, gruntij. Raksturīgi, ka šādas raķetes tika izmantotas visvairāk aizsargātajiem objektiem," skaidroja Katkovs.

06:54 Zemas kvalitātes Krievijas spēku izvietošana flangos ap Bahmutu liecina, ka Krievijas Aizsardzības ministrija lielā mērā ir atteikusies no mērķa ielenkt tur ievērojamu skaitu Ukrainas karavīru, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Krievijas Aizsardzības ministrija, kā izskatās, sāka pievērst mazāku uzmanību Bahmutai šī gada janvārī, kad liedza algotņu grupējumam "Vagner" vervēt jaunus kaujiniekus Krievijas cietumos. Tas savukārt pamudināja "Vagner" dibinātāju Jevgēņiju Prigožinu janvārī pastiprināt centienus gūt panākumus Soledaras-Bakhmutas virzienā, bet jau februārī viņš sāka publiski sūdzēties, ka ministrija neatbalsta "Vagner" centienus.

Martā un aprīlī Krievijas Aizsardzības ministrija uz īsu brīdi piešķīra vairāk resursu frontes līnijai Bahmutā, nosūtot turp tankus T-90 un gaisa desanta karaspēku, kā arī atvēlot "Vagner" mobilizētos rezervistus. Taču jau 24.aprīlī Prigožins paziņoja, ka Aizsardzības ministrija izvietojusi tikai nekvalificētas vienības, lai noturētu flangus pie Bahmutas, un šo vienību nespēja izpildīt pat ierobežotas misijas liecina, ka Krievijas flangi Bahmutā un citās līdzīgās frontes vietās, visticamāk, ir vārīgi pret Ukrainas pretuzbrukumiem.

ISW arī norādīja, ka Krievijas Aizsardzības ministrijas spēku sadalījums apvienojumā ar pārmaiņām kaujas laukā arī liecina, ka draudi, ka Krievija varētu ielenkt nozīmīgus Ukrainas spēkus Bahmutā, visticamāk, vairs nav aktuāli.

"Vagner", visticamāk, turpinās veikt frontālus uzbrukumus Bahmutā, kas ļautu Ukrainas spēkiem veikt organizētu atkāpšanos no apdraudētajiem apgabaliem, izvairoties no plaša mēroga ielenkšanas, uzskata ISW analītiķi.

00:10 Prettanku sistēmu trūkuma dēļ krievu iebrucēji ir zaudējuši vairākas labas pozīcijas, uzskata pētnieks Aleksandrs Kovaļenko.

Pēc viņa teiktā, iebrucējiem nebija pat banālas RPG-7, lai pretotos Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Vienlaikus Kovaļenko atgādināja, ka pirms dažiem mēnešiem okupanti sāka saņemt lietošanai vecās padomju prettanku sistēmas "Konkurss", kā arī Irānas "Dehlaviyeh". Pēc eksperta domām, tas liecina, ka Krievijas Federācijā trūkst cita veida ieroču.

Svarīgākais