Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Laikraksts: Tranzītā caur Krieviju "pazudušas" ES preces miljarda eiro vērtībā

© pixabay.com

Preces no Eiropas Savienības (ES) vairāk nekā miljarda eiro vērtībā "pazudušas" tranzītā caur Krieviju ceļā pie saņēmējiem Armēnijā, Kazahstānā un Kirgizstānā, ceturtdien vēsta britu laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz atvērto avotu informāciju.

Runa ir par tā dēvētajām dubultā pielietojuma precēm, kā eksportu uz Krieviju aizliedz sankcijas.

Izlases kārtībā veicot pārbaudes par divus miljardus vērto eksportu no ES, konstatēts, ka tikai puse preču sasniegusi galīgos saņēmējus, bet pārējās preces palikušas Krievijā.

Laikraksts uzsver, ka runa ir par dubultā pielietojuma precēm, kas var tikt izmantotas kā civiliem, tā militāriem mērķiem.

Kā uzskata Rietumu amatpersonas, šī ēnu tirdzniecības plūsma palīdzējusi Krievijas autoritārajam līderim Vladimiram Putinam saglābt tautsaimniecību kara apstākļos.

Publikācijā norādīts, ka šīs preces varēja tikt ievestas no ES Krievijā taisnā ceļā, apgalvojot, ka tās Krieviju šķēros tranzītā.

Krievijai sankcijas izdevis apiet, ar aģentu, starpnieku un piegādātāju palīdzību ES muitas deklarācijās norādot nepatiesus galamērķus.

Krievija rezultātā saglabājusi piekļuvi tādām svarīgām precēm kā lidmašīnu komponentes, optiskās iekārtas un gāzes turbīnas.

Atbilstoši datiem par vairāku kategoriju preču importu, arī gāzes turbīnu, lodāmuru un radioiekārtu, gandrīz neviena no šīm precēm šajās kategorijās, kas nosūtītas no ES, nav sasniegusi galamērķi, norāda laikraksts.